Het inademen van rook is erg ongezond. Probeer rook daarom niet in te ademen. Ook roet is ongezond. Roetdeeltjes kunnen schadelijk zijn als u ze inslikt of als ze in uw eten terechtkomen.
Regelmatig meeroken vergroot de kans op longkanker met 20-30% Meeroken geeft een groter risico op hart- en vaatziekten, beroertes en luchtwegproblemen. Meeroken verhoogt je kans op dementie.
Derdehands rook blijft maanden tot jaren hangen. De schadelijke stoffen in derdehands rook worden na een tijd zelfs nóg schadelijker omdat ze reageren met andere stoffen in de lucht.
Onderzoekers schatten dat 5 tot 60% van de gezondheidsschade door meeroken, in werkelijkheid wordt veroorzaakt door derdehands rook. Dit percentage hangt af van hoe er onderscheid wordt gemaakt tussen tweedehands rook en derdehands rook. Tweedehands rook noem je meeroken.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Neutraliseer de rooklucht
Vervelende geurtjes in huis zoals een rooklucht kun je ook makkelijk verwijderen door een aantal kommetjes met houtskool, azijn of gemalen koffie neer te zetten. Deze producten hebben allemaal een neutraliserende werking.
Deze rook bevat honderden stoffen die schadelijk voor de gezondheid zijn, waarvan ruim 70 kankerverwekkende stoffen. Ieder jaar overlijden er in Nederland meer dan 700 mensen door meeroken.
Rokende buren kunnen een bron van irritatie zijn
Wanneer de wind verkeerd staat en de roosters open, is de kans groot dat de rook al snel opgemerkt wordt. Daarbij komt deze rook via kleine openingen in de muren of tussen de kozijnen door naar binnen.
Meeroken is kankerverwekkend
Tabaksrook veroorzaakt ook kanker bij niet-rokers die tabaksrook van rokers inademen, en bij kinderen van rokende ouders. Meeroken (of passief roken) verhoogt het risico op longkanker met 20 tot 30 procent.
Rook en uw gezondheid
Als u rook hebt ingeademd, kunnen uw ogen gaan tranen en u kunt gaan hoesten. Als u gevoelige luchtwegen hebt, bijvoorbeeld door astma, kunt u last krijgen van benauwdheid of piepende ademhaling. Als u heel veel rook hebt ingeademd, kunt u een rookvergiftiging oplopen door koolmonoxide.
Wanneer er in huis wordt gerookt, blijft de tabaksrook lang hangen. Roken bij een open raam of afzuigkap is niet genoeg. Hoeveel slechte stoffen en hoe lang deze in de ruimte blijven hangen, is niet te zeggen. Het ligt er namelijk aan hoeveel er wordt gerookt, hoe lang de ramen open staan en hoe groot de ruimte is.
Roken binnen verboden
Binnen mag u niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Ook niet in een rookruimte. U mag dus bijvoorbeeld niet roken in een café, sportkantine, coffeeshop, shishalounge, station, kantoor, ziekenhuis of gemeentehuis.
Volwassenen die meeroken hebben net als rokers een verhoogde kans op een beroerte, longkanker of een hartinfarct. De verhoogde kans hierop is zo'n 20-30%. Deze kans is niet zo groot als voor mensen die zelf roken.
Zo'n 5% van de rokers krijgt longkanker. Dat lijkt erg mee te vallen, maar 85 tot 90% van de longkankers is veroorzaakt door roken. En dat is toch wel een enorm aandeel. Anders dan vaak gedacht wordt is longkanker niet erfelijk overdraagbaar.
Rokers denken vaak dat het geen kwaad kan om te roken als de kinderen naar school zijn of buiten spelen. Maar de schadelijke effecten zijn ook dan niet te vermijden. De rook blijft in huis. De schadelijke stoffen blijven in de lucht hangen en slaan neer op vloeren, meubelen, gordijnen, kleren en speelgoed.
Meng een kopje azijn met twee liter water en gebruik dit sopje om de meubels schoon te maken. De geur van azijn ruikt misschien even niet lekker, maar dit zal snel verdwijnen. Hopelijk is dan ook de rooklucht een stuk meer verdwenen. Ook kunt u een paar schaaltjes met azijn in de ruimte bij het meubel zetten.
Rook bevat schadelijke stoffen
Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, (tuin)afval, papier, schoon hout, olie of plastic. Een huis of een bos. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en/of langdurige klachten kunnen veroorzaken.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Tip: voeg een scheut schoonmaakazijn toe aan het sopje. Azijn ruikt van zichzelf niet heel fris, maar neutraliseert een hoop geuren. Ideaal dus als je rooklucht wilt bestrijden.
Fantosmie – dingen ruiken die er niet zijn
Dan kan er sprake zijn van fantosmie. Hierbij hebben mensen geurhallucinaties. Ze ruiken dingen die er niet zijn. Sommige mensen ruiken de hele dag een vieze geur, zoals bleek of rook.
Ja. Het inademen bij vapen kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Mensen die vapen lopen het risico op een nieuwe longziekte: EVALI. Dat staat voor 'E-cigarette or vaping use-associated lung injury', ofwel longziekte veroorzaakt door E-sigaret of vapen.