Het antwoord is ja! Maak gebruik van de
Meng ongeveer een liter water met wat soda en voeg wat geraspte zeep toe. Laat dit oplossen door het te verwarmen en roeren en giet het daarna af in een fles. Vervolgens kun je dit middeltje meerdere keren gebruiken als wasmiddel.
Doe een beetje shampoo op de vlek in je kleding en laat het even intrekken. Goed uitspoelen en herhalen indien nodig. Shampoo werkt vooral goed om bloed- of olievlekken te verwijderen. Ook op je tapijt kan shampoo de oplossing zijn om vlekken te doen verdwijnen.
Het geen enkel kwaad om de machine leeg te laten draaien. Draai dan met wasmiddel op de hoogste temperatuur (kookwas), dat is ook goed tegen de geurtjes en wasmiddelresten.
Stop een vaatwastablet in de wasmachine (en uiteraard je kledingstuk met de zweetvlekken) en start een wasprogramma zoals je normaal gesproken ook zou doen. Nadat het programma klaar is zal je zien dat de vlekken al veel minder zijn. Overigens werkt dit alleen bij vrij nieuwe vlekken of vlekken die niet zo erg zijn.
Wasluis is namelijk een zeepbacterie. Het ziet eruit als een grijzige substantie die na het wassen achterblijft in je wasmachine. Het ontstaat door huidschilfers, haren, lichaamsvet en andere materialen die een reactie aangaan met het wasmiddel. Dit vormt een ideale voedingsbodem om zich uit te breiden.
Maar veel moderne wasmachines hebben tegenwoordig ook een handwasprogramma. Dit handwasprogramma is ideaal voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Je kunt dus je handwas ook met dit programma in de wasmachine draaien. Tip: gebruik, als het kledingstuk niet te groot is, een waszakje.
Ja hoor, dat kan. Douchegel reinigt en ontvet en het ruikt ook nog eens lekker. Perfect op vakantie als je even geen wasmiddel bij je hebt.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Liever niet! Wasverzachter is heel slecht voor je droger. Door de wasverzachter ontstaat er namelijk een vetlaagje op de sensor die meet of je kleding al droog is. Als deze sensor niet meer goed kan meten blijft de droogmachine dus onnodig draaien!
Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep. Dit zijn natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen. Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv.
Onderdosering. Met te weinig wasmiddel wordt je wasgoed niet goed schoon. Hierdoor kan de was gaan stinken, doordat vuildeeltjes achterblijven in je wasgoed en wasmachine. Tevens kan de was na verloop van tijd grauw en hard worden.
Je moet alleen niet elke keer shampoo of zeep gebruiken. Doe je dat wel, dan word je immuunsysteem alerter. Die denkt bij de té schone plekken: 'hé, daar kunnen makkelijker beestjes naar binnendringen, daar moet ik wat aan doen'.” Wie zijn lichaam niet wast, loopt, op de geur na, dus niet zo snel extra risico's.
Het is fijn als je was na gebruik van wasverzachter helemaal zacht is en lekker ruikt. Maar wasverzachter kan slecht zijn voor onder andere je kleren, gezondheid en droger. 'Wasverzachter is gewoon een soort vet en maakt je kleren niet daadwerkelijk zachter.
Je handen wassen met desinfecterende zeep is dus niet nodig. Het is wel belangrijk om regelmatig goed je handen te wassen met water en zeep. Hiermee help je verspreiding van bacteriën en virussen, en mogelijk ook ziekten, voorkomen.
Neem een fles shampoo mee.
Handig om bijvoorbeeld vette kragen en andere vlekken uit kleren te verwijderen. Gewoon een klodder op de vlek knijpen en even laten intrekken. Als je handwasmiddel bent vergeten, kun je ook met shampoo je was doen.
De tip is dus om niet iedere dag je hele lichaam te wassen, maar alleen je oksels, billen en geslachtsdelen. Dat zijn namelijk de plekken waar de nare geuren vandaan komen. En was regelmatig je handen en je kleren. Zo voel je toch schoon, maar hou je wel rekening met je lichaam en gezondheid.
Als Inweek: Dompel het wasgoed geheel onder, laat het inweken en leg het-zonder naspoelen-in de wasmachine voor de hoofdwas. Inweektijd is afhankelijk van watertemperatuur (zie tabel). Biotex is veilig voor kleuren en geschikt voor zowel witte, gekleurde en bonte was.
Draai voordat je het eerste wasgoed in de machine stopt eerst een was met een lege trommel op 60°C. Hierna is je wasmachine schoon en klaar voor gebruik. Als je de doseerbak twee keer per maand schoonmaakt, blijven er geen onhygiënische restjes achter op je wasgoed. Pas op met het gebruik van azijn in je wasmachine.
Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Draai dan eens twee lege wassen op 90-95 graden met een kop (natuur)azijn, vaatwastabletten of soda. Herhaal dit proces daarna 1 of 2 keer per maand. Bij de herhaalstappen kunt u er voor kiezen om geen lege was, maar een was met vuile handdoeken of theedoeken op 90-95 graden te doen.