Je wordt aansprakelijk gesteld voor de schade maar je bent niet verzekerd. Omdat je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt dien je de schade uit eigen zak te betalen. Deze schade kan hoge kosten met zich meebrengen wanneer je niet verzekerd bent.
Als de tegenpartij ook geen verzekering heeft, kan het Waarborgfonds Motorverkeer tussenbeide komen en uw schade vergoeden. Dat kan enkel indien het gaat om een gemotoriseerd voertuig. U dient eerst zelf de schadeveroorzaker rechtstreeks aansprakelijk te stellen.
Heeft u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt u doen bij de meeste verzekeraars. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.
Zo'n 640.000 Nederlandse huishoudens hebben geen aansprakelijkheidsverzekering. Vooral jonge mensen sluiten de verzekering niet af. Misschien weet je niet eens dat de verzekering bestaat, of dat je hem ook los kunt afsluiten.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen. Zoals de televisie die uit je handen glipt tijdens de verhuizing van een vriend. Of je kind die tegen de auto van de buren fietst. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt.
Tussen een WA-verzekering en een AVP zitten drie belangrijke verschillen: Een WA-verzekering vergoedt ook schade bij de benadeelde partij als er opzet in het spel is. Bij een AVP is dat niet het geval. De WA verzekering voor de auto is wettelijk verplicht, de AVP niet.
Woont u samen met uw partner? Dan is hij of zij automatisch meeverzekerd als u een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering moet u uw gezinssamenstelling doorgeven. U kunt hierbij doorgeven of u alleenstaand bent of een gezin heeft.
Kies bij voorkeur een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie. En als je eens een beroep op de verzekering doet, kom je tenminste niet voor vervelende verrassingen te staan. Weet ook wanneer je geen beroep kunt doen op je aansprakelijkheidsverzekering.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
Heeft de tegenpartij schuld aan de schade en werkt deze niet mee? Je kunt je eigen verzekeraar inschakelen als het gaat om materiële schade aan je auto door een ander motorvoertuig. Directe schadeafhandeling noem je dat. Ook kun je zelf de verzekeraar van de tegenpartij aanspreken voor de schade.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte. Je hoeft dan niks door te geven aan de verzekering . Bij de meeste verzekeraars kun je jouw kind meeverzekeren tot het 23e of 27e levensjaar.
Elke aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door de verzekeringsnemer, logés en huispersoneel. Onder een AVP met gezinsdekking vallen ook je echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner en je kinderen. Ook je kinderen die voor hun studie uit huis wonen.
De maximale dekking van jouw verzekeraar
Het schadebedrag waarvoor jij je verzekeren kunt, verschilt per verzekeraar. Gemiddeld gezien ligt de maximale dekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren tussen de €500.000 en €2.500.000 per gebeurtenis.
Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af, omdat je jezelf en jouw gezin wilt beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid. Je kan namelijk verantwoordelijk gesteld worden wanneer iemand door jouw schuld gewond raakt. Maar ook als je per ongeluk andermans bezittingen beschadigt. Met als gevolg een schadeclaim.
De afkorting WA staat voor 'Wettelijke Aansprakelijkheid'. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je met jouw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die je veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade.
Dat betekent dat je de financiële schade moet vergoeden. Voor deze wettelijke aansprakelijkheid biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking. Met een AVP ben je dus gedekt voor schade aan spullen en letselschade (schade aan de gezondheid van anderen) die jij of je gezin hebben veroorzaakt.
Het spreekt voor zich dat jouw aansprakelijkheidsverzekering geldig is voor jou als aanvrager. Maar zodra je een aansprakelijkheidsverzekering aanvraagt, wordt er gevraagd wat je gezinssituatie is. De verzekering geldt namelijk gelijk voor je gezinsleden.
Het eigen risico bij een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk hetzelfde als het eigen risico bij een zorgverzekering. Met het eigen risico wordt het deel aangegeven van de kosten die je zelf moet betalen. Je hoeft alleen eigen risico te betalen als er zich een omstandigheid voordoet waartegen je verzekerd bent.
Je bent verplicht om schades te melden waarbij een tegenpartij betrokken is, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Je meldt de schade door samen met de tegenpartij een schadeformulier in te vullen. Je stuurt het schadeformulier vervolgens naar de autoverzekeraar, die hiermee kan beoordelen wie schuldig is.