Eet je verse rauwe vis, en doe je dat regelmatig, dan kan je lichaam uitstekend omgaan met de natuurlijke, kleine hoeveelheden bacteriën die er in zitten.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder -20°C) of te verhitten (liefst boven de 65°C) kunnen respectievelijk parasieten en bacteriën worden gedood. Omdat verhitting op rauwe vis niet van toepassing is, neemt de kans op besmetting toe naarmate de houdbaarheidsdatum verstrijkt.
Vis kan ook rauw worden gegeten, zoals in sushi.
In principe is alle vis geschikt voor ceviche, maar doorgaans wordt met name witte, vrij stevige, delicate zoutwatervis gebruikt: zeebaars, dorade, tong, zeeduivel, schol, brasem. Maar ook garnalen, coquilles of kreeft. Vette vis met zwaardere smaken, zoals zalm, makreel of sardines, zijn minder gangbaar.
Niet alle zalm is geschikt om rauw te eten, aangezien sommige zalm besmet kunnen zijn met ziekteverwekkers, zoals Salmonella en Listeria. Gebruik alleen verse, gecertificeerde sashimi-kwaliteit zalm, omdat dit voldoet aan specifieke veiligheidsnormen en daardoor een lagere kans op besmetting heeft.
Nochtans is enige voorzichtigheid geboden. Rauwe vis en rauwe schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën (zoals de listeriabacterie en de salmonellabacterie), virussen (zoals hepatitis A en B, rotavirus, Norwalkvirus) of met gevaarlijke parasieten (zoals de haringworm Anisakis).
Sushi bestaat dus uit rauwe vis en rijst. Aan rijst bij kamertemperatuur moet voldoende zuur toegevoegd worden om de ontwikkeling van bacteriën zoals Bacillus cereus te belemmeren. Deze bacterie kan vele gerechten op basis van gekookte en afgekoelde rijst besmetten.
Rauwe zalm is bijvoorbeeld een perfecte begeleider van kwaliteits sushi. Sterker nog: naast dat het lekker is, is het ook nog eens heel gezond. Omdat de vis niet gebakken wordt, kunnen er geen schadelijke stoffen tijdens het kookproces ontstaan.
Voor sushi mag alleen verse gekweekte zalm worden gebruikt. Wilde zalm brengt een deel van zijn leven door in zoet water. Hierdoor loopt hij een groter risico om besmet te raken met parasieten. Aquacultuurzalm heeft een lager risico op infectie (in termen van parasieten) en is veilig om rauw te eten.
De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Eet geen rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren. Het risico op een voedselinfectie is hierbij groter. Met rauw bedoelen we dat het niet verhit is geweest. Eet dus geen sushi met rauwe vis, geen rauwe haring, en geen rauwe mosselen.
Een keer per week vis eten, ook vette vis, is gezond en houdt meestal geen gevaar in. Kies goed doorbakken of gekookte vis. Rauwe vis kan besmet zijn met de Listeria- en Salmonellabacterie.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten.
Zalmfilet zonder huid bereiden
Het vlees van de zalmfilet is lekker stevig. Dus je kunt de vis op allerlei manieren goed bereiden. Je kunt de vis zelfs rauw eten.
Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi.
Het beste antwoord Zeevoedsel dat je uitstekend rauw kunt eten is bijvoorbeeld zalm, tonijn, makreel, horsmakreel, griet, haring, surfmosselen en St.
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is.
Sushi kan bereid worden met ofwel bruine of witte rijst. Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, maar sommige veelgebruikte sushivarianten maken gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Qua calorieën doet zo'n sushi-maaltijd dan niet onder voor een pizza of een maaltijd van de snackbar! Ga liever uit van 6 tot 8 sushi per persoon. Dat kun je dan aanvullen met sashimi (puur de vis), gekookte edamame boontjes en een salade. Zo wordt jouw sushimaaltijd een echt gezonde maaltijd.
Sashimi is een Japans gerecht van rauwe vis of vlees, dun gesneden en meestal geserveerd met sojasaus en wasabi.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
De Oshinko Hosomaki sushi is een wat minder bekende soort. Deze sushi bevat natuurlijk geen vis, maar is wel gevult met Rettich. Deze langwerpige, witte wordtel geeft een pittige smaak, en is precies wat uw sushi nodig heeft.