Op het geven van borstvoeding staat geen tijdslimiet. De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.
De productie van melk kan jaren doorgaan als het kind borstvoeding blijft krijgen. De totale productie neemt echter vaak af na zes a zeven maanden omdat dan meestal met de introductie van vast voedsel wordt gestart waardoor de baby minder moedermelk nodig heeft en dus ook minder (vaak) wil drinken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een duidelijk advies als het gaat om het geven/afbouwen van borstvoeding: De eerste zes maanden: uitsluitend borstvoeding. Na een half jaar: bijvoeding introduceren. Tot het kind 2 jaar is: borstvoeding geven in combinatie met bijvoeding.
Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk.
Het wonderbaarlijke is dat je melk al klaar is in je borsten voordat je baby wordt geboren. Dat betekent dat er uit je tepels een beetje colostrum – de eerste moedermelk – kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap.
Het bloedverlies kan tot zes weken na de bevalling duren. Wanneer de afscheiding gaat ruiken, u koorts krijgt of steeds stolsels blijft verliezen en/of ruim blijft vloeien, is het verstandig contact met ons op te nemen. Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken.
Wat kun je doen aan lekkende borsten
Het lekken van moedermelk is normaal in de eerste zes weken na de bevalling. Er is helaas geen middeltje dat lekkende borsten voorkomt of tegenhoudt. Je kunt je wel beschermen tegen het lekken met behulp van borstcompressen of zoogcompressen.
Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Een ander woord voor borstvoeding is lactatie. De periode waarin borstvoeding wordt gegeven verschilt per baby. Er wordt geadviseerd om borstvoeding te geven tot de baby minimaal zes maanden oud is.
Je baby krijgt voldoening door te zuigen, maar als hij een betere stroom melk krijgt en vol is na de voeding, zal hij niet vaak 'gewoon' willen zuigen aan de borst. Je baby is onrustig aan de borst. Je baby lijkt krampjes te hebben. Je baby is vaak of per voeding lang aan de borst.
De toeschietreflex ontstaat als de baby aan de borst zuigt. De zenuwen in de huid van moeder geven dan een signaal af aan de hersenen, waardoor de hersenen de oxytocine afgeven. Het hormoon komt dan in de bloedbaan en zorgt dat de spieren om de melkkanaaltjes samentrekken. Hierdoor wordt de melk naar buiten gestuwd.
Je kindje weer aan de borst krijgen, nadat je gestopt of sterk geminderd bent met voeden, is absoluut mogelijk! Zelfs maanden later nog, nadat je stopte met voeden.
Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.
Gemiddeld kost 28,4 gram (een ounce) 1,5 dollar. Er zijn moeders die hun borstklieren zo goed kunnen laten werken dat ze - naar eigen zeggen - tot 20.000 dollar per jaar bijverdienen met het verkopen van hun melk, meldt The Guardian.
Probeer per dag vier porties melkproducten zoals melk, yoghurt en kaas, of niet-melkproducten zoals noten, tofoe, sesamzaad en groene bladgroenten te eten. Eén portie kan bijvoorbeeld een half kopje groene bladgroenten of een klein stukje 50 g kaas zijn.
Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Nicotine, cafeïne en alcohol kunnen een negatief effect op de toeschietreflex hebben. Ook bepaalde medicijnen, drugs, of kruiden kunnen effect hebben op de toeschietreflex en zelfs op je melkproductie. Als niets van bovenstaande helpt, zou je kunnen overwegen om melkproductieverhogende middelen te gebruiken.
Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt. De groei van je borsten is niet te voorspellen.
Het is niet verstandig vaak kleine beetjes af te kolven. Soms wordt moeders verteld dat ze voor iedere voeding de spanning van de borsten moeten afkolven. Maar hierdoor neemt de productie juist toe.
Het is belangrijk dat je de melk van elke kolfsessie duidelijk labelt wanneer je van plan bent het te gaan koelen. Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Als je je afvraagt hoeveel calorieën er bij borstvoeding verbrand worden, is het antwoord tot 500 per dag18, ongeveer evenveel als bij een fietstocht van een uur. Als je moedermelk afkolft, zouden de resultaten vergelijkbaar moeten zijn.
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Het percentage alcohol in de moedermelk is gelijk aan het alcoholpercentage in het bloed van de moeder. Na het drinken van één glas bier of wijn duurt het gemiddeld 2 tot 3 uur, voordat de alcohol weer uit het lichaam en de moedermelk is verdwenen.
Redenen waarom je hoeveelheid melk kan teruglopen
je bent of wordt ongesteld; de baby zuigt erg veel op een fopspeen of een duim en vraagt daardoor niet meer om de borst; de baby drinkt niet effectief de borst leeg. Hij zuigt wel, maar krijgt er niets uit.