De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
In Italië wordt 's middags uitgebreid geluncht. Geen boterham met kaas voor de Italiaan. Veel Italianen gaan naar huis, naar het restaurant of naar het barretje om de hoek voor de 'pranzo'. Van de werkgever krijgen ze vaak een vergoeding.
Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uitgebalanceerd gerecht maakt.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
In Italië valt er echt niet alleen maar spaghetti en lasagne te bestellen. De Italianen hebben ook een paar mooie vleesgerechten bedacht, waarvan Ossobuco Milanese wellicht de bekendste is. Het hoofdingrediënt bij dit typisch Italiaans eten is kalfsschenkel. Dit vlees wordt gestoofd met uien, wortel en bleekselderij.
Stronzo – drol. Hoewel er weinig Nederlanders zijn die zich beledigd zullen voelen als je hen een drol noemt, ligt dat in Italië heel anders. Stronzo wordt beschouwd als vulgair. Veel jonge mensen gebruiken de term op een speelse wijze, zoals dat hier wordt gedaan met het woord 'sukkel'.
Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.
Italië Net als in Frankrijk, is ook in Italië de fooi (à tien procent) inbegrepen bij de rekening. Dus voordat je na het afrekenen van je pizza guitig bent met de fooi, check eerst of het niet al bij het totaalbedrag in zit. Soms zie je ook 'coperto' terug op de rekening.
De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt. Veel Italianen stoppen onderweg naar hun werk bij een barretje om een cappuccino e brioche te eten.
De Italiaanse keuken is heerlijk: verse producten van een zonovergoten land, vis van charmante vissersmannetjes en grote schalen pasta. Vers of uit 'n pakkie: pasta is en blijft ons lievelingseten.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De Italianen en brood
Over het algemeen houden de Italianen - net als wij in Nederland - wel van wat brood. Al hebben ze wel wat andere tradities dan wij. Zo eten ze tijdens hun prima collazione (ontbijt) vaak een zoet broodje (brioche) of una pasta, waarmee een zoet gebakje bedoeld wordt.
Niet-toeristisch restaurant in Milaan ➜ €20 – €35. Maaltijd mid-range restaurant ➜ €50. Lunch in lokaal restaurant ➜ €10. Boodschappen voor een week ➜ €60 – €80.
Italianen beginnen later aan hun diner dan wij Nederlanders, namelijk rond 21.00 uur. Maar dat is ook wel logisch na zo'n uitgebreide lunch. Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is.
Vooral op zondag komen de Italianen graag samen voor een familiediner. De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat je naar La Mamma of naar een restaurant gaat om samen met familie en vrienden te genieten van alle gangen. Eet goed, drink goed en leef met plezier je leven; een moto dat het waard is om naar te leven!
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De ochtend is voor menig Italiaan het enige moment van de dag dat zij een cappuccino zullen drinken. Als ze op het moment staan om te gaan beginnen aan hun werkdag, wordt er nog snel een espresso naar binnen gewerkt binnen één slok.
Ze logeerden al even bij mij thuis en hadden na een aantal telefoontjes kennelijk geconcludeerd dat iederéén in Nederland opneemt met 'Met Annelies'. Logisch eigenlijk, als je weet dat Italianen telefoontjes beantwoorden met Pronto!, wat zoveel betekent als: 'Klaar om te spreken'.