In de herfst en vroege winter geef je met compost een ideale onderhoudsbeurt aan je tuin. De compost wordt door de bodemdiertjes mee in de bodem verwerkt, de humus kan gedurende de wintermaanden de bodem verrijken. Een laagje open geharkte compost in het gazon, verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Vlaco-compost gaat bodemuitputting tegen
De bodem wordt schraler, waardoor je minder opbrengst hebt van groenten en fruit, minder mooie bloemen en een minder weerbaar gazon. Dit kan je makkelijk voorkomen door compost te gebruiken. Compost zorgt voor voedingsstoffen én een vruchtbare en gezonde bodem.
Compost bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur doordat voeding en organisch materiaal wordt toegevoegd. Compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw door vermenging met, of bestrooiing van, de bovenlaag van de bodem.
Compost is eigenlijk goed voor elke bodem voor het verbeteren van de structuur. Door compost wordt de bodem luchtig, houdt de bodem meer vocht en voedingsstoffen vast en compost verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem.
Ziektes. Blad- en plantenresten, wortels en vruchten van planten die gevoelig zijn voor ziektes, kun je niet op je composthoop doen. Deze ziektes (denk aan phytophtora of schimmelziektes) breng je gemakkelijk over op andere planten als ze in je compost zitten.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken.
Compost verrijkt de bodem met humus. Deze extra humus zorgt ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden. In droge periodes zie je het verschil maar ook dus wanneer er op korte tijd net heel veel regen valt. In de herfst en vroege winter geef je met compost een ideale onderhoudsbeurt aan je tuin.
Compost is geen potgrond. Compost dient om bodem te verbeteren door compost in de bodem te mengen bijvoorbeeld bij de aanleg van gazon, aanplanten van planten of struiken, … Om bloembakken, -potten, … te vullen gebruik je beter potgrond.
Vaak wordt humus verward met het begrip compost, dit is echter niet hetzelfde. Humus ontstaat namelijk ná het composteerproces. Pas als het compost ontbonden is tot donker, organisch materiaal spreken we van humus. Humus is een sponsachtige stof in de bodem die vooral gebaseerd is op koolstof.
Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Tuinaarde wordt met name gebruikt voor het opvullen van borders zodat er planten en bloemen in geplaatst kunnen worden. Compost is een echte bodemverbeteraar. Ofwel wordt compost altijd toegepast in bestaande grond met als doel de grond te verbeteren. Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond.
Compost is humusrijk, wat het een voedzame bodem maakt. Daarnaast ontstaat het door organisch en plantaardig materiaal dat verteerd wordt. Perfect voor de kringloop in je tuin dus. Het is de milieuvriendelijkste manier om je tuin te bemesten en de voedingsstoffen uit je tuin te hergebruiken.
Alle dierlijke mest komt in aanmerking om te composteren mits het vochtgehalte niet hoger is dan ongeveer 50 procent. Vaste mest van landbouwhuisdieren is dus prima geschikt, zeker wanneer het gemengd is met strooisel.
Compost zorgt ervoor dat de grond beter vocht kan vasthouden, doordat de grond meer humus bevat. Vooral op zandgrond is dit een groot voordeel. Arme zandgrond heeft de neiging om bijna geen water vast te houden. En met zomers zoals we vorig jaar hadden is het wel handig als de grond het water iets beter kan vasthouden.
Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden. Bladafval kun je beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel langer duurt.
Het is zeker 3 tot 6 maanden houdbaar. U kunt de compost in zakken doen en bewaren voor later gebruik.
Voor een gezonde grond is een laag van 2 centimeter genoeg. Is de grond waarvoor je de compost gebruikt vrij arm, dan kun je de compost rijker aanbrengen; een laag van 4-6 centimeter kan dan geen kwaad. Breng de compost aan door deze over de bodem te verdelen en te vermengen met de bodemgrond.
Wanneer compost strooien
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
Als je zelf compost maakt, kun je het onkruid goed gebruiken. Er zitten vaak veel voedingsstoffen uit de bodem in het onkruid, door het te composteren blijven ze in de tuin (wet van de teruggave of law of return). Als het onkruid veel zaden bevat, heb je een hete composthoop nodig.
Onze voorkeur gaat uit naar organische mest, want dat is beter voor de planten én voor de bodem. In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten.
Vermits er in de wintermaanden niet zo veel klussen om handen zijn in de tuin, is het omzetten van de composthoop ideaal om te doen in deze periode. Als het koud is of vriest, valt het composteerproces grotendeels stil. In de zomer zal je merken dat hoe vaker je de compost omzet, hoe sneller de hoop afval zal verteren.
Compost is een uitstekende bodemverbeteraar en zorgt het jaar rond voor een gezonde bodem en sterke planten. Zowel struiken gras, bomen, bloemen, vaste planten, groenten... zijn gebaat met een vitaminekuur van dit 'zwarte goud'.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.