De huisvlieg of kamervlieg is een tweevleugelig insect dat behoort tot de familie echte vliegen. De huisvlieg is een van de bekendste soorten vliegen en door haar kosmopolitische verspreiding wellicht ook een van de bekendste insecten.
Hoe lang leeft een vlieg? Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Nimfen. Haften zijn hemimetabool, wat betekent dat ze geen larve- of popstadium hebben. Vanuit het eitje ontstaat de nimf, die onder water leeft. De nimfen vervellen heel vaak, tot zo'n 45 keer.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Kunnen vliegen bijten of steken? De meeste vliegensoorten kunnen niet steken, eenvoudigweg omdat ze geen angel hebben. Bijten kunnen ze ook niet. De vliegensoorten die wél kunnen bijten zijn bijvoorbeeld de stalvlieg en de daas.
Het is geen redeneren of denken wat de vlieg doet. Hij trekt geen conclusies en hij heeft geen emoties nodig. De vlieg zouden emoties als angst alleen maar in de weg zitten, omdat dat alleen zijn bliksemsnelle reflexen in de war zou sturen.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
Vliegen kunnen geen vast voedsel eten en moeten dit eerst vloeibaar maken met hun speeksel. Daarna kunnen ze het eten opzuigen. Vliegen kunnen niet langer dan 2 á 3 dagen zonder eten. Op plaatsen waar voldoende voedsel beschikbaar is, leven ze ongeveer 2 maanden.
De huisvlieg kan een snelheid bereiken van ongeveer 2 meter per seconde, waarbij de vleugels tot 200 maal per seconde worden bewogen.
Vliegenplaag op zolder
De klustervliegen gaan in het najaar in het zonnetje op de muur zitten om te drogen. Daarna via een kiertje of gaatje gaan ze naar binnen om te overwinteren. Op dat moment gebeurt het dat ze op het licht afgaan en u deze vliegen in grote getalen voor een zolderraam vindt.
Insecten zien dankzij hun bolle ogen vol deeloogjes, die alle richtingen opstaan, hun hele omgeving. Daarom ziet een vlieg je bijna altijd aankomen, van welke kant je hem ook besluipt.
Maak een mengsel van azijn, zeep en water en doe dit in een bakje. De vliegen worden aangetrokken door de zoete geur van de zeep en komen eropaf. Vervolgens vallen de vliegen in het mengsel en komen niet meer uit de val.
Mieren werken op indrukwekkende manieren met elkaar samen en termieten bouwen vanuit het niets geweldige structuren. Nieuw onderzoek levert bewijs dat insecten waarschijnlijk pijn ervaren, net als wij.
Vliegen hebben namelijk minuscule hersenen met slechts een honderdduizendtal neuronen. Wel hebben ze, net als mensen, ook een korte- en langetermijngeheugen. In dat laatste komt informatie terecht die belangrijk is voor hun overleven, maar 'de weg terug naar buiten vinden' maakt hier blijkbaar geen deel van uit.
Ze moeten hier namelijk ook nog ook nog in die koude ijle lucht kunnen vliegen. Ze doen dit door extra lange halen te maken met hun vleugels, zodat ze extra veel kracht genereren die hen omhoogstuwt. Dat kan wel tot de omstandigheden van 9000 meter, volgens onderzoekers. Dat is even hoog als de Mount Everest.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
De beet van de zwarte vlieg
De simuliden voeden zich normaal gesproken met de sappen van de groenten, maar de volwassen vrouwtjes van veel soorten zijn bloedzuigendDat wil zeggen, ze kunnen mensen en andere dieren bijten, net als muggen.
Een vliegenplaag ontstaat vooral in de zomer en kent verschillende oorzaken. Zo komen dikke blauwgroen vleesvliegen in de zomer vooral af op organisch afval in de kliko en kadavers van dieren. In beide materialen leggen de vliegen honderden eitjes en die ontwikkelen zich razendsnel.