Inclusief Nederland verstaat hieronder gelijke kansen voor het individu. Ongeacht onder andere sekse, geaardheid, culturele- of etnische achtergrond, leer- werkniveau, lichamelijke of psychische beperkingen is ieder individu onderdeel van onze samenleving.
Nederland is Canada gepasseerd als land met 's werelds meest diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkplekken, volgens Kantars Inclusion Index 2022. Dit nieuwe benchmarkonderzoek meet op wereldwijde schaal de voortgang van het ontwikkelen van een inclusieve en diverse werkomgeving.
Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin alle mensen kunnen meedoen. Een samenleving waarin mensen dezelfde kansen en mogelijkheden hebben, ongeacht hun achtergrond, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, godsdienst, seksuele voorkeur en ongeacht of ze een ziekte of beperking hebben.
Deelname aan de maatschappij bevordert de gezondheid, geeft structuur aan de dag, biedt sociale contacten, geeft zelfvertrouwen en het gevoel nuttig te zijn. Arbeidsparticipatie stelt mensen in staat om in hun eigen levensonderhoud te voorzien en is de basis voor onze welvaart.
Diversiteit is niks zonder inclusiviteit
Diversiteit gaat dus over 'de mix', de verschillen. Inclusie over hoe we met 'de mix', de verschillen omgaan. Diversiteit gaat over aantallen en percentages. Inclusie gaat over gedrag, waarden en spelregels.
Diversiteit en inclusie op de werkplek zorgen ervoor dat werknemers zich gelukkiger, prettiger en meer betrokken voelen. Als werknemers het gevoel hebben dat ze zich in een omgeving bevinden waar ze gewaardeerd en welkom zijn, zullen ze gemotiveerder zijn om hun volledige potentieel te bereiken.
Daarbij zien we een verschil met exclusie (waarin mensen worden buitengesloten), segregatie (waarin er voor een bepaalde groep buiten de samenleving iets aparts wordt georganiseerd), integratie (waarin er binnen de samenleving iets aparts wordt georganiseerd) en inclusie (waarbij iedereen onderdeel is van de ...
Inclusiviteit gaat over hoe je met alle verschillen van mensen omgaat. Bij inclusie wil je samenwerken met iedereen, ook als je heel erg van elkaar verschilt. Je wilt dat iedereen mee kan doen of mee mag praten. Het tegenovergestelde van inclusie is exclusie.
Betekenis van inclusie
' Anders gezegd: inclusie betekent dat iedereen, met of zonder beperking, kan meedoen in de samenleving. Iedereen hoort erbij. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking.
Inclusie staat voor gelijkwaardigheid en volwaardig burgerschap, en komt voort uit het sociaal-politiek perspectief op mensen met een functiebeperking, die de verantwoordelijkheid voor de handicap deels bij de samenleving legt.
Mensen met psychiatrische problemen of een verstandelijke beperkingen willen net als andere mensen 'erbij horen' en zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij. Dit 'erbij horen en meedoen' noemen we sociale inclusie.
Onder een inclusieve stad verstaan wij een stad die toegang biedt aan iedereen en waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Een stad 'inclusief iedereen' dus, waar veel verschillende mensen elkaar tegenkomen en waar iedereen zich overal welkom voelt.
Nederland neemt nog steeds een prominente plek in op het wereldtoneel wat betreft de absolute goederenexport alsook in verhouding tot het bbp. Ook Aziatische economieën spelen een belangrijke rol in de internationale goederenhandel. En deze rol wordt steeds groter.
Nederland werd onafhankelijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), waarin de gezamenlijke Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden tegen de Spaanse overheersing in opstand kwamen. In 1579 vormden de Noordelijke Nederlanden de Unie van Utrecht, waarmee een nieuwe politieke entiteit ontstond.
In Nederland zijn de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit belangrijk. De Rijksoverheid heeft een brochure gemaakt over deze drie waarden, waarin precies wordt uitgelegd wat welke waarde inhoudt.
'Door in te zetten op meer diversiteit en inclusie in je organisatie vergroot je de herkenbaarheid voor alle groepen in de samenleving en ben je beter in staat om bij hen aan te sluiten. Daarnaast word je als werkgever aantrekkelijker voor een grotere groep mensen. '
Inclusie gaat over gedrag, waarden en spelregels. Als je alleen aandacht geeft aan het vergroten van diversiteit in een team of organisatie, en niets doet aan het verbeteren van inclusie, dan is de kans groot dat er door de verschillen meer gedoe komt.
Inclusie zit 'm meer in de organisatiecultuur. Allain Dehaze, CEO van Adecco omschreef het als volgt: “Mensen moeten niet alleen divers zijn; iedereen moeten volledig betrokken worden én hun stem moet gehoord worden.” In een inclusieve bedrijfscultuur voelt iedereen zich veilig, welkom, gehoord en gewaardeerd.
Inclusief werken vraagt een visie waarin samen leren en zoeken centraal staat. Naast je opvattingen over diversiteit bepalen je algemene opvattingen over leren in welke mate je ervan overtuigd bent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het leren van al je leerlingen en wie je daarbij welke rollen toedicht.
Een inclusieve wijk houdt in dat alle mensen, met of zonder beperkingen, jong en oud kunnen meedoen, werken, wonen. Daar zijn voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer, ontmoetingsplekken, zorgvoorzieningen voor nodig. Deze moeten dan wel toegankelijk, betaalbaar en bereikbaar zijn.
Wat is Coalitie voor Inclusie? Een netwerk van organisaties en mensen zoals jij, die samen werken aan een inclusieve samenleving. Dit is een samenleving waarin iedereen erbij hoort en gewaardeerd wordt om zijn talenten. In een inclusieve samenleving zijn er dus geen speciale voorzieningen voor mensen met een beperking.
Naar inclusiever onderwijs
Het streven is een onderwijssysteem waar alle kinderen zoveel mogelijk samen naar dezelfde school gaan. Dus ook leerlingen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstanden, gedrags- en emotionele problemen of specifieke leermoeilijkheden.
Inclusief onderwijs is tot slot voor veel leerlingen een onmisbare stap om onafhankelijker te worden, betere sociale vaardigheden te ontwikkelen en meer mogelijkheden te krijgen om deel te nemen aan de economie en de samenleving als geheel.
Inclusief onderwijs betekent dat alle leerlingen samen leren in dezelfde schoolomgeving. Zowel leerlingen met of zonder handicap, maar ook anderstalige nieuwkomers of leerlingen uit gezinnen die het wat moeilijker hebben.