Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Bovendien hebben we goed nieuws voor je: ongeopende verpakkingen koekjes, crackers en chips blijven vaak nog enige tijd na de houdbaarheidsdatum goed, dus we raden je aan om ook in dit geval de kijk, ruik en proef-regel toe te passen. Zien de koekjes er normaal uit, ruiken ze niet muf en vind je de smaak nog lekker?
Wist je dat heel veel soorten koeken ook zonodig ingevroren kunnen worden? Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is.
Hoe moet je eierkoeken ontdooien? Net als het invriezen van brood kun je eierkoeken rustig op een bord of schaal op kamertemperatuur laten ontdooien. Heb je haast? Dan kun je de eierkoeken ook op 200°C graden in de oven opwarmen.
Bewaartip: Het allerlekkerste zijn ze als ze vers uit de oven komen maar je kunt ze prima een dag of 2 á 3 bewaren in een afgesloten bakje. Overigens kun je ze ook invriezen. Bak ze per stuk in, in huishoudfolie of een dichtgeknoopt boterhamzakje.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Het verschil met de meeste andere soorten koek is dat bij een eierkoek geen vet gebruikt wordt. Geen boter, margarine of olie dus. Dat zorgt er voor dat het caloriegehalte van zo'n grote eierkoek flink lager ligt dan van andere grote koeken zoals gevulde koeken, rondo's of stroopwafels.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Vooral dat (ammonium)bakpoeder zorgt ervoor dat de koek heerlijk groot en luchtig wordt. Vaak wordt het ammonium, wat een zout is, verward met ammoniak. Dit komt door de sterke geur.
33% melklaagje (suiker, plantaardig vet (kokos, palm in wisselende verhoudingen), 12,5% melksuiker, 9% weipoeder (melk), vulstof (calciumcarbonaat), emulgator (sojalecithine), aroma, natuurlijk vanillearoma), suiker, tarwebloem, 13% vrije-uitloopeieren, tarwezetmeel, plantaardige vezels, gekaramelliseerde suiker, 0,4% ...
Eierkoeken zijn luchtige, ronde en goudgele koeken die worden gemaakt van eieren, melk, suiker, bloem, water, een beetje zout, citroenrasp en ammonium. Dit laatste bestanddeel maakt de eierkoek groot en luchtig. Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren.
Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp. De gassen moeten het koekdeeg luchtig maken, vertelt Startpagina ons. De eierkoek ruikt naar ammoniak als hij nog warm is. Als de eierkoeken (te) warm worden ingepakt trekt de lucht in de koeken en gaan ze er ook naar smaken.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Witte rijst en pasta
Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt. Koop volgende keer dus gerust een grotere zak basmatirijst, havermout of quinoa als je er de plaats voor hebt.
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Als mensen in korte tijd veel ammoniak inademen, kan het onder andere de slijmvliezen en de ademhalingsorganen aantasten. Het kan ook de ogen zeer sterk irriteren. In de buitenlucht komen deze concentraties echter nauwelijks voor.
Het beste antwoord. Wat er aan de buitenkant van eierkoeken zo plakt, is licht gecaramelliseerde suiker (dat wat de koek ook een beetje kleur geeft).
Historisch gezien. De eierkoek is historisch gezien verbonden aan het paasfeest. Volgens het Bijbelse verhaal herrijst Jezus op die dag en breekt er een nieuwe tijd voor het volk aan. Omdat men tijdens Pasen ook de komst van de lente vierden, werd vruchtbaarheid een onderdeel van het paasfeest.
Een Snelle Jelle Zero geeft toch altijd nog 100 calorieën. Calorieën zijn trouwens niet zaligmakend. Ook een appeltje voor de dorst (of trek) geeft gemiddeld 80 calorieën, maar een appel heeft het voordeel dat het veel vezels en vitamines bevat. Lekker gezond dus en een hele goede keuze!
Gezond ontbijt afvallen
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
En één keer raden wat er wel in overvloed in die eierkoeken zit… Precies, suikers. Per koek gaat het dat ongeveer om twee tot drie suikerklontjes.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood. Om dan maar meteen door te gaan: een mueslireep is ook niet gezond.