Laminaat is bij uitstek een vloer die goed te verwijderen en opnieuw te leggen is. Dit komt doordat het meestal zwevend gelegd wordt en er dus geen lijm wordt gebruikt. Net zoals u dit vloertype dankzij de handige klikverbinding eenvoudig kunt leggen, kunt u hem ook weer gemakkelijk verwijderen.
Laminaat kun je in principe hergebruiken. (Mits je voldoende overhoudt, want je zult uiteraard verlies hebben bij het verwijderen.) Ook moeten de tussennaden niet verlijmd zijn, maar dat is meestal niet het geval.
Ondervloeren in de vorm van tegels zoals groene vloerplaten kunnen vaak wel hergebruikt worden. Laminaat wordt nog iedere jaar vernieuwd en niet iedere ondervloer is geschikt voor vloeren met nieuwe click verbindingen.
Kan je een laminaat plank vervangen zonder de gehele vloer te verwijderen? Ja dat is zeker mogelijk! In een moment van onoplettendheid is je laminaat of pvc vloer beschadigd. Je laat iets vallen en er zit gat in je laminaat of PVC vloer.
Het beste kun je een hele lengte aan laminaatdelen er uithalen door de rij iets op te wippen. Daarna haal je de kopse kanten uit elkaar. Zo ga je verder. Gebruik geen hamer of ander gereedschap, want hierdoor ontstaan er ook beschadigingen.
laminaat heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
Lopen na aanleg
Het werken van hout ontstaat bij temperatuurswisselingen in je woning. Deze wisselingen kunnen ontstaan door tocht, een te hoge verwarming of het ophopen van vocht in je vloerdelen. Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf.
Laminaat reparatieset
Voor kleine beschadigingen kun je gebruik maken van een reparatieset. Deze kunt u speciaal kopen voor laminaat. Een laminaat reparatieset bestaat uit een smeltapparaat en wat harde wasstaafjes. Smelt het was op de beschadiging van de vloer en laat dit drogen.
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
De platen zijn evt. ook te gebruiken als plaatselijke verhoging van de ondervloer. Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt. De ondergrond moet stofvrij, blijvend droog en goed dragend zijn.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Een ondervloer kost ongeveer tussen de 2 en 12 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type ondervloer. Voor het laten leggen van een ondervloer kun je rekenen op een bedrag tussen de 40 en 60 euro per uur.
King Laminaat voorziet u niet alleen van een betaalbare vloer met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding. Ook komen wij de vloer gratis bezorgen en leggen. Zo ontnemen wij voor u alle moeite en heeft u binnen de kortste keren een nieuw laminaat in huis! De vloer is allesbepalend voor de sfeer in jouw woning.
Kort samengevat kunt u laminaat doorleggen in meerdere kamers, mede afhankelijk van het aantal strekkende meters. Echter, om achteraf problemen te voorkomen adviseren we u om uitzettingsvoegen en overgangsprofielen te gebruiken. Dan weet u zeker dat het goed komt!
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Krassen in laminaat
Kleine krassen op laminaat, vul je op met laminaatvuller. Zorg altijd dat de ondergrond vetvrij en droog is. Schuur de beschadiging licht op voordat je de laminaatvuller aanbrengt. Kies de juiste kleur of maak de juiste kleur door twee vullers te mengen.
Laminaat laten herstellen wordt gedaan door vakmensen. Zij zijn getraind in het repareren van harde oppervlaktes zoals een laminaatvloer, en werken met een speciale toolkit. Met onder meer hars wordt de plek opgevuld, vervolgens in de juiste kleur(en) afgewerkt en daarna afgelakt met een speciale vloerlak.
Allesreiniger, groene zeep en boenwas kun je beter niet gebruiken voor het schoonmaken van laminaat. Deze middelen maken je vloer dof. Een stoomreiniger is niet geschikt voor laminaat, vanwege het risico op het opbollen van de planken.
Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Door vocht kunnen je laminaatvloeren wat krimpen of uitzetten. Deze schommeling in vochtigheid kan ervoor zorgen dat ze losklikken en gaan verschuiven, waardoor er openingen tussen de planken ontstaan. Gelukkig hoef je de hele vloer niet te verwijderen om deze open groeven te sluiten.
Een laminaatvloer zal dus, afhankelijk van de omstandigheden in de kamer, kunnen uitzetten of krimpen. Wanneer je dan je laminaat te strak gelegd hebt, heeft het hout geen ruimte meer om te kunnen uitzetten, en zal je vloer bol gaan staan.
De kwaliteit van de bovenlaag wordt aangeduid met een AC-score (Abrasion Class). Hoe hoger die AC-waarde, hoe slijtvaster je bovenlaag en hoe hoger de bescherming van je vloer. Daarnaast wordt laminaat ook opgedeeld in gebruiksklasses. Klasse 31 is het minimum voor een degelijke laminaatvloer.
— Een zwevende laminaatvloer kun je prima verwijderen en verhuizen. Maar laminaat dat vastgelijmd is, wordt een stuk lastiger. Gelukkig komt dit steeds minder voor. Let ook op de plinten — Om de vloer los te krijgen, zul je de plinten eerst moeten verwijderen.
Laminaat schoonmaken met schoonmaakazijn
Een goed middel om een laminaatvloer schoon te maken is een beetje schoonmaakazijn gemengd met water. Gebruik vervolgens een dweil of microvezeldoek om de vlekken op de vloer te verwijderen.