Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is. Het is een goed idee om een handdoek onder je neer te leggen wanneer je onderweg bent naar het ziekenhuis om het vruchtwater op te vangen.
Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.
De vliezen breken tijdens de bevalling onder invloed van de hormonen die de vruchtwaterzak verzwakken, druk door de weeën en enzymen tijdens de bevalling die de vruchtwaterzak verzwakken.
Je vliezen kunnen uit zichzelf breken of door je verloskundige gebroken worden. Ongeveer 1 op de 10 bevallingen begint met gebroken vliezen. Bij 90% van de bevallingen breken de vliezen pas tijdens de ontsluitingsfase.
Vruchtwater verlies / gebroken vliezen
Ongeveer 10-15% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, vaak zullen weeën daarna spontaan volgen. Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden.
Je kunt vruchtwater verliezen, maar het kan ook afscheiding of urine zijn. Meestal is het een van de laatste twee. Tijdens je zwangerschap heb je meer afscheiding dan normaal en de afscheiding is soms wat waterig. Daarom kan een zwangere denken dat het om vruchtwater gaat.
Het verschil tussen urine en vruchtwater is soms moeilijk te zien. Het grootste verschil tussen vruchtwater en urine is dat vruchtwater een zoete geur heeft en soms rozig of troebel van kleur is als er bloed of ontlasting van de baby bij zit. Neem bij verlies van vruchtwater direct contact op met de verloskundige.
Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op het matras te leggen om je matras te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt.
Ingedaald hoofdje
We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald. De reden hiervoor is dat wanneer het hoofdje nog niet is ingedaald, er nog ruimte is tussen het hoofdje en het bekken. Wanneer de vliezen breken, bestaat er dan een kans dat de navelstreng tussen het hoofdje en het bekken zakt.
Meestal breken de vliezen 's nachts. Als het hoofdje van de baby is ingedaald en het vruchtwater is helder of iets rozig, dan hoef je ons niet wakker te bellen. Je kunt rustig afwachten tot de weeën komen. Kijk wel even op de klok hoe laat de vliezen gebroken zijn, gebruik een maandverband (geen tampons!)
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.
Om ontsluiting te krijgen heb je krampen/weeën nodig. Dat heeft voornamelijk met hormonen te maken in plaats van met bewegen. Het is wel zo dat als je eenmaal krampen/weeën hebt, het supergoed is om te blijven bewegen omdat het ervoor kan zorgen dat de ontsluiting daardoor sneller verloopt.
Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt. 95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen.
Breken door de verloskundige of gynaecoloog
Dat is bij slechts 10% van de bevallingen het geval. Vaak doet de verloskundige of gynaecoloog het tijdens de bevalling. Ook kan een verloskundige of gynaecoloog je vliezen breken als je overtijd bent. Je moet dan wel al een beetje ontsluiting hebben.
Soms breken bij een zwangere vrouw de vliezen en lekt het vruchtwater weg. Gebeurt dat vroeg in de zwangerschap dan heeft het grote gevolgen. Een vroeggeboorte dreigt en de kans op overlijden van de baby is groot. Het is mogelijk om vruchtwater van buitenaf aan te vullen met steriel water.
Kom naar het ziekenhuis als je gedurende 1 uur om de 4 à 5 minuten weeên hebt. Of als: je vaginaal bloed verliest. je vruchtwater verliest, ook al heb je nog geen weeën.
Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik. Deze indalingsweeën doen veel minder en anders pijn dan normale weeën, en ze zwakken na een paar uur steeds weer af. Ook zijn ze niet regelmatig. Ook kan de druk op je blaas toenemen, waardoor je vaker moet plassen.
Je verloskundige of gynaecoloog brengt via je vagina een haakje naar binnen. Met dit haakje breekt je verloskundige of gynaecoloog je vliezen. Dit doet geen pijn. Het vruchtwater komt uit je vagina.
De slijmprop kan in één keer loskomen, maar ook in stukjes. In dat laatste geval merken vrouwen niet eens op dat ze deze slijmprop zijn verloren. Als je de slijmprop verliest kun je ook wat helderrood bloedverlies hebben. Dit is afkomstig uit de baarmoedermond.
Tijdens de latente fase is het belangrijk zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. Lukt het je nog om tussen de weeën door een beetje te slapen, doe dat vooral. Hoe meer je ontspant, hoe meer oxytocine je aanmaakt.
Helder vruchtwater is waterig, grijs-wit troebel van kleur, soms met wat witte of rozige vlokjes. Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek.
Niezen en hoesten ontspant de spieren in uw bekkenbodem, waardoor de sluitspier lastiger z'n werk kan doen. Verliest u veel vocht? Als de vloeistof helder en kleurloos is, eventueel vergezeld met wat slijm of bloed, kan er sprake zijn van vruchtwater. Neem in geval van twijfel contact op met uw verloskundige.
Vruchtwater of afscheiding
Dit wordt nog wel eens verward met het verliezen van vruchtwater. We zullen je het onderscheid vertellen: Kleur: vaginale afscheiding kan waterig zijn, maar blijft altijd een beetje wittig. Vruchtwater is helder en kleurloos maar kan wel witte vlokken bevatten.
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.