Meestal gaan de bijen vanzelf weer weg, na een dag of twee. Laat ze met rust en ze zullen niemand kwaad doen. Gebruik vooral geen anti-insectenspray om ze weg te jagen.
Zwermen blijven een paar uur tot een paar dagen lang hangen totdat ze een nestholte hebben die aan de eisen voldoet. Dan worden de andere bijen van de zwerm opgepord om zich klaar te maken voor vertrek, en binnen een kwartier zijn ze weg. Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk.
Elk jaar in mei en juni komt er een prachtig natuurverschijnsel voor: een zwerm bijen. Hoewel het misschien eng lijkt, zijn zwermen niet gevaarlijk voor mensen. Ze zijn simpelweg op zoek naar een nieuw thuis. In plaats van paniek, is het beter om een bijenhouder te bellen.
Er zijn, naar wetenschappelijk onderzoek, van de volken die zwermen, maar 10-20% die overleven. Het merendeel van de zwermen zijn ten dode op geschreven, als je ze niet vangt. Het risico dat bijen zich gaan inbedelen, bij het instorten van een volk is groot. Dat kan ziektes en varroa met zich mee brengen.
Zij zal ergens tussen de leeftijd van 13 tot 19 dagen één of meerdere bruidsvluchten uitvoeren, waarna ze aan de leg gaat. Vanaf dag 22 na de zwerm kan al het resterende gesloten broed van de oude moer uitgelopen zijn (de koningin is immers 2 dagen voor het zwermen al mogelijks niet meer aan de leg).
Een zwerm is een groep insecten, vogels of vleermuizen, die schijnbaar als één groep bewegen, vergelijkbaar met een school vissen.
De gemiddelde levensverwachting van een haalbij is 7 à 8 dagen met een minimum van 5 en een maximum van 19 dagen. In de haalperiode kan een bij maximaal 800 km vliegen.
Sommige imkers willen voorkomen dat een bijenvolk zwermt door bij de koningin een stukje van één vleugel af te knippen. De koningin kan dan niet meer goed vliegen. Als het bijenvolk zwermgt zal ze voor de bijenkast op de grond vallen. Zodra ze met haar bijenvolk wil vertrekken zal ze niet ver komen.
Bijenzwerm van de honingbij. Een bijenzwerm kennen we allemaal. Een grote tros bijen aan een tak of aan de dakgoot.
Wespen zwermen niet. Wespen hangen niet in een tros (zonder nest) in bijvoorbeeld een boom zoals een zwerm bijen. Wespen worden meestal in juli/ augustus waargenomen. Ze nestelen graag in hoekjes, lege ruimtes en holtes.
Schat snel je veiligheidsafstand in
Om de aanval van een zwerm wespen te kunnen vermijden, heb je ongeveer tien meter afstand nodig. In geval van twijfel kun je best met voorzichtige, langzame gebaren weggaan. Paniek zal namelijk leiden tot agitatie en een agressieve wespenzwerm die je maar al te graag wil aanvallen.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren. Stuur een email om uw belangstelling kenbaar te maken, vertel wat u nodig heeft, en geef uw contactgegevens door.
Voor ze op hun slaapplaats neerstrijken, geven deze indrukwekkende zwermen een wervelende luchtshow. Op zo'n slaapplaats verzamelen soms meer dan één miljoen spreeuwen.
3 redenen om te zwermen
Samen overnachten is nu eenmaal veiliger, want meer ogen hebben de vijand sneller in beeld. Ten tweede is het voor een sperwer moeilijker een spreeuw te pakken uit een verwarrend bewegende zwerm. Ten slotte kunnen de spreeuwen elkaar 's ochtends weer volgen naar goede voedselplekken.
De spreeuw: de ultieme zwermer
Spreeuwen zijn inderdaad grote liefhebbers van samentroepen in de lucht en hun zwermgedrag werd in het verleden dan ook al ontelbare keren onderzocht door wetenschappers. In de Engelse taal heet een zwerm spreeuwen trouwens 'a murmuration of starlings'.
Het eenvoudigst is een zwerm te scheppen die aan het eind van een tak hangt. Men houdt de korf onder de zwermtros, schudt een keer flink aan de tak en de bijen vallen in de korf. De imker zet de korf met de open kant naar beneden op de grond, legt er iets onder zodat er een opening is voor de bijen en wacht rustig af.
zwerm: insecten (sprinkhanen, muggen, bijen), vogels of vleermuizen.
Werksters vliegen maximaal drie kilometer weg van hun kast.
De aflegger
Het doel van het maken van een aflegger is de hoofdvolken te verzwakken door het wegnemen van broed. Een aflegger of broedaflegger wordt gemaakt door een aantal raten met uitlopend broed en de daarop zittende bijen uit een volk weg te nemen. Aan dit moerloze volkje wordt een jonge koningin gegeven.
Volgens de soort maken zij hun nest in muren, in hout of in het zand. Zij leggen nu eitjes, die slechts volgend jaar rond diezelfde periode zullen uitkomen. Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand).
De zwerm kan 10000 tot 30000 bijen bevatten, die een merkwaardige toon laten horen. Na een weinig over en weer vliegen gaan ze in de nabij- heid van de bijenhal hangen aan een boomtak, rond een boom of in een haag. Het is aan de imker om deze zwerm te “scheppen”.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Verschillende slaapritmes. De jonge werksters slapen heel kort en vaak. Het is wel logisch dat de zogenaamde huisbijen geen echt dag en nacht slaapritme hebben, omdat het werk in het vliegseizoen 's nachts door gaat. Het verwarmen en voeden van de larfjes en het verwerken van de nectar bijvoorbeeld.
Er wordt een nieuwe koningin gemaakt. De oude koningin legt een bevrucht eitje in een kokervormige cel. Deze cel wordt de koninginnecel genoemd. Deze cellen zijn verticaal opgesteld en worden ook wel koninginnedoppen, zwermcellen of moerdoppen genoemd.