Apparaatopslag is de beschikbare opslagruimte op je iPhone, iPad, Mac of ander Apple apparaat. iCloud-opslag houdt je foto's, bestanden, notities en meer up-to-date en beschikbaar op al je apparaten.
iCloud is geen verlengde van het interne opslaggeheugen van een iPhone/iPad. Met iCloud kan je dus het opslaggeheugen niet uitbreiden. Concreet, op een 16 GB iPhone krijg je met 50 GB iCloud opslag niet plotseling een iPhone met 66 GB opslaggeheugen. iCloud is in eerste instantie een synchronisatie mechanisme.
iCloud (of iCloud+) is een essentieel onderdeel van iOS en laat je belangrijke data (zoals je foto's, back-ups van je Apple-devices, bestanden en meer) in de cloud opslaan. Om je een eindje op weg te helpen, geeft Apple iedere gebruiker gratis 5GB iCloud-opslag.
Met iCloud maak je een back-up van de bestanden van je iPhone. Je contacten, app-gegevens, agenda, foto's en reservekopie sla je op in je iCloud. Dit is je persoonlijke opslagruimte in de cloud van Apple waar alleen jij bij kan. Je gratis iCloud account heeft standaard 5GB opslaggeheugen.
Gegevens in het cachegeheugen wissen
In het cachegeheugen wordt data opgeslagen waarmee bijvoorbeeld apps sneller kunnen laden. Wel is het zo dat het cachegeheugen al snel veel ruimte inneemt, dus het is handig om dit regelmatig te checken en eventueel weg te gooien.
Met iCloud kun je je belangrijkste gegevens, zoals foto's, bestanden en reservekopieën, veilig bewaren, up-to-date houden en openen vanaf al je apparaten.
Naast reservekopieën van je Apple-apparaten, bewaar je er namelijk ook je foto's, video's, muziek, bestanden en andere gegevens. Het grote voordeel van opslaan in iCloud, is dat je er ook snel weer toegang tot hebt op je andere Apple-apparaten.
Als je voornamelijk foto's en documenten wilt opslaan, is de kans groot dat 50 GB voldoende is. Gebruik je jouw Apple-apparaten ook voor video-opnames of het bewaren van grote bestanden, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor 200 GB of zelfs 2 TB.
Waar je voor Android je Google Drive hebt, is iCloud de clouddienst voor de iPhone. Belangrijke informatie, zoals contactgegevens en je gebruikersgegevens van je iPhone 11, worden hierin opgeslagen.
Een betaalde iCloud is handig als de kosten je niet interesseren. 2TB kost €10,- per maand en dan werkt het prima. Maar voor veel mensen is die € 120,- per jaar toch best veel, zeker als je beseft dat het niet nodig is.
Cloudopslag veiliger dan lokale opslag? Hoewel de afstand tot je gegevens misschien een gevoel van onveiligheid oproept, is cloudopslag stukken veiliger dan je vermoedelijk denkt.
128G iPhone
Deze opslagcapaciteit is meer dan genoeg voor gemiddeld gebruik van je device. Om je een indicatie te geven: daar kun je ongeveer 30.000 foto's op kwijt! Je kunt lekker verschillende apps uitproberen en je favoriete serie of film downloaden.
Tik op 'Instellingen' > [je naam] > 'iCloud' > 'Foto's'. Tik op 'Synchroniseer deze iPhone'.
Als je op elk apparaat toegang wilt hebben tot je materiaal en de opslagruimte wilt optimaliseren, kun je ook iCloud-opslag gebruiken. Je kunt iCloud-opslag onder andere gebruiken om foto's, video's en reservekopieën van je apparaat te bewaren en al dit materiaal up-to-date te houden op al je apparaten.
iCloud Drive is het deel van je iCloud dat je kunt gebruiken om zelf bestanden op te slaan. Zo kun je, op al je apparaten (zelfs op Windows-pc's), bestanden en mappen actueel houden en in meerdere apps aan hetzelfde bestand werken.
Wat is iCloud+?
Voorheen had Apple daar geen aparte naam voor, maar sinds iOS 15 is iedereen die al betaalt voor iCloud overgezet naar iCloud+. De betaalde versie van iCloud biedt een vijftal extra functies, die je kan gebruiken op toestellen met iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey en nieuwer.
De iPhone wissen via Instellingen
Wanneer je klaar bent, ga je terug naar Instellingen > 'Algemeen' > 'Zet over of stel iPhone opnieuw in' en tik je vervolgens op 'Wis alle inhoud en instellingen'. Wis al je gegevens op de iPhone: Tik op 'Wis alle inhoud en instellingen'.