Snel bruinen wordt ook bevorderd door voedingsmiddelen die vol carotenoïde zitten. De familie van de carotenoïde omvat betacaroteen (bekend voor het rood-oranje pigment in groenten en fruit), maar ook lycopeen (tomaten zitten er vol van) en luteïne (dat in groenten met donkergroene blaadjes zit).
Zo word je mooi egaal bruin en vermijd je dat een specifiek lichaamsdeel verbrandt. Blijf niet langer in de zon dan nodig. Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden.
Pigment – Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
Ga bijvoorbeeld zonnen aan het water. Water reflecteert uv-straling, waardoor je sneller bruin wordt. Vergeet daarbij niet om te smeren, want je verbrand ook sneller dan je denkt. Ook zweet zorgt voor extra weerkaatsing, dus sporten in de zon is een aanrader.
Tussen 11 uur en 15.00 uur de zon in
Deze straling is echter ook het gevaarlijkst. Blijf daarom bij voorkeur uit de zon en kies er liever voor om na 3 uur pas te gaan zonnen. Je wordt dan nog steeds bruin, maar het is minder slecht voor je huid.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint. Door het effect van de UV-stralen bruint de huid vlugger.
Kan je onder water bruin worden? Water laat UV-licht door. Dus je bent niet beschermd tegen de zon als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent, en kunt dus ook bruin worden (of verbranden!).
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Voor een mooi bruin kleurtje is het namelijk goed om je huid 24 uur voordat je de zon in gaat te scrubben. De dode huidcellen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe huidcellen. En deze verkleuren sneller. Let wel op: door het scrubben verbrand je ook sneller, dus smeer je wel goed in als je gaat zonnen.
Bruin kleurtje; Als je wilt zonnen en rap een bruin kleurtje wil krijgen doe dan puur citroensap en olijfolie in een glas roer dit en smeer u huid ermee in en ga lekker zonnen na een paar uur zie je verschil ga na het zonnen douchen en smeer je in met aftersun doe dit een paar dagen en je al het zien veel succes.
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Blijf daarom nooit langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon zitten. Wij adviseren je jouw huid altijd goed te beschermen. Probeer voor een goede verzorging en bescherming onze. Lees meer over de juiste zonbescherming zodat je zonder zorgen van de zon kunt genieten.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Als je huid vochtig of nat is, word je sneller bruin. Dat komt doordat water eigenlijk werkt als een soort vergrootglas en omdat de zon gereflecteerd wordt door de waterdruppels op je huid.
De zon schijnt feller, de stralen zijn gevaarlijker en de straling is veel hoger. Het beste is om die uren te vermijden om te voorkomen dat je huid beschadigd raakt. Je huid zal net zo bruin worden in de eerste paar uur zon als de laatste, dus ga niet in de zon wanneer deze op zijn hoogtepunt is.
In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden en dat ze zich daarom ook niet hoeven in te smeren met zonnebrand lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
1. Oil it up met zonneolie. Zonneolie met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, maar kan ook het natuurlijke bruiningsproces stimuleren doordat er vaak een bruiningsbooster aan is toegevoegd. Hierdoor wordt de huid sneller bruin.
Amper, als de zon het sterkst is, wordt je het bruinst, hoe minder sterk de zon is, hoe langzamer en minder bruin je wordt. Tussen 12 en 3 uur 's middags verkleur, of verbrand, je het snelst en het meeste. Het bruinen heeft niets te maken met de temperatuur. De zonnekracht is savonds minder, maar niet weg.
Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is. Bruin worden zonder de zon is dus goed mogelijk, pas daarom ook goed op en smeer je huid goed in.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.