De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2021 hun eerste kind krijgen is 30,3 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Volwassenen zijn van mening dat 25,8 jaar gemiddeld genomen de ideale leeftijd voor een vrouw is om voor het eerst moeder te worden; voor mannen is dit 26,8 jaar (tabellen B2 en B3).
Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
De oudste moeder die een baby kreeg is de 66-jarige Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara, die in 2006 een tweeling kreeg.
Vaders waren gemiddeld 34,2 jaar oud bij de geboorte van een kind. Dat is ruim twee maanden ouder dan vijf jaar eerder, toen mannen gemiddeld 34 waren. Sinds 1996 is deze leeftijd met meer dan een jaar gestegen. Ook bij de geboorte van hun eerste kind (ruim 75,5 duizend baby's in 2018) zijn mannen ouder.
Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien. Daarnaast ben je als ouder verplicht om het contact met de andere ouder bij de kinderen te bevorderen.
De kersverse papa mocht dit wereldrecord namelijk 2 jaar geleden ook al op zijn naam schrijven. De 96-jarige Ramajit Raghav, die in de buurt van New Delhi woont, werd afgelopen oktober bij de geboorte van zijn tweede zoon opnieuw de oudste vader ter wereld.
Ook in Nederland hebben we gevallen gehad van jonge moeders. In 2011 beviel in Groningen een 12-jarig meisje van een zoon.
Lina Medina (Paurange, Peru, 27 september 1933) is 's werelds jongste moeder met een eerste bevalling op een leeftijd van 5 jaar, 7 maanden en 21 dagen.
Bij maar liefst de helft van de ouders is het jongste kind de favoriet. Gevolg daarvan is dat het meer zelfverzekerd en krachtig opgroeit, met een houding van 'ik krijg dingen voor elkaar'. Opvallend is dat 42% van de grootouders juist het oudste kind als favoriete kleinkind hebben.
Wij wisten niet eens dat jongetjes op deze leeftijd al kindjes konden maken (of misschien wilden wij dat liever niet weten en steken wij liever ons kop in het zand), maar de destijds krap aan 12-jarige Sean Stewart uit Bedfordshire (Groot-Brittannië), was er vroeg bij.
De snelste bevalling verliep binnen een uur, de langste bevalling duurde bijna 3 dagen. Sommige baby's kwamen heel erg vroeg, zoals bij 30 weken en een dag en de baby die het langste bleef zitten kwam uiteindelijk pas bij 42 weken en 6 dagen.
Officieel is het niet, maar een 23-jarige Roemeense is wellicht de jongste grootmoeder ter wereld. Ze kreeg zelf een meisje toen ze 13 jaar was en haar dochter begon op haar elfde aan kinderen. Ondertussen is de Roemeense, Rifca Stanescu, al 25 jaar en ze is gelukkig met haar kleinzoon Lon (2).
ROTTERDAM - Een opmerkelijk geval van de uitdrukking "De geschiedenis herhaalt zich" doet zich voor in Wales. Een man die zelf op zijn 14de vader werd, wordt later dit jaar op zijn 29ste al grootvader: zijn 14-jarige dochter is 11 weken zwanger van haar 15-jarige vriend.
De jongste oma ooit was Mum-Zi, zij werd oma op haar 17de. Ze kreeg zelf een dochter toen ze 8 jaar en 4 maanden oud was en haar eigen dochter kreeg ook een kind op haar achtste.
Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot 'mooiste kind ter wereld', waarna diverse media het verhaal oppikten.
Voor de jongsten gelden veel minder regels, ze worden minder gecorrigeerd en gestraft. Ze worden eigenlijk minder opgevoed. De ouders hebben alles al eens meegemaakt met de andere kinderen en maken zich minder snel ongerust. Je hoort ook vaak dat de jongsten heel creatief zijn, er zitten veel kunstenaars tussen."
Wie de benjamin is, is het jongste kind van een gezin of een groep mensen.
De onderzoekers zien dat het kind dat als tweede in het gezin komt zich over het algemeen slechter gedraagt dat zijn oudere en eventueel ook jongere broers en zussen. Hij veroorzaakt iets meer dan gemiddeld problemen en dertig procent van de 'tweede kinderen' komt als volwassene zelfs vaker in aanraking met justitie.
Belangrijk detail: het onderzoek wees uit dat oudste kinderen gemiddeld één IQ-punt hoger hebben. Ook verschenen er eerder al studies dat het jongste kind de 'grappenmaker' is en beweren andere onderzoekers juist dat het 'middelste' kind het slimste is.
De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.