Volgens neuroloog en slaapgeneeskundige Hans Hamburger van het Boerhave Medisch Centrum is het niet verstandig om de verwarming 's nachts aan te zetten. De ideale kamertemperatuur ligt rond de 18 graden. Bij die temperatuur kan het lichaam goed de warmte kwijt en kan het in een regelmatig slaapritme komen.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Het lager zetten van de thermostaat 's nachts is niet alleen goed voor de nachtrust; het is ook goed voor uw portemonnee. Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust.
Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapkwaliteit ernstig verstoren. Wanneer u het te warm heeft 's nachts zal uw lichaam gaan zweten, wat de kans op nachtmerries vergroot. Een te koude kamer zal er voor zorgen dat u onnodig vaak wakker word 's nachts.
Een warme slaapkamer zorgt ervoor dat je nachtrust een stuk slechter en korter wordt. Je valt moeilijker in slaap, en wordt bijgevolg vermoeid wakker. Je verwarming veroorzaakt droge lucht, waardoor je het sneller benauwd krijgt en last van hoestbuien hebt.
Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. 'We slapen het best als ons lichaam iets kan afkoelen. Dit proces wordt al twee uur voordat we gaan slapen in gang gezet.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Slapen in een koele kamer is het perfecte medicijn. Slapen in een temperatuur tussen de 16 en 21°C stimuleert de aanmaak van melatonine. Melatonine bevordert niet alleen de kwaliteit van je slaap, melatonine is ook een krachtig anti-verouderingshormoon.
Tip 1: zorg voor de ideale slaapkamertemperatuur
Om goed te kunnen slapen, moet het lichaam een temperatuur hebben rond de 36 à 37 °C. De ideale slaapkamertemperatuur schommelt rond de 18 °C. Dit kan licht verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben het graag iets warmer, anderen liever iets frisser.
Polyether en Latex zijn de warmste type matrassen en koudschuim matrassen en pocketveer matrassen zijn de koelste type matrassen.
Ongezond is 19 graden niet, stelt ook de Wereldgezondheidsorganisatie. Die legt de minimumgrens voor residentiële gebouwen op 18 graden, al is voor oudere of zieke mensen wel vaak een hogere temperatuur aanbevolen.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
Door de thermostaat 's nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.
De meeste huizen, met een cv-ketel, kunnen prima 5 graden omlaag 's nachts. De rijksoverheid adviseert een nachttemperatuur van 15 graden. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dat – met de huidige gasprijzen – gemiddeld 370 euro per jaar aan stookkosten.
Volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke is het rond middernacht op veel plekken nog 30 graden. Veel mensen zweren erbij om overdag alles dicht te houden. Door alle deuren en ramen dicht te doen en de gordijnen te sluiten kan het aanzienlijk koeler blijven in huis omdat warme lucht niet binnen kan komen.
Een goede truc om in slaap te komen? Gewoon een paar minuutjes onder een koude douche. Dit doet wonderen voor je slaap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wisselende temperaturen in het lichaam ervoor zorgen dat je dieper en sneller slaapt.
Volgens wetenschappers ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen 15 en 19 graden celsius, terwijl temperaturen boven 23 graden en onder 12 graden je slaap ernstig kunnen verstoren. Gedurende een etmaal piekt je lichaamstemperatuur namelijk een keer en daalt het daarna weer rustig af.
Je slaapritme kan ernstig verstoord worden bij een te warme of te koude slaapkamer. Als je lichaam te warm wordt, kan je namelijk last krijgen van nachtelijk zweten. Als je het te koud krijgt, kan het zijn dat je 's nachts wakker wordt.
Oorzaken koude voeten in bed
Een verslechterde bloedcirculatie kan het gevolg zijn van roken, diabetes, medicijngebruik, te strakke kleding of een zittende levensstijl. Daarnaast komt het fenomeen van koude voeten in bed vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Meestal hoeft u niet bezorgd te zijn om een koude neus. Maar in sommige gevallen is het een symptoom van een ziekte of aandoening. Het fenomeen van Raynaud bijvoorbeeld, wanneer de bloedtoevoer in kleine bloedvaten – zoals die in uw neus – tijdelijk stopt.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.