Het voelt alsof je 'vlinders' in je buik hebt. Geen zorgen dus. Er is niets met je aan de hand als je kriebels in je buik voelt als je verliefd bent.
Vaak denk je dat de vlinders voor altijd blijven, maar de kans is groot dat je gevoel voor je partner na verloop van tijd toch verandert – iets wat niet negatief hoeft te zijn. Helaas doet de buitenwereld het vaak lijken dat een relatie alleen écht voorbestemd kan zijn, als die vlinders nooit verdwijnen.
Oh, en ook als je nooit vlinders in je buik hebt gehad, kun je écht verliefd zijn op je partner.
Als je heel erg verliefd bent, voelt het alsof je vlinders in je buik hebt. Maar eigenlijk reageer je tijdens een verliefdheid precies hetzelfde als bij dreigend gevaar. Het klinkt misschien gek, maar die vlinders in je buik hebben te maken met een vecht-vluchtreactie die in gang gezet wordt als je straalverliefd bent.
Je bloed kiest een andere weg
Het bloed dat stroomt naar je buik begint te haperen en je maagspieren die verslappen. Je maag stuurt een seintje naar je hersenen met als bericht dat je maag iets vreemds aanvoelt. Je hersenen vertalen dit gevoel als vlinders in je buik.
Dip 'dieper' dan normaal door warmte
Dit jaar is de junidip vroeger en dieper dan normaal. Dat komt vooral door het aanhoudende warme en zonnige weer in mei. Vlinders vliegen bij warm weer eerder, maar ook korter. Normaal zijn er ook koele en regendagen; vlinders houden zich dan schuil en vliegen niet rond.
Bij verliefdheid wordt vooral het sympathische gedeelte aangewakkerd. Het sympathische stelsel sprenkelt (nor)adrenaline over je hart, dat sneller gaat kloppen. Over je pupillen, die wijder worden. Over de bloedvaten in je maagdarmkanaal, die vernauwen.
Het lichaam houdt dat niet lang vol. Echte hevige verliefdheid duurt dan gemiddeld gelukkig maar zo'n 3 maanden.” Als het veel langer dan dat zou duren zou de stressreactie op den duur je lichaam afbreken.
Omdat verliefdheid ook stressvol is, maakt je lichaam ook cortisol aan. Het moment waarop cortisol vrijkomt, vernauwen de bloedvaten rondom je darmen zich eventjes, waardoor je 'vlinders' in je buik voelt.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
Heb je de laatste tijd een leeg gevoel? Of heb je het gevoel dat er iets mist, maar weet je niet precies wat dit 'iets' is? Dan kan het zijn dat je niet langer verliefd bent. Het is onwaarschijnlijk dat je van de één op de andere dag wakker wordt met het idee 'ik ben niet langer verliefd'.
Het merendeel van relaties komt niet tot stand van pats-boem en het is gebeurd. 60% van de relaties ontstaat uit vriendschap. Soms ontstaat na die vriendschap nog liefde, maar soms ontstaat er meteen een diepe connectie en is er geen gevoel van verliefdheid.
De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben. Vrouwen doen er dus bijna 1,5 maand langer over om verliefd te worden dan mannen.
Wat je nu voelt zegt niks
En verliefdheid kan altijd komen en kan ook altijd terugkomen. Het is niet een vaststaand iets. Het is niet iets wat we alleen maar in het begin van onze relatie hebben en daarna helemaal niet meer. En er zijn zoveel theorieën over.
"Fysieke aantrekkingskracht is er of niet. Maar het ontwikkelen door elkaar beter te leren kennen kun je dat niet. Het is een chemie die van zoveel factoren afhankelijk is (biologisch, sociaal, je verleden, maar ook genetisch) dat je dit dus niet kunt sturen of forceren, ook al zou je het graag willen.
Er is geen leeftijd waarop iedereen voor het eerst verliefd wordt. Bovendien voelt niet iedereen regelmatig vlinders. Soms kan het even duren voor je iemand bijzonder ontmoet. Dat je nog nooit verliefd werd, betekent niet dat je nooit verliefd zal worden.
Het verliefde gevoel heeft niets met liefde te maken. Liefde is daarentegen gericht op de ander. Het is een keuze van je hart, waaraan je niet wilt ontkomen. Liefde is een vorm van je verhouden tot de ander, die door zijn eigenheid het beste in je naar boven haalt.
Je lichaam staat op scherp en is klaar om in actie te komen. Het bloed uit je organen trekt weg naar je spieren en je hersenen. De spieren en hersenen hebben het bloed op dat moment harder nodig dan je organen. Het wegtrekken van het bloed zorgt voor een kriebelend gevoel in je buik.
Verliefd-zijn gaat gepaard met een verlangen naar emotionele vereniging. Dat impliceert elkaar door en door te willen kennen. Verliefde stellen ervaren sterke lustgevoelens en willen de ander bezitten. Een opvallend kenmerk is ook de oncontroleerbaarheid: je hebt je gevoelens niet meer in de hand.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Een sterke en snelle connectie.
Ook al heb je diegene pas net ontmoet. De behoefte om constant bij iemand te zijn. Al weet je eigenlijk niet hoe hij of zij echt is. Je bent heel enthousiast over het idee van een relatie met diegene.
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
Verliefd worden is een soort chemische reactie. Het gevoel van verliefdheid wordt veroorzaakt door een chemisch stofje in je hersenen (fenylethylamine). Dit stofje zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je handen zweten, je knieën knikken en dat je vlinders in je buik voelt.
Hij houdt rekening met jou – Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt. Hij wil je gelukkig maken, omdat dat hem gelukkig maakt.