BAARN - Lang werd gedacht dat je aan iemands oogbewegingen kunt aflezen of hij de waarheid spreekt of niet. Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen. Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid. Uit onderzoek van University of Edinburgh blijkt dat dit een mythe is.
Wanneer de oogspieren meebewegen kunnen we vaak stellen dat de waarheid gesproken wordt, omdat we een echte glimlach zien. Uit onderzoek blijkt dat je tijdens het vertellen van een leugen vaak bepaalde kwetsbare lichaamsdelen verbergt, zoals je keel, hoofd, buik of borst.
Net zoals een leugenaar vaak de hals aanraakt, krabt aan de nek en de boord van zijn overhemd of das losmaakt”, stelt Glass. “En als hij de hand voor de mond doet, betekent dat vaak dat hij niet alles vertelt.” Als iemand liegt, zal die vaak zijn handpalmen naar zijn lichaam richten. Een klassieker is de vinger.
Een fantast geeft je vaak extra informatie zonder dat je erom moet vragen. Alsof ze denken dat een uitbreiding van hun verhaal ze geloofwaardiger doet overkomen. Wat ze bereiken is het tegenovergestelde. Het verhaal wordt vaak te ingewikkeld om nog overend te blijven.
Non-verbale signalen
Hoewel het lastig is om te bepalen of iemand liegt, kun je volgens Van den Bogert letten op red flags, zoals langdurig wegkijken, in de ogen wrijven, de ogen blokkeren, je oren dicht doen en signalen van ongemak zoals over armen, nek of handen wrijven.
De meeste mensen voelen zich extra gespannen als ze liegen, waar ook hun lichaam op reageert. Hartkloppingen, zweten, misschien trillen – dezelfde reacties als je bij angst hebt. Dat is natuurlijk omdat je bang bent dat je leugen wordt doorzien.
Wat is het doel van liegen? Het doel van liegen is vaak om negatieve gevolgen te voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het achterhouden van informatie voor je partner om een ruzie te voorkomen. Ook verzinnen van een smoesje valt onder het ontwijken van negatieve gevolgen.
Ze liegen om de kleinste dingen. Het maakt niet uit welk onderwerp, als ze zichzelf maar kunnen redden van hun eigen schaamte. De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!! Hij liegt over alles, zelfs om de kleinste dingen en dat alleen maar om er zelf beter van te worden.
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een Cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt.
1. Hij zit aan zijn oren. Schijnbaar kunnen leugenaars (onbewust) ook niet hun eigen leugens aanhoren. En ja: om deze reden gaan ze aan hun oren zitten door er bijvoorbeeld in te wrijven of aan hun eigen oorlel te trekken.
Pathetisch betekent 'proberend medelijdend op te wekken' en 'overdreven, hoogdravend'. Een pathetische leugenaar zou iemand zijn die op overdreven wijze de aandacht probeert te trekken door te liegen of iemand die door alle leugens voor anderen vooral een sneu figuur is.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Als hij of zij echt een leugen heeft verteld, geef hen dan een manier om die leugen terug in te trekken. Praat daarna over wat er gebeurd is, en wat ze de volgende keer kunnen doen als ze in de verleiding komen om te liegen. Zoek de reden achter de leugen. Dat is een cruciaal deel van het gesprek.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Leeuwen zijn berucht (en worden vaak belachelijk gemaakt om) hun narcisme. Ze worden gestuurd door de zon, wat betekent dat ze het geweldig vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het betekent ook dat ze vaak zijn geboren in de zomerhitte.
Veelvoorkomende zinnen die nacissisten gebruiken in de 'devaluatie'-fase: Ik begrijp waarom geen van je eerdere relaties is gelukt. Je luistert nooit naar wat iemand zegt, en je denkt altijd dat je gelijk hebt. Je bent een emotionele puinhoop; Ik kan niet degene blijven die je uit alle rotzooi haalt die je creëert.
Dit zijn geen leugentjes om bestwil meer, maar wordt chronisch liegen genoemd. Je hebt dan te maken met een pathologische leugenaar. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je een pathologische leugenaar kunt herkennen.
Een “paternalistische leugen” noemen zij een leugentje om bestwil. Wat volgens de definitie betekent dat je een leugen vertelt om een keuze voor een ander te maken, waarvan je denkt dat die het best is voor diegene.
Het brein van een leugenaar wordt gevormd door een reeks duistere motivaties. We zouden kunnen zeggen dat wanneer die persoon die ervoor kiest om van de leugen zijn manier van leven te maken, er een aantal zeer specifieke doelen zijn. Er is een verlangen naar macht, status, dominantie en eigenbelang.
Zo bleek dat veruit de meeste mensen matig liegen en dat een kleine groep met leugens om zich heen slaat. Circa 75 procent van de deelnemers vertelde nul tot twee leugens per dag, terwijl de grootste leugenaars meer dan 15 keer per dag de waarheid geweld aandeden. Slechts 1 procent van de deelnemers loog vrijwel nooit.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mannen en vrouwen liegen. Mensen die liegen doen dit b.v. niet alleen om bewust de waarheid te verbergen, maar vaak ook omdat ze zich niet veilig genoeg voelen om eerlijk te zijn. Als reactie hierop kiest men dan vaak voor vluchtgedrag (liegen) wat voor korte termijn werkt.
Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat mensen minder snel liegen tegen iemand die ze vertrouwen en tot op zekere hoogte kennen dan tegen een vreemde. Het opbouwen van dit vertrouwen/ de relatie aan het begin van het gesprek is daarmee een belangrijke start.