De psycholoog helpt je om inzicht te krijgen in de situatie waarin je nu zit. Op welke situaties in het leven moet je anders reageren om van de stress af te komen? Een psycholoog kijkt vooral naar de persoonlijke ontwikkeling en minder naar de praktische zaken zoals de re-integratie naar werk.
Iemand met een burn-out heeft weinig tot geen energie om simpele taken uit te voeren, laat staan zijn/haar werk op een goede manier uit te voeren. Een burn-out wordt vastgesteld door een huisarts, bedrijfsarts of psycholoog.
De duur van burn-out herstel
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Je houdt meer energie over
Werken of activiteiten in huis: het lijkt je allemaal weinig zinvol. Je bent lusteloos en uitgeput. Als je een burn-out overwonnen hebt, gaat je energiepeil terug omhoog. Je hebt meer levenslust en zin om leuke activiteiten te doen.
Welke therapievormen we vaak gebruiken bij het behandelen van een burn-out, zijn: cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, hartcoherentie en mindfulness. Veel opties dus, zo krijg je altijd de best passende hulp bij je burn-out.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Een burn-out is het gevolg van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk opgebrand. Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem, maar ook duidelijk te voelen en merken in je lichaam.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, kun je het beste eerst naar de huisarts gaan voor een definitieve diagnose. Veel symptomen van een burn-out, zoals de extreme vermoeidheid, kunnen ook andere medische oorzaken hebben en de huisarts kan deze voor je uitsluiten door bij voorbeeld bloedonderzoek te doen.
Bij een burn out bouw je chronische stress op. 's Nachts lig je te piekeren. 's Ochtends ben je doodmoe, op je werk en is concentreren moeilijk. Je verliest controle. De chronische stress voel je in je lijf, je nek zit muurvast.
Als je na een burn-out weer aan de slag wil, kun je dat beter niet meteen volledig doen. Je werk moet je echt weer opbouwen, om te zorgen dat je jezelf niet meteen weer uitput. Meestal bedenkt je bedrijfsarts een stappenplan om weer te gaan werken.
Het proces van burnout raken is primair een lichamelijk proces, onder invloed van lichamelijke en psychologische stressoren, een groeiend hersteltekort en een chronische stressconditie. Het proces verloopt geleidelijk.
Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).
Gewone raadplegingen moeten indien mogelijk BUITEN de schooluren plaatsvinden. Psychologen zijn NIET gemachtigd om een medisch attest uit te schrijven.
Begin dan eerst met hulp op afstand. 113 is dag en nacht bereikbaar via 113 en gratis via 0800-0113. Praat of chat vertrouwelijk met een hulpverlener. Dit kan anoniem.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
Vaak worden medicijnen in combinatie met psychotherapie aanbevolen. In verband met de bij een burn-out regelmatig voorkomende slaapproblemen worden in sommige gevallen slaap- en/of kalmeringsmiddelen, ook wel benzodiazepinen genoemd, voorgeschreven.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Wanneer je burn-out bent geraakt treden er verstoringen op in hoe die signalen binnen komen met als gevolg dat je hersenen even niet weten wat je lichaam moet doen om in evenwicht te blijven. Het resultaat is dat je duizeligheid kunt ervaren.
Dit komt enerzijds door de hoeveelheid stresshormonen in je lijf. Die zorgen ervoor dat je al te lang alert en scherp hebt moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat je psychisch vermoeid raakt. Anderzijds komt het omdat je hoofd vol zit door alle informatie die je dag in dag uit te verwerken krijgt.
Burn-out wordt niet vanuit het basispakket vergoed
De volledige kosten van deze behandeling komen dus voor rekening van de patiënt of werkgever.
De klachten bij een burn-out
Je hebt 3 of meer spanningsklachten, zoals: Lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel. Geestelijke moeheid: moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden. Prikkelbaar zijn.