Je lijf voelt stijf en stram en je hebt het ook steeds koud. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Of je voelt je juist opgejaagd, slaapt slecht, hebt een snellere hartslag, trillende handen, vermoeidheid en transpireert overmatig.
Meestal (in 95% van de gevallen) is een te traag werkende schildklier te wijten aan een probleem in de schildklier zelf. Bijna steeds gaat het dan om een auto-immuunaandoening (zoals Hashimoto-thyreoïditis). Het kan ook voorkomen na een vroegere operatie of radiotherapie aan de schildklier.
Vrijwel alle processen in het lichaam hebben die hormonen nodig. Als je geen schildklier hebt of een traag functionerende schildklier, worden al die processen verstoord. Mensen hebben het koud, zijn steeds moe, hebben een trage hartslag, last van haaruitval, een trage stofwisseling, gewichtstoename...
Soja (met uitzondering van tamari, shoyu en tempé), mosterd, pinda's, ongeroosterde pijnboompitten, rauwe cassave, lijnzaad en rauwe koolsoorten bevatten zogenaamde goitrines die de schildklierfunctie kunnen belemmeren. Ze blokkeren de werking van de schildklier, omdat ze de opname van zink, jodium en selenium remmen.
Behandeling hypothyreoïdie
Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Als je goed bent ingesteld op medicijnen kun je in het algemeen een normaal leven leiden.
Een gemiddelde paranoot bevat al snel 50 microgram selenium. Met vier paranoten per dag verhoog je eenvoudig je selenium inname wat je schildklier ten goede komt. Let wel op dat je niet dagelijks een hele zak leeg eet want dan riskeer je een selenium vergiftiging.
Omdat oudste ouderen met een traag werkende schildklier langer blijken te leven, is het zeer wel mogelijk dat de behandeling van oudste ouderen met te hoge TSH-waarden niet voordelig is, maar misschien zelfs schadelijk.
Te trage schildklier
Je zult niet plots meer dan 20 kilogram bijkomen door een traag werkende schildklier, maar het kan wel om enkele kilo's gaan. Mensen die op consultatie komen en denken dat ze heel erg zwaar zijn geworden door schildklierproblemen, moeten we meestal ontgoochelen.
Door verbetering van de voeding en voldoende beweging kan het afvallen worden bespoedigd. Immers, de stofwisseling moet voldoende op gang komen. Mensen met een traag wer- kende schildklier kunnen dus wel degelijk goed afvallen als zij gevarieerd eten en gezond kiezen.
Symptomen traag werkende schildklier
kouwelijkheid. droge huid. traagheid in denken en handelen. langzame spraak.
Koffie. Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
De schildklier is zeer goed doorbloed orgaan maar is ook een heel gevoelig orgaan voor zowel invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld straling, stress of vervuiling. Daarnaast is de schildklier ook gevoelig voor invloeden van binnenuit zoals amalgaanvulling, te veel zout eten en verkeerde voeding.
Met name vitamine A, B6, B12, C, D, eiwitten, CoQ10, zink, ijzer en magnesium zijn belangrijk. Bovendien is jodium essentieel voor de productie van schildklierhormonen en is seleen mede nodig voor een normale werking van de schildklier.
U kunt hier zelf weinig aan doen. U zult medicijnen moeten innemen waardoor u weer genoeg schildklierhormoon krijgt. Zorg ook dat u gezond eet. Regelmatig bewegen kan ook helpen om u fitter te voelen.
Een tekort aan schildklierhormoon is goed te behandelen met medicijnen. De standaard-behandeling van een te trage schildklier is het slikken van schildklierhormoon – levothyroxine (T4). Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vult het schildklierhormoon het tekort aan.
Voor mensen met een 'trage schildklier' is het van belang dat de stofwisseling gestimuleerd wordt en dat gebeurt met name bij krachttraining. Mensen die eerder een 'snelle schildklier' hadden, zijn juist gebaat bij duurtraining zoals hardlopen, zwemmen en fietsen.
Net als selenium helpt ook zink je lichaam bij de productie en het activeren van schildklierhormonen. Zo stimuleert zink de productie van TSH, het hormoon dat de schildklier vertelt schildklierhormonen vrij te geven. Zink is aanwezig in allerlei voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, oesters en andere schelpdieren.
Bij TSH-waarden van 5-15 mE/l kan er in enkele gevallen centrale hypothyreoïdie bestaan of het 'sick euthyroid syndrome'.
Tot op vandaag is er echter nog te weinig onderzoek gebeurd naar de link tussen een vitamine D-tekort en de werking van de schildklier. Zo wordt bijvoorbeeld verondersteld dat een vitamine D- of vitamine B12-tekort vaker zou voorkomen bij patiënten met een trage schildklier.
Een vergrote schildklier kan soms zo tegen het strottenhoofd drukken dat dit merkbaar wordt als een brokgevoel. Vaak zijn er ook bijkomende klachten van een te traag of te snel werkende schildklier.
Indien nodig kan dat behandeld worden met schildklierhormoon. Na enkele maanden moet de behandeling met schildklierhormoon worden gestopt. Ongeveer zes weken later moet bloed worden afgenomen om te kijken of de schildklierfunctie volledig is hersteld.
Magnesium speelt een belangrijke rol bij de goede werking van de schildklier, omdat het betrokken is bij de omzetting van het inactieve hormoon T4 in zijn actieve vorm T3.
Na 6 weken zijn de waarden in je bloed stabiel. Dus pas na minimaal 4, maar liefst na 6 weken weer prikken. Na 8 weken prikken is ook niet ongewoon. Het effect van een verandering van de dosis kan soms nog langer duren dan in het bloed te zien is.
Bij de diagnose en behandeling van schildklieraandoeningen is bloedonderzoek belangrijk. Een laboratorium bepaalt op verzoek van de arts diverse waarden in het bloed. Vooral de huisarts vraagt vaak de TSH aan, er zijn afspraken met de laboratoria dat ze automatisch bij een afwijkende TSH ook de FT4 testen.