Je kent hem vast wel, de rookworst van HEMA. Al sinds 1936 is hij bij HEMA te koop en jaarlijks worden er ongeveer zo'n tien miljoen van verkocht. De rookworst is een oer-Hollandse lekkernij, net zoals de Limburgse vlaai. Het recept van de HEMA rookworst is uniek en speciaal ontwikkeld door HEMA zelf.
NL95% varkensvlees, water, zout, varkensvlees, E451 en E452-stabilisator, dextrose, suiker, aroma's, varkenshemoglobine, E621, smaakversterker en conserveermiddel E250.
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker.
Dus hij zette een grote pan voor zijn winkel en begon halve warme rookworsten te verkopen aan het winkelende publiek. Een groot succes en andere filialen namen het idee over. Hoe wordt de HEMA rookworst gemaakt? De worst bestaat voor 95% uit varkensvlees.
Het gaat om miljoenen worsten. De Hemaworst is eigenlijk dezelfde als de ambachtelijke van Unox. Hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur.
DEN HAAG - De liefhebbers van de befaamde HEMA-worst hebben een groot probleem. Op een aantal plekken in de regio is bijna geen rookworst meer te krijgen. Dat is lijkt het gevolg van de staking bij UNOX in Oss waar werknemers de afgelopen drie weken het werk neerlegden.
Is Hema rookworst rauw? Een verse Hema – worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
Schutte: "Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- of varkensvlees. Dat valt onder rood vlees. Rood en met name bewerkt vlees worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en darmkanker.
AMSTERDAM - De beroemde rookworst van de Hema wordt bij Unox in Oss gemaakt. Volgens het Brabants Dagblad heeft een medewerker van Unilever dit geheim verklapt tijdens de staking bij het bedrijf.
In 1936 heeft de filiaalhouder van de HEMA aan de Nieuwendijk in Amsterdam per ongeluk te veel worsten ingekocht voor het restaurant. Hij vond het zonde om ze weg te gooien, dus besloot hij deze te verwarmen, halveren, en te verkopen als warme snack aan het winkelend publiek.
HEMA (voorheen als acroniem van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) is een van oorsprong Nederlandse keten van warenhuizen. De winkelketen heeft bijna 800 vestigingen in negen landen, op twee continenten.
Prik met een vork een paar gaatjes in de worst zodat hij niet uit elkaar barst en leg 'm op een bord in de magnetron. Verwarm de worst ongeveer een minuutje op 500 watt. Draai de worst om en verwarm hem weer een minuutje op 500 watt. Aan tafel!
Mooi! Bel een HEMA winkel bij jou in de buurt, bestel zoveel rookworsten als je wilt en haal ze 4 uur later al op. Smakelijk!
De rookworst van Hema kost 2,50 euro per 250 gram, de OokWorst 3,50 euro. Je ziet het niet alleen bij deze vleesvervanger. Mensen kiezen vaker voor een plantaardige variant van vlees en het assortiment in de supermarkten groeit zienderogen.
In 1936 werden de eerste warme rookworsten verkocht door de Hema-vestiging aan de Nieuwendijk in Amsterdam. In 2007 verklapte een medewerker dat Hema-worsten door Unox worden gemaakt. 6. Elke dag gaan er bij de Hema circa 28.000 rookworsten over de toonbank.
In deze test wordt de smaak van de Hema rookworst het meest geasscioceerd met het begrip “rookworst”. Deze worst heeft echt een rokerige smaak. De smaak is rijk, de worst is sappig en het velletje is knapperig.
Je kunt de ambachtelijke rookworst van de slager herkennen aan de 'Gelderse drup', een ingedroogde druppel vet aan het uiteinde van de rookworst. Zo kun je zien dat hij echt gerookt is.
koop je HEMA worst
Zo kun je het in de vriezer minstens drie maanden bewaren. In de koelkast blijft het zo'n twee dagen goed.
Een verse Hema–worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
Hieronder de drie meest verantwoorde rookworsten: - Unox Gelderse rookworst. Deze worst bevat minder zout, verzadigd vet en calorieën dan de meeste worsten.
Voedingswaarde per 100g: energie 1811 kJ 431 kcal, vet 15.5g/waarvan verzadigd vet 1.7g, koolhydraten 66.7g/waarvan suikers 63.0g, voedingsvezel 2.9g, eiwit 6.1g, zout 0.06g. Droog en bij een gematigde temperatuur bewaren. Ten minste houdbaar tot: zie verpakking.
HEMA: “Je kunt onze rookworst gewoon invriezen. Verse HEMA rookworst blijft drie dagen houdbaar en in de vriezer blijft het maximaal één maand lang houdbaar.”
Het beste antwoord. Geen probleem. Even op de houdbaarheidsdatum letten. Overigens zal je de erwtensoep wel verwarmen en in dat geval wordt de worst ook wel warm.
Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.