Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Radler is een combinatie van bier en frisdrank die in 1922 is uitgevonden.
Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur. Enkel op café te krijgen met cola uit de fles en bier van de tap.
Een radler biertje wordt gemaakt van vaak 50 of 60% bier en de overige 40/50% limonade. Radler kan zowel met wit als bruin bier en pils gemaakt worden. Het verfrissende bier wordt vaak gezien als frisdrank met alcohol. Vaak wordt citroenlimonade toegevoegd.
Een andere variant is de cocktail van pils met bijvoorbeeld 7Up of Sprite, dit wordt een "Kivela", of een "Sneeuwwitje" genoemd, een pintje met bruisend water in (om niet te snel dronken te worden), noemt men een "Spavela" of een "Waterzakje". In Nederland wordt bier met grenadine ook wel smos genoemd.
Shandy (of sneeuwwitje) is een zoete drank van 1/5 deel pils en 4/5 deel Sprite of 7Up. Het is een verrassende combinatie tussen limonade en bier, en een échte dorstlesser. In Nederland was deze mixdrank vooral in de jaren '60 en '70 populair, maar toch heeft hij recentelijk zijn comeback gemaakt!
Sinds 1976 heeft Royal Club Shandy dezelfde verfrissende smaak. Daarmee is deze klassieker met een vleugje bier één van de eerste échte volwassen dorstlessers. Deze verrassende combinatie tussen limonade en bier raakt je altijd op de juiste plek.
Mazout ,officieel gasolie-verwarming genaamd maar in de volksmond vaak stookolie of huisbrandolie, is een fossiele brandstof op basis van ruwe aardolie. Ruwe aardolie kan op zich niet gebruikt worden als verwarmingsbron. Daarvoor is raffinage nodig, een complexe werkwijze van distillatie en andere processen.
Dit is eigenlijk niets meer dan een pils gemengd met oud bruin. Hierdoor vermindert de bitterheid van het pils en het is bovendien een welkome afwisseling. Ga je verder naar het zuiden, dan komt daar Sjoes om te hoek kijken. Ook hierbij zijn de bestanddelen pils en oud-bruin.
Je kunt bier vermengen met water of “spa-rood” en dan zakt het alcohol percentage. Dit gebeurt op grote schaal in grote brouwerijen. Ze noemen dit “High Gravity Brewing”.
Hoe noem je Fanta en cola door elkaar? In 2003 bracht Coca-Cola een colavariant met lemonsmaak op de markt die wel een succes werd. Inmiddels bestaat er van Mezzo Mix ook een 'Zero'-variant, die bevat geen suiker maar zoetstof. In Nederland wordt sinds 2016 Mezzo Mix verkocht onder de naam Fanta Mezzo.
Le Monaco (met alcohol)
Dit is een Panaché plus grenadine erbij. Dus grenadine aangelengd met 1/3 bier en 2/3 limonade (= soort 7-Up). Of andersom, als hij iets sterker moet zijn.
Bierstroop kun je (afhankelijk van je eigen smaak) maken met je favoriete Quadrupel, Stout of zelfs IPA als basis of, misschien nog wel veel beter, met dat ene bier waar je nog flessen van hebt staan terwijl je hem achteraf toch niet zo lekker vond.
Koolzuur of stikstof
Bierschuim bestaat van nature uit koolzuur. Je kunt echter ook stikstof gebruiken om een mooie schuimkraag te krijgen. Het resultaat is dan een schuim met hele kleine, fijne belletjes.
Ook jenever wordt in een mixie gedronken, vaak met cola, we spreken dan van een 'colaatje tik'.
Niet alleen Jägermeister-fans zijn gezelschapsdieren. Ook onze kruidenlikeur en bier kunnen het prima met elkaar vinden.
De drankjes die je beter niet kunt drinken zijn rode wijn, rum, whiskey en witte wijn. Drink ook geen goedkope alcohol, deze staan erom bekend veel stofjes te bevatten die zorgen voor hoofdpijn.
Bij 'shotgunnen' wordt een gaatje geprikt aan de onderkant van het blikje bier. Vervolgens zet men het blikje aan de mond om het bier er niet uit te laten lopen. Dan open je het blikje aan de bovenkant en kun je aan de onderkant het blikje bier in één teug leeg drinken.
Van oudsher is bokbier een echt feestbier, want het was namelijk het eerste brouwsel na de oogst van tarwe of gerst aan het einde van de zomer. Nadat de pas geoogste tarwe of gerst gemout was, kon het gebruikt worden voor het brouwen van bier, dit brouwsel was rond de herfst drinkbaar. Vandaar de naam: Herfstbok.
Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Bokbier onderscheidt zich van pils doordat er twee keer zoveel mout wordt gebruikt tijdens het brouwproces. Dit levert meer suikers op en zorgt voor een steviger bier.
BACARDI & COLA: DE GESCHIEDENIS
De baco bestaat al meer dan een eeuw. Net als de Cuba Libre, is de mix van Bacardi Rum met Cola ontstaan in 1900 in Havana. Op Neptuno Street om precies te zijn. Daar overtuigden Amerikaanse soldaten een barman om zijn geliefde Bacardi Rum te mengen met hun nieuwe favoriet: Coca Cola.
Apfelschorle is appelsap gemengd met bruisend mineraalwater. Het wordt ook wel 'Gespritzter Apfelsaft' genoemd. In de Alpen maken ze heerlijke appelsap.
Spavela drank wordt voornamelijk gedronken door oudere mensen, omdat het water het bier verdunt zonder de kleur ervan te wijzigen. Tijdens het carnaval wordt het ook regelmatig gedronken om minder snel dronken te worden. Spavela kan met elke variant van bier gemaakt worden, op voorwaarde dat het een licht bier is.