Want hoewel Bonaire eerder bekend staat als duikersparadijs dan als strandbestemming; mooie stranden zijn er genoeg! Van hippe beachclubs en privé strand op je eigen resort tot verborgen pareltjes waar de locals komen. Elk strand heeft zijn eigen charme en het water is overal even prachtig helderblauw.
Bonaire is dan misschien niet het eiland dat bekend staat om de langgerekte zandstranden zoals op Aruba of de talloze idyllische baaien die je wellicht kent van Curaçao. Maar Bonaire heeft zeker ook een aantal prachtige stranden die het bezoeken meer dan de moeite waard zijn.
Dit paradijselijke strand is privé en alleen toegankelijk voor gasten. De wuivende palmbomen zorgen voor genoeg schaduw en je hebt hier geen waterschoenen nodig om de zee in te lopen.
Bonaire telt meer dan twintig stranden, waarvan slechts een beperkt deel zandstranden zijn. Bij heel veel stranden kun je zowel zwemmen, snorkelen en duiken. Kitesurfers kunnen terecht bij Pink Beach, Atlantis Beach, Playa Grandi en bij Klein Bonaire bij No Name Beach.
De hamerhaai, tijgerhaai, verpleegsterhaai en zandhaai zijn de vier verschillende (onschuldige) haaiensoorten die voorkomen in de wateren van Bonaire. Deze dieren verkiezen liever de ruige oostkust boven de rustige westkust.
Bezoek vooral 'The Beach', Delfins Beach en Ocean Oasis. Wat ook niet op je lijst mag ontbreken: Klein Bonaire. Dit eilandje voor de kust van Kralendijk geeft echt het onbewoonde bounty-eiland gevoel. Het is een heerlijke plek om te zonnebaden.
Als je naar Nederland terugvliegt is het ten strengste verboden om schelpen of stukken koraal mee te nemen. Dat geldt ook voor souvenirs waar schelpen en/of stukken koraal in verwerkt zit. Het maakt niet uit of de koraal of schelpen uit de zee komen, van het strand opgeraapt zijn of in een winkel gekocht zijn.
Kort en bondig. Kies voor het eiland Bonaire als je van het dorpse karakter, rust en natuur onder en boven water houdt. Kies voor het eiland Curaçao als je van cultuur, ongerepte baaitjes en afwisseling houdt. Iedereen kan hier uitstekend uit de voeten.
Zwemmen met Dolfijnen in Aruba en Bonaire
Helaas is er geen Dolphin Academy op Aruba of Bonaire. Ook is er geen centrum waar je met ze kunt zwemmen. Desondanks hebben vele duikorganisaties op Bonaire aangegeven dat dolfijnen soms met hun boten meezwemmen.
Voor de kust van Bonaire op de Nederlandse Antillen, ligt Klein Bonaire. Het is een onbewoond eiland waar je kunt zwemmen, zonnen en duiken of snorkelen. Het ligt op zo'n 800 meter van Bonaire en is eenvoudig te bereiken vanuit Kralendijk.
Zonnige en bewolkte dagen
Het eiland ligt vlakbij de evenaar en dus is dit het hele jaar constant. Met 8 zonuren per dag betekent dit ook dat er per dag dus 4 uur bewolking is. Een hele dag bewolking komt echter weinig voor en dit gebeurt vooral in september.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Aruba: One Happy Island
De mooie plekjes moet je delen met vooral veel Amerikanen, die veelal verblijven in grootschalige resorts, en het prijsniveau ligt gemiddeld hoger dan op Bonaire en Curaçao.
Waarom op vakantie naar Bonaire? Bonaire staat te boek als een topbestemming voor sportduikers en snorkelaars maar ook voor niet-duikers en ecotoeristen zijn er legio mogelijkheden. Op Bonaire is het veel rustiger en overzichtelijker dan bijvoorbeeld op Aruba, Sint Maarten of Curaçao.
De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, omdat het een eiland is en dus bijna alles geïmporteerd moet worden. Huur is gemiddeld dan weer wel lager dan in Nederland. Als Nederlander mag je 180 dagen op Bonaire verblijven.
Valuta Bonaire
In Bonaire is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar. 1 amerikaanse dollar is gelijk aan ongeveer € 0,88. De dollar is ook de enige manier waarmee je kunt betalen (euro's zijn niet mogelijk). Wel kun je je bankpas en creditcard gebruiken.
Een reis naar Bonaire is dan ook een stuk duurder dan naar vergelijkbare eilanden als Jamaica, Nicaraqua of Costa Rica. Natuurlijk kan je op je reisbudget letten door verschillende keuzes te maken in luxe, maar ga uit van ongeveer €100,00 euro per persoon, per dag.
Drinkwater. Water kun je overal veilig drinken.
De virussen worden verspreid door de Aedes Aegypti mug. Deze mug is te herkennen aan de zwarte pootjes met witte strepen. Ook op Bonaire is deze mug actief en worden de ziektes verspreid.
Per persoon per dag zit je ongeveer op 35 euro aan kosten voor de maaltijden wanneer je vooral gaat uiteten bij goedkope restaurants en zo af en toe in een goed restaurant. Qua transport zit je ongeveer op 30 euro per dag er vanuit gaande dat je vaak plekken gaan bezoeken.
Het eiland Bonaire is dan wel klein, maar er valt genoeg te beleven. Vooral als je graag de natuur in duikt én je een echte waterrat bent. Op Bonaire maak je kennis met tropische dieren, voel je je een zeemeermin in de kleurrijke onderwaterwereld en rust je uit op de meest paradijselijke stranden.
Is Bonaire saai? Bonaire is het meest rustige eiland van de ABC-eilanden maar dat betekent absoluut niet dat het saai is. Uiteraard kun je op Bonaire ultiem relaxen en genieten van zon, zee en strand maar het eiland staat vooral bekend als duik- en windsurfparadijs!
Wie op vakantie naar Bonaire gaat die mag rekenen op een gastvrije omgeving, heerlijk tropisch weer en vooral veel genieten in een veilige omgeving. Bonaire behoort tot de meest veilige bestemmingen van het hele Caribisch gebied. Wat een sterke misvatting is, is dat er op Bonaire weinig te beleven valt.
Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg, Erik Staal, Lex Harding en Leo Dijkgraaf hebben allemaal een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen. Henny Huisman is verreweg de beroemdste tweede huisjebezitter van Bonaire.