Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
Een vrouw kan zwanger worden op haar vruchtbare dagen: dit zijn de dagen voorafgaand aan en op het moment van de eisprong. De eisprong vindt meestal ongeveer 14 dagen voor de start van de menstruatie plaats. Een menstruele cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar kan ook korter of langer zijn.
Elke maand zijn er ongeveer 5 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: ongeveer 5 dagen vóór de eisprong tot het moment van de eisprong. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je redelijk voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt.
In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.
Zwangerschapstest – Een zwangerschapstest is zonder recept verkrijgbaar bij elke drogist en apotheek. Je kan de test al twee tot drie weken nadat je onbeschermde seks had uitvoeren. Met deze test kun je zien of het HCG hormoon aanwezig is in je urine.
Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.
Efficiënte seks
Zo kan het standje grote invloed hebben op het zwanger worden. Zo wordt het afgeraden om als vrouw bovenop te zitten, want dan gaat het sperma juist naar beneden en niet naar de baarmoeder. Daarom wordt de missionarishouding aangeraden, zo is de kans groter dat de zaadcellen de eicel bereiken.
Naarmate je ouder wordt worden de eicellen niet alleen snel minder, maar ook de kwaliteit van de eicellen neemt af. Hierdoor wordt de eicel minder makkelijk bevrucht en, als er een bevruchting plaatsvindt, is de innesteling moeilijker. Dit alles zorgt ervoor dat de kans dat je zwanger wordt al afneemt vanaf je 30ste.
De ovulatietest
Een manier om je ovulatie te achterhalen is door een ovulatietest te gebruiken. Vlak voordat je ovuleert, maakt je lichaam een hele stoot Luteïniserend Hormoon (LH) aan. Het LH hormoon stimuleert namelijk de eisprong.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Ja, in principe kan dat. De kans om zwanger te raken is het grootst bij een vrijpartij vlak voor de eisprong of op de dag van de eisprong. De eisprong vindt ergens halverwege de cyclus plaats. Vlak voor je menstruatie is de kans om zwanger te raken in principe verwaarloosbaar.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
De meeste stellen die graag zwanger willen worden, zijn binnen een jaar in verwachting. Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
Diepe penetratie is belangrijk als je zwanger probeert te worden, want het sperma komt zo dieper in de baarmoederhals terecht dan bij oppervlakkige penetratie. De volgende houdingen kunnen daarbij helpen: Op z'n hondjes: bij deze houding zit je op handen en knieën voor je partner.
Innesteling bevorderen met warmte
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
Heb een gezonde levensstijl en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.
Wanneer je kort menstrueert, duurt het ook korter totdat de eisprong plaatsvindt. Hierdoor zou je tot 5 dagen na je ongesteldheid zwanger kunnen raken omdat sperma tot 5 dagen na geslachtsgemeenschap kan overleven.
Als je na een jaar regelmatig onbeschermd vrijen niet zwanger bent, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er een oorzaak. Deze oorzaak kan liggen bij de man of bij de vrouw. Er zal daarom bij beiden onderzoek worden ingezet.
Een zwangerschap wordt niet voorkomen door:
Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen.
Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
Het is ook mogelijk dat het vrijen pijnlijk is omdat je minder gemakkelijk opgewonden raakt en je vagina minder vochtig is. Neem je pijnklachten serieus! Het is niet verstandig om gemeenschap te hebben als je pijn hebt. Zoek naar een andere manier van vrijen of intimiteit waarbij je geen pijn hebt.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.