XPS is een van de weinige isolatiematerialen die waterdicht is. Hierdoor is XPS uitermate geschikt om te gebruiken in vochtige omgevingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kelder, zwembad, badkamer en sauna isolatie. XPS isolatieplaten zijn licht van gewicht, maar ook erg drukvast en daardoor goed beloopbaar.
Wat is XPS
Het kunststof (geplastificeerde) isolatiemateriaal is drukvast en bovendien bestand tegen water, waardoor de platen bijzonder geschikt zijn voor gebruik in vochtige omstandigheden, bijvoorbeeld kruipruimte, zwembad of sauna.
Voordelen XPS isolatieplaten voor een zwembad
XPS 500 voor een hogere drukweerstand en dus minder kans op deuken en beschadigingen. XPS 500 is beduidend sterker dan de normale XPS300. Stucwerk is niet meer nodig. Bij andere zwembadisolatie (op rol) zal je nog altijd de ondergrond glad moeten maken.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Polyurethaanschuim gaat ongeveer 75 jaar mee.
XPS kan na plaatsing zowel geschilderd als gestuukt worden. Voor het schilderen van XPS moet de verf wel op waterbasis zijn en is het aan te raden om eerst een laag grondverf te gebruiken.
HOE STERK IS XPS? XPS heeft een zeer hoge druksterke. De druksterkte van XPS ligt hoger dan die van andere materialen, zoals EPS, waardoor dit isolatiemateriaal meer toepassingen heeft. Zo zijn de Sopra XPS 500 en Sopra XPS 700 extreem drukbestendig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor vloeren en parkeerdaken.
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Bescherm je isolatie tegen vocht
Isolatiepanelen niet beschermen tegen regen en vocht zal er onvermijdelijk voor zorgen dat de platen na een tijdje hun isolatiewaarde en weerstand verliezen. Daarom is een ( tijdelijke ) bescherming de beste optie.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
XPS-platen kun je verlijmen of mechanisch bevestigen. De meeste platen zijn voorzien van een sponning- of een tand- en groefsysteem. Daarmee kun je ze vastklikken en vervolgens stevig aan je constructie bevestigen. Mechanisch bevestigde XPS kan goed makkelijk herbruikt worden in andere projecten.
XPS-isolatieplaten kennen een hoop voordelen: ze zijn vochtbestendig, gemakkelijk te verwerken, hebben een hoge druksterkte en zijn schimmelwerend. Maar dat is niet alles: XPS-isolatie is namelijk ook nog eens betaalbaar én duurzaam.
Ondertapijt voor zwembad is een schimmelwerende en dempende zwembad ondervloer. Het ondertapijt voor zwembad zorgt ervoor dat je bad beschermt wordt tegen oneffenheden en scherpe tegels. Daardoor verleng je de levensduur van je zwembad door ondertapijt voor zwembad te gebruiken.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
Polystyreen zit in producten omdat het goedkoop is, goed tegen water kan en lang meegaat.
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.
Je kunt XPS isolatie goed gebruiken voor isolatieklussen in de grond of in vochtige ruimtes. Zo worden XPS platen veel toegepast in de grond, zoals bij zwembaden of kelders. Daarnaast wordt XPS veel gebruikt voor de isolatie van platte daken met een warm-dak constructie.
De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
De XPS isolatieplaten bestaan door het productieproces uit afgesloten cellen die lucht vasthouden. Het vasthouden van lucht is een goede isolatiemethode die zorgt voor het vasthouden van warmte in het huis. Daarmee gaat het wooncomfort omhoog en de energierekening omlaag.
EPS of XPS: bij het aanbrengen van piepschuim voor vloerisolatie volstaat een dikte van minimaal 12 centimeter.
Temax XPS is een uitstekende thermische isolator die geen onderhoud vereist en ook extreem duurzaam is, dat betekent dat het zijn eigenschappen in de loop van de tijd niet zal gaan veranderen.
XPS isolatie is, in tegenstelling tot de andere isolatiematerialen uit ons assortiment, zeer brandbaar. Dit isolatiemateriaal behoort dan ook tot Brandklasse E en is daarmee qua brandveiligheid de minst goede keuze.
Antwoord. Het XPS piepschuim kan je zowel schilderen als stucen. Voor het schilderen dien jewel rekening te houden dat enkel verf op waterbasis is toegestaan en bij voorkeur nog SF of Solvent Free watergedragen verven. Bij het verven is het raadzaam om eerst een laag primer / grondverf (op waterbasis) aan te brengen.