Het horen van geluid is of een reactie van de hersenen op gehoorverlies, of op schade of doordat er teveel spanning staat op het binnenoor (standsafwijking of spierspanning). Tinnitus kan soms leiden tot ernstige slaapproblemen of slapeloosheid, concentratieverlies, angst of zelfs depressies.
Wetenschappers hebben ontdekt dat oorsuizen, oftewel tinnitus, niet een gehooraandoening is, maar zich afspeelt in de hersenen.
Psychische gevolgen van tinnitus
Als je veel last heeft van het tinnitusgeluid, dan kan het oorsuizen een behoorlijke psychische last met zich meebrengen: concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst en snel geïrriteerd zijn.
Wordt tinnitus op termijn erger? Daar kan niemand een antwoord op geven. Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. De psychische toestand van een persoon met tinnitus heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert.
Genezen van tinnitus kan nog niet, maar behandelingen worden steeds beter. Een brommend of piepend geluid in het hoofd dat nooit helemaal weggaat, ofwel tinnitus: ruim 1 miljoen Nederlanders - jong en oud - heeft er last van. Genezing is niet mogelijk, verhalen van wanhopige zoektochten zijn er des te meer.
De meeste mensen die tinnitus hebben, hebben uiteindelijk geleerd om zo goed mogelijk om te gaan met dit probleem. Zij kunnen gelukkig weer goed functioneren op hun werk en in hun sociaal leven.
Tinnitus kan via verschillende wegen tot vermoeidheid leiden. Als het uw slaap beïnvloedt, als het tot stress leidt, als u meer moeite moet doen om u te concentreren of gesprekken te volgen. De hele dag herrie in het hoofd horen is sowieso vermoeiend!
Doordat de scanners zo'n sterk magneetveld gebruiken, kunnen we het brein zeer nauwkeurig bekijken.” De resultaten bij een kleine groep van zes mensen laten zien dat specifieke hersenstructuren bij tinnitus anders lijken samen te werken dan bij mensen zonder de aandoening.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Daardoor kunnen reacties zich voordoen op: tyramine- en histaminerijke voedingsmiddelen (o.a. wijn, chocola, specerijen, worst, kaas, zuurkool, sinaasappel, noten, krenten, rozijnen) de smaakmaker glutamaat, salicylaten, additieven (E-nummers), kinine (in o.a. tonic, bitter lemon, wijn, sterke drank).
Tinnitus is een symptoom
Een symptoom dat kan komen door problemen met het (geh-)oor, een lichamelijke oorzaak kan hebben of psychische overbelasting heeft. Een combinatie van deze factoren kan ook. In 80% van de gevallen is een verminderd gehoor de oorzaak van tinnitus.
Voorkom stress, vermoeidheid, emoties en overbelasting. Hierdoor worden de klachten namelijk erger. Door voldoende regelmaat, nachtrust en verminderen van alcohol, tabak of drugs kunnen de klachten afnemen. Probeer harde geluiden te vermijden of draag in die gevallen goede gehoorbescherming.
Meer over oorsuizen
Bij sommigen leidt de aandoening tot slaap- of concentratiestoornissen of depressie. Ernstige tinnitus heeft gevolgen voor uw functioneren in het dagelijks leven. Zo kunt u zich door het oorsuizen machteloos en neerslachtig voelen. En hierdoor kunt u nog meer last hebben van het oorsuizen.
Tinnitus begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Het binnenoor en het evenwichtsorgaan liggen vlak bij elkaar. De informatie van beide zintuigen wordt door één zenuw naar de hersenen getransporteerd. Bepaalde vormen van oorsuizen gaan daarom samen met duizeligheid. Het gezamenlijk optreden van oorsuizen en duizeligheid komt nogal eens voor.
Vitamine B12 en zink tekort. Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus. Mensen die tinnitus hebben en een vitamine B12 tekort lijken ook meer last te hebben van hun tinnitus, dan mensen met tinnitus zonder een vitamine B12 tekort.
Magnesium kan helpen om de functie van de trilhaartjes te verbeteren. Daarnaast kan het oorsuizen ook komen door een chronisch magnesiumtekort. In dat geval zou u met behulp van de magnesiuminhalatie (de beste opnamevorm van magnesium) goed geholpen kunnen zijn om de klachten doen te verminderen/ verdwijnen.
Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaakt extra druk in het binnenoor, waardoor de tinnitus-klachten verergeren. Probeer je dus niet al te druk te maken, zoek afleiding en probeer je te ontspannen. Diverse ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.
Tinnitus is een belangrijk risicofactor voor langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid. De werkgever is verantwoordelijke voor de schade die je op het werk krijgt. De schade moet dus op of door het werk zijn ontstaan waarbij de werkgever niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Het is een van de meest voorkomende oorklachten en komt voor bij ongeveer 1 op 5 volwassenen en 1 op 20 kinderen. Mensen met tinnitus horen geluiden in hun hoofd/oren die anderen niet horen, zoals een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel, gebrom...
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
ɖ Beweeg je lichaam mee naar links en rechts, door je heupen naar links en rechts te verplaatsen, net als bij het schaatsen. Doe deze oefening heel ontspannen en zolang je er zin in hebt. Probeer volledig gedachteloos te zijn, zodra de beweging als vanzelf gaat en je dus in het ritme zit.