Te mijden voeding
Een overmatig gebruik van zout en suiker geeft aanleiding tot een opgeblazen gevoel en vochtophoping; Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
Als je ongesteld bent of bijna wordt, kun je pijn en krampen hebben in je onderbuik. Het is vervelend, maar kan geen kwaad. Wat helpt is ontspannen: door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen. Neem zo nodig een pijnstiller.
Tijdens de islamitische vastenperiode zijn menstruerende vrouwen vrijgesteld van het vasten. De redenering daar achter? Menstruatie maakt de rituele wassing ongeldig en daardoor ook de mogelijkheid om het ritueel gebed te verrichten onmogelijk.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
"Het is een fabeltje dat je ongesteldheid stopt als je in het water ligt", zegt ze. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een spoor van bloed in de zee of het zwembad achterlaat als je vrijuit bloedt, betekent dat niet dat je menstruatie stopt.
Geen stress! Je kunt alsnog zwemmen zonder menstruatiebescherming. De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd.
Menstruatie masturbatie
En toch is masturberen tijdens je menstruatie een goede combinatie. Sterker nog: het kan je maandelijkse klachten zelfs verlichten. “Naast stressverlagend, werkt masturberen ook pijnstillend. Er komt endorfine vrij, wat de pijn wegneemt.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml.
Nadat je ongesteld bent geworden, groei je gemiddeld nog 5 cm. Het kan ook 3 of bijvoorbeeld 11 cm zijn. Je bent dus niet 'uitgegroeid' als je ongesteld bent geworden. De leeftijd waarop je voor het eerst ongesteldheid wordt, hangt vooral af van erfelijke factoren.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
"Tijdens en vlak na de menstruatie is progesteron, het hormoon dat je libido onderdrukt, het laagst, terwijl je oestrogeen, wat je sekslust opwekt, toeneemt", vertelt cognitief neurowetenschapper en sekstherapeut Nan Wise. Daarnaast werkt seks of masturbatie ook voor veel vrouwen als medicijn.
Sommige vrouwen voelen zich supervrouwelijk en goedgezind. Ze zijn heel actief en hebben vlak voor hun maandstonden zin om allerlei klusjes op te knappen. Andere willen net alleen maar rust en voelen zich moe, prikkelbaar, een beetje neerslachtig of huilerig. Sommige meisjes krijgen wat meer last van jeugdpuistjes.
Stopweek of menstruatie verkorten
Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken.
Een menstruerende vrouw mag alle daden van aanbidding verrichten behalve het gebed, vasten, rondgaan om de Kaʿba en Iʿtikaaf [1]verrichten in de moskee.
Het korte antwoord hierop is: JA! Je kunt tijdens je menstruatie gewoon een bad nemen! Sommige mensen vinden dit misschien niet zo'n prettig idee, en het is niet erg als het jou helemaal niet aanspreekt.
Vanaf welke leeftijd is het oké om tampons te gebruiken? Mina: 'Eigenlijk staat daar geen specifieke leeftijd op. Ik heb bijvoorbeeld patiënten van 12 jaar die zich prima en comfortabel voelen bij het gebruik van een tampon, maar ook vrouwen van 45 jaar die er niet aan moeten denken om het te gebruiken.
Je kan niet ongesteld en zwanger tegelijkertijd zijn. Dat is onmogelijk! Wij leggen het aan je uit: Als je eicel is bevrucht zorgen de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten.
Je bent waarschijnlijk een beetje zenuwachtig wanneer je voor het eerst een tampon inbrengt, maar dat is niet nodig! Na enkele keren zal het heel gemakkelijk gaan. Het is best om volledig ontspannen te zijn, want anders spannen de spieren zich op en wordt het inbrengen moeilijker dan het zou moeten zijn.
Je weet wanneer een tampon op de juiste plaats zit als je hem niet voelt zitten. En maak je geen zorgen - een tampon kan nooit te diep zitten, want de ingang van je baarmoeder (de baarmoederhals) is te klein voor een tampon om er doorheen te kunnen.
Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken. Die mag je de hele nacht inhouden.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je cyclus, dus vlak voor je menstruatie', zegt Natasha. Een hoog oestrogeenniveau kan er indirect toe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor je een opgeblazen gevoel ervaart en dat ook ziet op de weegschaal.