De oorspronkelijke betekenis van het woord `
Meneer Dieperink, de directeur van de (drop)fabriek Venco bedacht rond 1919 dat witte broze korrels met een anijssmaak misschien wel lekker zouden zijn op brood. Hij deed zijn ontdekking – naar eigen zeggen – op een gure herfstdag, terwijl het buiten hagelde. Et voilà: de hagelslag was geboren.
De vruchtenhagel, ook wel suikerhagel genoemd, werd gemaakt in de smaken sinaasappel, anijs, framboos en citroen. Pas enkele jaren later werd de allereerste hagelslag van chocolade gemaakt.
Hagelslag is een typisch Nederlands broodbeleg. Maar de chocoladehagel die je nu op je brood strooit werd pas uitgevonden na de anijshagel.
Pure chocoladehagelslag moet minstens 32 procent cacaobestanddelen (cacao en cacaoboter) bevatten, melkchocoladehagelslag ten minste 20 procent. In melkchocolade moet ook minstens 12 procent melkbestanddelen (melkpoeder) zitten. In witte chocolade zit alleen cacaoboter en geen cacao.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Alhoewel Nederlandse producten alom aanwezig zijn in Duitse supermarkten zul je er gegarandeerd bepaalde typisch Hollandse producten nauwelijks of niet aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan hagelslag, stroopwafels, drop, Hollandse erwtensoep en koffiemelk.
In Portugal is dit een bekende broodbeleg wat eigenlijk iedereen wel in huis. Waar we hier in Nederland niet zonder de hagelslag of pindakaas kunnen, kunnen ze in Portugal niet zonder marmelada.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar.
Chocoladehagelslag. Chocoladehagelslag – in Vlaanderen ook bekend als muizenstrontjes – is een typisch Nederlands en Belgisch broodbeleg. Het werd voor het eerst gemaakt in 1936 door Amsterdamse chocoladefabrikant Venz.
De hagelslag van G'woon is de topper uit de test. Deze is volgens het panel de aller-, allerlekkerste hagelslag uit de supermarkt. Je koopt dit huismerk onder andere bij de Vomar, Spar en Coop.
(Sterke) drank en snoep is in Denemarken duurder dan in Nederland. Neem zelf hagelslag en pindakaas mee, deze producten zijn in Denemarken moeilijk verkrijgbaar.
In 2001 werd Koninklijke De Ruijter samen met Hak, Honig en nog enkele bedrijven door CSM verkocht aan Heinz. De Ruijter verhuisde in 2007 vanuit Baarn naar de productiefaciliteiten van Heinz in Utrecht.
Gemiddeld liggen er zo'n 20 soorten hagelslag in de winkel. Natuurlijk is er de chocoladehagelslag, in de soorten puur, melk en wit en alle mogelijke mengvormen.
De basis van De Ruijter werd in 1860 gelegd in een oude boerderij. Daar begon de 24-jarige Cornelis Rutgerus De Ruijter een banketbakkerszaak in de Brinkstraat in Baarn, nadat hij het vak had geleerd bij een beroemde Utrechtse banketbakker. Hier werd hij bekend met de geheimen van de bereiding van "Muisjes®".
In het Engels noem je hagelslag namelijk “chocolate sprinkles“. Zij kennen dat voor op cupcakes en taart, niet voor op brood. Maar het is wel gewoon hetzelfde spul.
Oostenrijk is erg populair bij de Nederlanders, zowel voor vakantie als om permanent te werken en te wonen. Wat echter vaak gemist wordt, zijn de oer-Hollandse snacks en lekkernijen zoals bijvoorbeeld bitterballen, kroketten, frikandellen, Chocomel, broodjes, hagelslag, etc.
Antwoorden (3) hagelslag moet je moeite voor doen (Maar bij bakproducten wil je ze nog wel vinden). De rest is allemaal te vinden in Italie.
Als 'heimwee' broodbeleg worden hagelslag en pindakaas het meest genoemd. De versheid en kwaliteit van de producten worden het meest gemist op reis. Of vakantiegangers producten missen, hangt niet zozeer af van de plek van bestemming, maar vooral van de duur van het verblijf.
De meeste pure hagelslag is bijvoorbeeld geheel plantaardig. Check hiervoor goed de achterkant van de verpakking, want soms is er wel nog melkpoeder gebruikt. De meeste huismerken pure chocoladehagelslag kan je echter gewoon naar hartenlust strooien over je bammetje.
Minder Duits publiek
“Ze kopen mijn producten altijd, maar wat ze kopen is wel iets verlegd. Duitsers nemen altijd veel stroopwafels mee naar Duitsland. De Nederlanders kunnen overal stroopwafels kopen en kennen het product wel, maar zij kopen bijvoorbeeld wel een super stroopwafel.
Chocoladepasta heeft een gezondsheidswaarde van 4.4 en pindakaas heeft nog een gezondheidswaarde van 6.2. Beide nog niet erg gezond. Maar om je vraag te beantwoorden is Pindakaas dus gezonder dan Chocoladepasta.
Gezond broodbeleg
Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout.
Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker. Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker. Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker.