Tijdens de bewortelingsfase worden de Buddleia-stekken op een lichte, maar niet in de volle zon geplaatst. Als het te warm wordt, kunnen de groeiende jonge planten verbranden. De stekken worden regelmatig met water besproeid. Na korte tijd begint nieuwe bladgroei.
Vlinderstruik stekken & vermeerderen
Veel soorten Buddleja zaaien zichzelf uit, maar door kruisbestuiving er is een kans dat de nakomelingen niet meer lijken op de ouderplant.
Het vermeerderen van de vlinderstruik gaat door middel van stekken of zaaien. De struik produceert veel zaad, maar de planten die hieruit groeien lijken zelden op de moederplant. Stekken is eenvoudig en geeft wel identieke jonge planten.
Tijdens de bloei mag je de uitgebloeide bloemen wegknippen. Zo blijft de vlinderstruik nieuwe bloemknoppen aanmaken en kan hij zelfs tot in oktober verder blijven bloeien.
U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven. Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.
Wanneer je een vlinderstruik aanplant op een plek waar weinig zonlicht komt, bijvoorbeeld onder een boom dan zal de vlinderstruik niet of nauwelijks bloeien. In de meeste gevallen zal de vlinderstruik ook niet helemaal gezond ogen. Mijn advies is om een vlinderstruik niet in de schaduw aan te planten.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
Vlinders weten dat er in oranje bloemen minder nectar te halen valt. Ze kiezen voor gele bloemen. Hierdoor krijgt de vlinderstruik meer bestoven bloemen en de vlinder meer nectar. Een goed trucje om vlinders naar hun luilekkerland te lokken!
De vlinderstruik (Buddleja) krijgt zijn bloemen op jonge scheuten, dus als je hem niet snoeit, komen alle bloemen steeds hoger in de plant te zitten. En onderin de struik blijven wat zielige kale takjes over. Na de winter, begin maart, kun je dan ook beter de vlinderstruik snoeien.
De zomer is een goede tijd om stekken te nemen van planten waar je er meer van wilt. Geschikt zijn bijvoorbeeld boerenjasmijn, buxus, clematis, salie, geranium, lavendel. Eigenlijk alle vaste, struikachtige planten lenen zich voor het nemen van zomerstekken.
Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar.
Water geven
Een vlinderstruik in de volle grond heeft geen extra water nodig. Zorg ervoor dat hij in de pot geen natte voeten krijgt, want daar houdt hij niet van. Als de bladeren van een vlinderstruik gaan hangen is de grond wel erg droog. Hij kan prima zonder extra water, maar het moet niet te extreem zijn.
De vlinderstruik kun je prima verplaatsen naar een ander zonnig plekje. We raden wel aan om dit buiten de groei- en bloeitijd om te doen.
Een vlinderstruik stekken doe je het beste eind voorjaar of begin zomer. De plant groeit dan erg krachtig en je stekken zullen snel aanslaan. Gebruik bij voorkeur stengels waar nog geen bloemhoofden aan zitten en knip die net onder een bladknoop af. Kun je zo'n stengel niet vinden, knip het bloemhoofd dan gewoon af.
Je hoeft geen schrik te hebben dat je geen bloemen zal zien door te snoeien, want deze vlinderstruik bloeit op de jonge takken die vanaf het voorjaar verschijnen of dus na de snoei worden gevormd. Indien u niet snoeit dan bloeit de struik jaarlijks minder en minder en verschijnen de bloemen ook steeds hoger.
Deze vlinderstruik combineert goed met heesters zoals Viburnum Tinus, Mahonie, Sering, Weigelia, Hibiscus en rozen. Ook siergrassen zoals Leliegras en Zegge carex matchen goed. Vaste planten zoals Lavendel en Salie (bijv Salvia nemorosa) kunt u prima combineren met vlinderstruiken en passen ook bij dezelfde bodemeisen.
Tweekleurige en driekleurige vlinderstruik- bloemen verkleuren overigens altijd wat, naarmate ze ouder worden. Door de struik eens drastisch terug te knippen in april tot op 30 a 60 cm hoogte zal de struik beter gaan bloeien en waarschijnlijk zal de oorspronkelijke bloemkleur terug keren.
De zoetgeurende bloemaren lokken vooral vlinders zoals het koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos en atalanta, maar trekt ook andere insecten zoals bijen aan.
Wat moet ik doen als ik Vlinderstruik te veel/te weinig water geef? Een overbewaterde Vlinderstruik kan bladeren krijgen die geel worden, afvallen en verwelken.
Houd wanneer u een heg wilt maken ongeveer twee meter tussen iedere vlinderstruik over.