De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus. Na de invoering van universele rubellavaccinatie is congenitale rubella zeer zeldzaam geworden. Deze infectie komt daarom niet aan bod.
Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
De meeste vrouwen die COVID-19 hadden tijdens de zwangerschap krijgen gezonde kinderen. Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft.
In het kort. Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam. Je kan net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.
Je kunt dus weinig aan een CMV besmetting doen tijdens de zwangerschap. Wel kun je het virus constateren met een vruchtwaterpunctie en kun je met echo's zien of er al schade is bij de baby. Vooral in het eerste trimester zijn de risico's op lange termijn gevolgen voor je kindje het grootst.
Bij de foetus kan als gevolg van de infectie een ernstige bloedarmoede ontstaan, die leidt tot vochtophoping in het lichaampje (hydrops foetalis). Dit is op een echo te zien. In deze gevallen is het soms mogelijk om via een intra-uteriene bloedtransfusie het ongeboren kindje te redden.
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Bij het begin van de zwangerschap wordt een bloedonderzoek verricht naar de aanwezigheid van antistoffen tegen het cytomegalovirus (CMV). Vooral als u geen antistoffen tegen dit virus heeft, moet u tijdens de zwangerschap goed oppassen om niet besmet te raken.
Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen loopt een CMV-infectie op. Bij zwangere vrouwen die nog geen antistoffen voor het virus hebben (ongeveer 50%), is 30% van de ongeboren baby's geïnfecteerd.
Bij patiënten met immuunproblemen kan CMV een ernstige infectie veroorzaken. Het cytomegalovirus (CMV) kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Dit virus komt vaak voor in speeksel en urine van kleine kinderen. Goede hygiëne is daarom belangrijk.
In de meeste gevallen is koorts tijdens je zwangerschap ongevaarlijk. In een aantal gevallen gaat het echter wel gepaard met risico's. Bijvoorbeeld als je vroeg in de zwangerschap (eerste 3 tot 8 weken) last krijgt van koorts. Dan kan dit volgens onderzoek het risico op hartproblemen en schisis bij je kindje vergroten.
Hoge koorts is bedreigend voor de zwangerschap.
Bij dierproeven blijkt dat een te hoge temperatuur de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden en zelfs een miskraam kan veroorzaken. Na de 32e week kan hoge koorts weeën veroorzaken.
Voor zwangere vrouwen geldt: Paracetamol is de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap; Weeg het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap altijd af tegen de ernst van de klachten.
Buikgriep kan echter tijdelijk het risico op een vroeggeboorte of miskraam verhogen. Als uw symptomen te ernstig zijn en u een ernstige vorm van buikgriep hebt, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten, persen bij harde ontlasting, zware lichamelijke belasting, maar soms ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Aangeboren CMV-infectie ontstaat als een ongeboren kind tijdens de zwangerschap via de moeder een CMV-infectie krijgt. Deze aangeboren infectie kan voor problemen zorgen zoals slechthorendheid en een achterstand in de ontwikkeling van het kind.
CMV gaat vanzelf over. Er zijn geen medicijnen die de ziekte kunnen genezen. Er zijn wel virusremmers die de klachten kunnen verminderen.
Besmettingsweg: direct en indirect contact van slijmvliezen met besmette lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, urine, sperma, cervixslijm, bloed en moedermelk. Incubatietijd: 4-12 weken. Besmettelijke periode: tijdens de primaire infectie, re-infectie en asymptomatische re-activatie.
CMV wordt enkel overgedragen door direct contact via lichaamsvocht zoals speeksel of urine. Het virus wordt niet als zeer besmettelijk beschouwd maar omdat heel wat jonge kinderen ermee besmet zijn wordt het toch snel overgedragen in crèches en kleuterklassen, en binnen een jong gezin.
Infectie tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Prenatale en congenitale infecties
Deze zijn het gevolg van een infectie van de moeder tijdens de zwangerschap, waarbij via de placenta overdracht plaatsvindt naar de foetus. De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus.