Gelukkig is het altijd mogelijk om op de luchthaven in te checken. Houd hiervoor je paspoort of identiteitskaart bij de hand. Zorg dat je voor sluiting van de incheckbalies incheckt en je bagage afgeeft.
Reist u naar het buitenland, dan is binnen Europa een geldige identiteitskaart meestal voldoende. Voor een reis buiten Europa heeft u een paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Online inchecken betekent dat u niet in de rij hoeft te staan op de luchthaven om in te checken en bagage wordt snel en efficiënt afgegeven.
Kost online inchecken extra geld? Nee. Online inchecken is gratis, bij veel maatschappijen vanaf ca. 24 tot 48 uur voor vertrek.
Als je geen stoel reserveert, kun je tijdens het online inchecken kiezen uit de stoelen die nog vrij zijn. Heb je al online ingecheckt, dan kun je niets meer aan je boeking veranderen. Check je in op de luchthaven, dan wijzen we je een stoel toe. Aan een stoelreservering zitten kosten verbonden.
Dat kunt u op de luchthaven regelen. Ga naar de selfservice kiosk of incheckbalie om uw boardingpass op te halen. U kunt het ook thuis printen.
Kom je op het laatste moment bij de incheckbalie, dan is de kans aanwezig dat je niet op tijd door de security controle komt als het druk is. In 2022 waren veel vliegtuigpassagiers wel op tijd ingecheckt, maar misten zij alsnog hun vlucht vanwege de drukte bij de security check.
Houd uw documenten bij de hand: paspoort (of nationale identiteitskaart), online reserveringsnummer (code) of een papieren kopie van het ticket (indien u deze heeft). Bij de incheckbalie wordt u gevraagd om bovenstaande documenten aan te bieden en kunt u uw ruimbagage overhandigen.
Paspoort/ID of ander reisdocument
Je moet altijd het document gebruiken waarmee je daadwerkelijk gaat reizen. Voor sommige landen heb je een paspoort nodig, voor andere landen kan een ID of rijbewijs voldoende zijn.
Binnen de Europese Unie heeft u geen coronabewijs nodig om te reizen. En dus ook geen herhaalprik. Voor landen buiten Europa kunnen afwijkende eisen gelden. Soms is een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag nodig.
Voor de meeste luchtvaartmaatschappijen is online inchecken geen verplichting. Wanneer online inchecken niet mogelijk is kun je dit op de luchthaven doen. Uitzondering hierop zijn Ryanair en Easyjet waarbij online inchecken verplicht is. Doe je dit niet dan betaal je ter plaatse een fikse boete.
Het hotel vraagt altijd om een bevestiging van de boeking. Daarnaast wordt je meestal gevraagd om een legitimatiebewijs, zoals een rijbewijs of paspoort.
Op de luchthaven kun je inchecken en je bagage afgeven, bij een selfservice check-in kiosk en bagage drop-off of bij de balie van je luchtvaartmaatschappij.
Per vliegtuigmaatschappij verschilt het vanaf wanneer je online kunt inchecken. Dit varieert tussen de 72 en 24 uur voor vertrek. Je kunt vaak online inchecken via de website of via de app van de vliegtuigmaatschappij. Je kunt je boardingpass digitaal opslaan en gebruiken via je telefoon op de luchthaven.
Staat er op je OV-chipkaart een negatief saldo (minder dan € 0,00), dan kun je niet reizen. Dat komt omdat er bij het reizen op saldo bij het inchecken een vast instapbedrag van € 4,00 wordt afgeschreven.
Tussen 16:00 uur in de middag en 22:00 uur in de avond worden de meeste vertragingen verwacht, ongeacht welke dag van de week het is. En erg lekker klinkt het niet, maar 's nachts vliegen is wel het slimst om te doen. Vluchten tussen 22:00 en 06:00 uur vertrekken het vaakst volgens schema.
Officieel moet je als je het station verlaat uitchecken, of dat voor 5 minuten of 5 uur is. Wat jij doet, niet uitchecken als je het station verlaat, is niet de bedoeling. Heb je uitgecheckt en kom je later dan die 35 minuten terug dan begint er een nieuwe reis.
Op je boardingpass kun je zien welke vertrekhal je nodig hebt. Je kunt gemakkelijk de gele borden volgen naar de juiste vertrekhal. Als je daar bent aangekomen zie je heel veel rijen. Om te zien in welke rij je moet gaan staan kijk je op de digitale schermen.
Het verschil tussen een ticket en een boarding pass is dat een ticket het bewijs van aankoop van je reis is en je hiermee een plek in het vliegtuig reserveert, terwijl een boarding pass je ook daadwerkelijk toegang geeft tot de vlucht.
Met je boardingpass, ook wel de instapkaart van Transavia genoemd, ga je door de security controle en stap je het vliegtuig in. Er zijn verschillende soorten boardingpassen: de papieren boardingpass en de mobiele boardingpass. De papieren variant print je thuis uit en neem je mee naar de luchthaven.
De stoelen achterin
Maar in het vliegtuig moet je dit echt niet willen. Nu vraag je jezelf misschien af waarom? Het is namelijk zo dat de stoelen achterin het vliegtuig een ingreep zijn op jouw privacy. In een vliegtuig is er natuurlijk al niet zoveel privacy, maar een klein beetje rust is wenselijk.
Check vooraf online in
Wanneer het niet mogelijk is om vliegtuigstoelen te reserveren óf je hier liever niet voor betaald, is er vaak nog de optie om vooraf online in te checken. Je kunt dan tijdens het online inchecken ook direct de stoel kiezen.