Er is volle, halfvolle en magere koffiemelk te koop. De meeste koffiemelk staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er meer verzadigd vet en suiker in zit dan in gewone magere of halfvolle melk. Wilt u koffiemelk gebruiken, kies dan voor een magere of light-soort.
Sojamelk is de beste optie voor het maken van melkvrije koffiemelk, omdat deze de textuur het dichtst in de buurt heeft van gewone melk. Het geeft ook de meest neutrale smaak.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond. Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in.
Logischerwijs bevat volle koffiemelk twee keer zoveel meer vetten, als je dus graag een beetje op je vet-inname wilt letten is magere koffiemelk de beste optie. Koffiemelk poeder wordt ook wel verkocht onder CREAMER.
Becel voor de koffie is ideaal voor gasten die koffie of thee met melk of room drinken. Deze koffiemelk geeft een romige smaak aan koffie. Daarnaast bevat de magere melk gezonde omega 3- en omega 6-vetzuren die bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.
Waarom zijn Becel ProActiv-producten zo duur? Becel ProActiv-producten bevatten het actieve ingrediënt plantensterolen. Er is 2.500 ton plantaardige olie nodig voor de productie van 1 ton plantensterolen. En daardoor zijn plantensterolen dure ingrediënten.
Zo is roomboter slecht vanwege het hoge vetpercentage en is Becel goed voor onze hart- en bloedvaten.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Vervang je koffiemelk voor plantaardige melk
Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid. Win-win-win. Van deze drie gezonde opties schuimt havermelk het beste, maar ook een combinatie van kokosmelk en amandelmelk is erg lekker.
'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Waarvoor wordt melk gebruikt in een koffiemachine? Melk kan voor verschillende soorten koffie gebruikt worden. De bekendste koffie met melk is een cappuccino en dit wordt gemaakt met melkschuim. De beste melk voor melkschuim is koude volle melk, omdat je dan het mooiste en lekkerste resultaat krijgt.
In principe heb je met één glas kefir (zelfs al aan 100 ml) per dag een prima aanvulling, zeker als je ook nog wat ander gefermenteerd voedsel en ruime voldoende vezels (ca. 30-40 gram) eet.
Halfvolle en magere melk in je koffie
Volgens het Voedingscentrum zijn halfvolle en magere melk goed voor je gezondheid. Zo bevat het eiwit, is het een bron van vitamine B2, B12 en calcium.
Aangezien de calorieën vooral uit de volle melk komen, komt het dan ook vast niet als een verrassing dat een latte macchiato vaak nog net iets meer calorieën bevat. Helemaal omdat deze vaak geserveerd wordt in een kop of glas van 250 milliliter, kan dit wel oplopen tot 128 calorieën.
Een gezond alternatief
Ongezoete amandelmelk bevat per 100 milliliter slechts 12 calorieën. Daarnaast bevat amandeldrink veel vezels, minder suiker en minder verzadigd vet dan halfvolle melk. Omdat het weinig calorieën bevat, kan je het gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld halfvolle melk bij het afvallen.
De Consumentenbond stelt dat sojadrink de beste vervanger is. Een glas sojadrink telt net zoveel eiwitten als een glas halfvolle melk én bevat toegevoegde calcium en vitamine B2 en B12.
Sojamelk, amandelmelk, havermelk, rijstmelk, erwtenmelk en kokosmelk: sinds een paar jaar zijn ze allemaal in de supermarkt te vinden als vervangers van 'normale' koemelk.
Uiteindelijk wint amandelmelk de strijd als het gaat om de gezondste plantaardige melkvariant. De amandelmelk is gemaakt van de noot amandel en heeft, niet onlogisch, een heel laag percentage koolhydraten en suikers.
Rijstmelk. Rijstmelk is populair bij sommige koffiedrinkers die allergieën of dieet beperkingen hebben, wat voorkomt dat ze koeienmelk, amandelmelk of sojamelk kunnen drinken.
Waarom baristamelk? De naam 'baristamelk' is natuurlijk met de opkomst van barista's een slimme marketingtruc geweest, maar er zit wel degelijk een reden achter. Baristamelk dankt zijn naam aan zijn schuimende karakter. Melk met een hoog gehalte aan vetten en eiwitten ontwikkelt een mooi schuim.
Beste melk voor melkschuim
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft.
Becel pro. activ verlaagt aantoonbaar het slechte LDL-cholesterol. Echter, de veiligheid van langdurige inname van hoge doses plantensterolen is niet voor iedereen overtuigend aangetoond. Reden waarom het product in Canada niet op de markt is.
Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.
Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.