Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Schuim bestaat uit belletjes koolzuur. Hoe meer koolzuur hoe meer schuim. Voeg daarom voldoende suiker toe bij het bottelen. Gebruikelijk is 8 tot 10 gram per liter bier.
Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
Kalkaanslag verwijder je met de vaatwaser en wat kunstgebitreiniger. Zet alleen al je doffe glazen in de vaatwasser en leg twee tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje. Doe er geen normale vaatwastabletten bij en laat hem gewoon draaien. Om je glazen aanslagvrij te houden kun je zout toevoegen.
Wassen met soda
Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons. Spoel de glazen na het schoonmaken goed na met koud water.
Gewoon de nodige hoeveelheid zeep in het bad, en een flinke harde straal er op. Hoe harder de straal, hoe meer schuim. Nadeel is dat je zodra je in bad zit het schuim vrij snel afbreekt. Vooral als je je haar gaat wassen ; dan verdwijnt het badschuim als sneeuw voor de zon.
Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Koolzuurbelletjes zijn de basis van het schuim. Koolzuur wordt gevormd door de gistcellen. Het koolzuur in het bier komt vrij in de vorm van bubbels, die naar de oppervlakte stijgen.
Gebruik geen vaatwasser:
Doe je bierglazen nooit in de vaatwasser. Reinigingsmiddelen voor de vaatwasser zijn te aggresief voor delicaat glaswerk.
Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan bruin glas, waardoor brouwers verplicht werden om groen glas te produceren. Daarom is de kans om een groen flesje tegen te komen, groter dan een bruine fles.
Vul de gootsteen met warm water en voeg een kopje witte azijn toe. Laat de glazen een kwartier in dit mengsel staan. Haal de glazen eruit en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen vervolgens droog met een schone theedoek.
Week je glazen in een mengsel van azijn en warm water, of spray er wat pure azijn op (bijvoorbeeld met een plantenspuit). Naspoelen is niet nodig; de azijn verdampt en zal geen zure smaak achterlaten. Blijven er (wijn)vlekken achter? Geef je een glazen dan een badje van pure azijn en baking soda.
Aanslag op ramen kun je weg krijgen door ze te boenen met warm water en azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de andere helft met azijn (of een hogere concentratie wanneer de aanslag erg heftig is). Spuit de oplossing op de ruiten en laat het intrekken.
Bij het schoonmaken kun je een schone borstel of spons gebruiken. Gebruik deze borstel of spons alleen maar voor je bierglazen! Besteed hierbij extra aandacht aan de drinkrand, deze is vaak het meest vettig. Spoel je bierglas na gebruik direct om, laat je glas dus niet lange tijd ongespoeld staan.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Er is één stelregel als het om bierglazen gaat: ondergistende bieren smaken het lekkerst in een hoog en smal glas, zoals een fluitje of vaasje. Bovengistende bieren verdienen een kort en bolvormig glas, hierin krijgen de aroma's van het bier meer de ruimte.
De Soda (natriumbicarbonaat) reageert met de azijn (zuur). Hierbij komt CO2, koolstofdioxide vrij, hetzelfde gas als de bubbeltjes in frisdrank. Het gas wordt als het ware gevangen in het eiwit, hierdoor ontstaat schuim.
Bij schuimvorming wordt de oppervlaktespanning van een vloeistof verlaagd en daardoor kan er een luchtbelletje ontstaan. Heel veel luchtbelletjes samen vormen schuim. Om te kunnen schuimen moet een stof dus surfactants bevatten.
Ook op zee laat de lente zich voelen. Daar groeit fytoplankton (microscopische algjes) door de toenemende hoeveelheid licht en voedingsstoffen in het water. Aan onze kust is dat onder andere de schuimalg. Sterven schuimalgen af, dan kunnen ze met duizenden tegelijk aanspoelen op het strand, opgeklopt tot schuim.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Glazen komen soms dof uit de vaatwasser. Dat kan aan het gebruikte vaatwasmiddel liggen, als daar geen of niet genoeg glansspoelmiddel en zout aan zijn toegevoegd. U kunt dan ook apart glansspoelmiddel toevoegen.