Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Door uw tanden en tandvlees te poetsen houdt u ze schoon en gezond. U zou daarom denken dat u uw tanden niet vaak genoeg kunt poetsen. Dit is echter niet het geval, voor de meeste mensen is 2 keer per dag 2 minuten poetsen genoeg. Langer en vaker is vaak zelfs slecht voor uw gebit.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
Daarom wordt aangeraden om na elke maaltijd minstens een uur te wachten voordat je je tanden poetst. Ook is het erg belangrijk om te poetsen voor het slapengaan, want 's nachts maak je minder speeksel aan. Als je dan dus zure bacteriën in je mond hebt, kunnen die ongestoord je tanden vernielen.
Het advies is om twee keer per dag uw tanden te poetsen, hoe langer de bacteriën in uw mond zijn hoe meer kans het heeft om zich te vermenigvuldigen. Tijdens het slapen wordt er minder speeksel aangemaakt. Het speeksel draagt echter bij aan de reiniging van de mond en helpt dus ook bij het verwijderen van bacteriën.
Te lang poetsen is slecht voor je tanden
Je zou het niet verwachten, maar je kan te lang tandenpoetsen. Wanneer je te lang over dezelfde tand schrobt, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen. Bovendien neemt het poetseffect af na verloop van tijd.
Te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanneer je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen, kan een poetstrauma ontstaan. De borstelharen van je tandenborstel beschadigen je tandvlees met geïrriteerd tandvlees tot gevolg. De mondhygiënist kan je helpen met poetstips.
De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat.
Tandartsen raden aan om na het eten minimaal een half uur te wachten met tandenpoetsen. Zo heeft je speeksel genoeg tijd om zich weer te vormen en de zuren te neutraliseren. Als je direct na het eten poetst, schrob je het verzwakte glazuur van je tanden.
Water kan geen kwaad
En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.
Volgens tandartsen heeft fluoride daar ongeveer een uur de tijd voor nodig. Veel tandartsen adviseren daarom om na het tandenpoetsen niet te spoelen met veel water. Als je te goed spoelt, vergroot dit automatisch de kans op gaatjes.
Een goed gepoetst gebit ziet er niet noodzakelijk hagelwit uit. De tanden moeten wel glad zijn. Een plakverklikker helpt om te testen of je goed gepoetst hebt. Dat is een tablet of vloeistof met blauwe of rode kleurstof die de tandplak kleurt.
Tandheelkundige Wim Crielaard zegt in het Parool dat iemand met een gezond gebit gerust twee weken niet hoeft te poetsen. Klopt dat ook? Volgens tandarts Luke Bosker is het onverstandig: "Als je twee weken niet poetst, dan kan je tandvlees gaan ontsteken."
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Door je tanden te poetsen, verwijder je plak waardoor vlekken geen kans krijgen zich te hechten. Wie zijn of haar gebit dus schoon en fris houdt, heeft minder kans op koffieaanslag. Wie toch liever na de koffie de tanden poetst, wordt geadviseerd minimaal een half uurtje te wachten.
Vruchtensap en suiker tast het tandglazuur aan
Maar volgens Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, moet je daarvoor wel heel hard poetsen met een schurende tandpasta. Vruchtensappen en frisdrank zorgen ervoor dat het tandglazuur tijdelijk zwakker is.
We adviseren om na het poetsen niét na te spoelen met water. Gewoon de tandpasta uitspuwen is voldoende. Als je niet spoelt blijven de fluor, mineralen, fosfaten en calcium die in de tandpasta aanwezig zijn ter plaatse in de mond.
Hoewel mondwater veel bacteriën in je mond kan doden, wordt het door veel tandartsen afgeraden. De voordelen wegen namelijk niet op tegen de nadelen. De meeste mondspoelmiddelen bevatten schadelijke stoffen, zoals: Alcohol.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Waardoor trekt het tandvlees terug? Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne.
Echter wordt het niet aangeraden om tanden te blijven poetsen zonder tandpasta. Tandpasta bevat naast fluoride ook andere goede ingrediënten die zorgen dat de groei van tandplak wordt afgeremd. Voor een goede gebitsverzorging is tandpasta dus wel degelijk nodig.
Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen. Dan slijt uw gebit dus nog sneller.