Steenwol absorbeert geluid in sterke mate en vermindert geluidstrillingen aanzienlijk. Een met ROCKWOOL steenwol geïsoleerde wand kan bijvoorbeeld al gauw zorgen voor een geluidsvermindering van 45 dB of meer.
ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie. Steenwol isolatie absorbeert geluid en vermindert geluidstrillingen. Het toepassen van steenwol isolatie in daken, gevels, muren, wanden, plafonds en vloeren zorgt voor een effectieve geluidsisolatie.
De isolatiewaarde van steenwol is relatief goed, want het heeft een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040. Dankzij de poreuze en ademende structuur van steenwol kan waterdamp bovendien moeiteloos een weg naar buiten vinden. Dit zorgt voor een comfortabele en gezonde woonomgeving.
Omdat steenwol en glaswol beide zachte materialen zijn, met een open structuur, absorberen ze meer geluid dan harde isolatiematerialen als PIR of EPS. Over het algemeen geeft steenwol een betere geluidsisolatie dan glaswol.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
Wat is de beste geluidsisolatie voor de muur? De beste manier om een muur van geluidsisolatie te voorzien, is door een voorzetwand van binnenuit tegen een buitenmuur te plaatsen. De meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn steenwol of glaswol. Ook kunt u ervoor kiezen om de muur van buitenaf te isoleren.
Minerale wol: bij het gebruik van glas- of steenwol is het verstandig om minimaal 13 tot 16 centimeter dik te isoleren. Voor een nog beter isolatieresultaat kan je een dikte van 20 centimeter aanhouden.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Bij glaswol bijvoorbeeld zal een muis direct stoppen met knagen. Dat materiaal bestaat namelijk voor 80 procent uit gerecycled glas en dat voelt niet prettig in hun bekje. Glaswol is daarom het meest muisbestendige materiaal wat er is. EPS parels zijn piepschuim korrels en een stuk aantrekkelijker voor muizen.
Zo heb je van mineraalwol al snel een dikte van 15 centimeter nodig. Bij PUR-isolatie is 10 centimeter voldoende.
ROCKWOOL steenwol heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar. Het isolatiemateriaal behoudt zijn uitstekende isolerende werking en de kwaliteit blijft constant hoog gedurende de gehele levensduur van een gebouw.
Wat kost steenwol isolatie? De gemiddelde prijs van steenwol isolatie ligt tussen de €10 en €17 per m². Hierdoor is de prijs van steenwol relatief laag in vergelijking met bijvoorbeeld pur isolatie. De prijs van steenwol isolatie in jouw woning is onder andere afhankelijk van de dikte en de kwaliteit.
Geluid wordt uitgedrukt in decibel (dB). 30 dB klinkt zo zacht als gefluister. 50 dB klinkt als een rustige woonwijk. 65 dB klinkt als een klein vliegtuig dat opstijgt op 6,5 kilometer van de start en 750 m hoog.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Hoeveel demping levert een zwevende vloer of voorzetwand op? In de praktijk kan dit 3 tot 8 dB zijn. Dit lijkt weinig, maar natuurkundig gezien is een reductie van 3 dB een halvering van het geluid. De exacte demping is situatie afhankelijk.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.