'Een oude beuk heeft per dag 1.000 liter water nodig' Met hete dagen in het vooruitzicht, komt er voorlopig geen einde aan de droogte. En als er al regen valt, heeft dat maar een beperkt effect. Zo concludeerde Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.
Kleine exemplaren dronken gemiddeld 10 liter per dag, terwijl de grote bomen gemiddeld 70 liter verbruikten. Bij deze reuzen werd op warme dagen zelfs een waterverbruik van 150 liter vastgesteld. Dit is meer dan het gemiddelde dagelijks waterverbruik van een Vlaming, dat 114 liter bedraagt.
Geef 2 tot 3 keer per week een ruime watergift, ook als het regent! Als u met de tuinslang water geeft zet hem dan een half uur zachtjes aan per boom. De bodem moet constant ligt vochtig blijven. Maak gebruik van een gietrand om er voor te zorgen dat het water echt door de kluit trekt.
,,Elke beuk neemt per jaar 27.000 liter water op en geeft die weer af door verdamping. En hier voor de deur van het kantoor zorgen ze in de zomer voor verkoeling. Eén boom is goed voor tien airco's.”
Beuken hebben een dunne schors, waardoor ze in de volle zon last kunnen krijgen van zonnebrand. Dat maakt dat hun sapstroom vermindert en daardoor kunnen ze sterven. Ook hebben ze een oppervlakkig wortelstelsel dat niet erg diep gaat en daardoor zijn ze erg gevoelig voor droogte.
Water geven
De hoeveelheid water die de beukenplanten nodig hebben, is afhankelijk van de tijd van het jaar en de buitentemperatuur. In het algemeen kun je zeggen dat beuken in het najaar en de winter, dus in de periode dat er geen groen blad aan zit, veel minder water nodig hebben dan in de rest van het jaar.
De Beuk gedijt goed op vochthoudende, goed doorlatende, kalkrijke, leemhoudende bodem. Hij verdraagt hoge waterstanden of droge zandgronden niet. De boom leeft in symbiose met een schimmel (mycorrhiza). De boom kan goed tegen schaduw, maar niet tegen direct zonlicht als om de boom andere planten worden verwijderd.
Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water! Als de standplaats voortdurend kletsnat is zullen de wortels gaan rotten, met als gevolg dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
De beuk schiet wortel over een uitgestrekt terrein maar hoewel sterk vertakt is dit wortelgestel zeer oppervlakkig en dringt het voor het merendeel niet dieper dan een paar tientallen centimeter de bodem in.
Een gemiddelde volwassen boom in de stedelijke omgeving zou 200-400 liter water in de kroon vast kunnen houden McPherson & Geiger z.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
De olifant is het allergrootste landdier op aarde en al heeft hij met zijn logge lichaam een vrij beperkt oppervlak, toch verliest hij grote hoeveelheden vocht door verdamping, onder meer omdat hij vaak in warme en droge gebieden leeft. Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken.
Beuken worden niet zo oud. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen in de bodem. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 150 jaar, soms 200 jaar. Bij Laren in Gelderland staat de oudste beuk van Nederland; deze heeft de uitzonderlijk hoge leeftijd van 400 jaar.
De snelst groeiende boom uit deze categorie is de lei-haagbeuk, die ook bekend staat onder de naam Carpinus Betulus.
Een boom 'zuigt' water vanuit zijn wortels omhoog tot in zijn takken. Dat zuigen kun je vergelijken met drinken door een rietje. Als je door een kort rietje drinkt, is er geen probleem. Ook met rietje van ongeveer een meter lang kun je met wat moeite een glas water leegdrinken.
De Witte spar boom heeft het meeste water nodig tijdens de zomermaanden, wanneer het weer het warmst is. In die tijd moet u deze plant bij gebrek aan regen ongeveer één keer per week water geven. In andere perioden van het jaar kan deze plant vaak overleven zonder water.
Normaal gesproken gaat de plant pas groeien als de wortels zich goed ontwikkelen en dat kan soms wel even duren. Bomen kunnen wel een jaar stil staan voordat ze goed gaan groeien dus soms moet je wat geduld hebben.
De haagbeuk gedijt op natte grond
Zowel de rode beuk als de groene beuk heeft echter een voorkeur voor droge grond. Voor een haag met een vergelijkbaar uiterlijk die geen waterschade oploopt is de haagbeuk (Carpinus betulus) een uitstekende optie.
Niet alleen door de schaduw, maar ook door het gebrek aan water onder Beuken is er in een beukenbos vaak weinig ondergroei. Beukenwortels nemen namelijk bijna alle vochtigheid onder de boom op zodat er nog maar weinig voor andere planten over blijft. Doorgaans groeien alleen enkele grassen en mossen onder de Beuken.
Andere schaduwminnende haagplanten zijn onder meer Taxus baccata, Leylandii coniferen, Olijfwilg (Eleagnus ebbingei), beuk (Fagus sylvatica), Thuja plicata en vuurdoorn. Dit is echter slechts een kleine greep uit ons assortiment van haagplanten die goed tegen schaduw kunnen.
Beuken houden van kalk in de grond. Zorg dat die grond nooit helemaal uitdroogt. De standplaats is bij voorkeur zonnig maar zonder directe bestraling van de bast.
Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy.