Aluminium gaat vonken geven en knetteren en kan kortsluiting veroorzaken, en uit styrofoam (zo van die piepschuimen bakjes waarin vlees uit de supermarkt is voorverpakt, of kant-en-klare soep) komen schadelijke stoffen vrij als je het verwarmt.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Om erachter te komen of je een bakje (of serives) hebt dat geschikt is voor de magnetron kun je zoeken naar een icoontje dat meestal op de onderkant afgebeeld staat. Het 'microwave-safe' icoontje is te herkennen aan een magnetron of servies icoon met golflijntjes erin of erboven.
"Er zijn echter twee uitzonderingen. Wanneer het keramiek ongeglazuurd is, kan er tijdens het afwassen vocht in het aardewerk komen. Dit vocht kan in de magnetron straling absorberen, waardoor het erg heet wordt," zo vertelt hij. Maar ook wanneer het keramiek wel geglazuurd is, kan dat problemen opleveren.
Let op: de magnetron verwarmt dus niet de scherf, maar wel het voedsel in of op de keramiek. De betreffende keramiek kan dus wel warm/heet worden van hetgeen wordt opgewarmd. Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”.
Deze bakjes kunnen wél in de magnetron – De meeste glazen en aardewerk bakjes kunnen gewoon in de magnetron. Met plastic moet je echter extra goed opletten, want voor je het weet smelt het bakje en is 'ie rijp voor de vuilnisbak.
De magnetron wordt gebruikt om eten op te warmen. Van bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden of kliekjes, restjes eten. Van onder andere groenten, aardappelen, vlees, of pasta's. Daarnaast wordt de magnetron ook gebruikt voor het ontdooien van diepvriesproducten.
Magnetron/oven
De temperatuursbestendigheid van 'normale' Tupperware is 85°C. Behalve CrystalPlus, MicroPlus, UltraPlus- en MultiFlexproducten is Tupperware niet bedoeld voor gebruik in een magnetronoven.
Water in een glas, mok of kop. Hoe je het ook verpakt, het is gevaarlijk. Water zal in de magnetron namelijk té warm worden. Wanneer je het vastpakt en beweegt zal het 'uitbarsten' en al kokend over je heen spatten.
Magnetron. Een maaltijd opwarmen kost ongeveer 5 cent voor vijf minuten opwarmen op vol vermogen. Als u twee keer per week twee maaltijden opwarmt, kost dat ruim 10 euro per jaar.
1. Water. Geloof ons: water kun je echt beter opwarmen in een waterkoker of een steelpannetje. Heet water uit de magnetron kan gevaarlijk makkelijk voor nare brandwonden zorgen.
Geniet van de vertrouwde smaak van Unox. Hoe te bereiden: Schud het zakje voor gebruik, doe de soep in een pan en verwarm al roerend (ongeveer 3 minuten), zonder door te koken. Of schenk de soep in een kom voor in de magnetron (2,5 minuut op 750 watt), roer dan halverwege het opwarmen goed door.
Wij raden aan om elke soort soep altijd in een pannetje en dus niet in de magnetron op-te-warmen. Op deze manier heb je de meeste controle en het is gewoon het makkelijkste.
Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen. Vaak is de smaak overigens ook minder bij de tweede keer opwarmen, maar de hoeveelheid bacteriën is natuurlijk voor je gezondheid belangrijk.
Warm geen vork op
Wanneer je je restje macaroni opwarmt met een lepel, ontstaat er geen vlam in je magnetron. Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Neem een grote, magnetron-bestendige kom, vul deze per persoon met 1 theemok pasta en 2 mokken water. Zet de kom in de magnetron op de hoogste stand voor ongeveer 5 minuten (als je meer pasta kookt duurt het langer).
Nee, nee en nog eens nee. Aluminium gaat vonken geven en knetteren en kan kortsluiting veroorzaken, en uit styrofoam (zo van die piepschuimen bakjes waarin vlees uit de supermarkt is voorverpakt, of kant-en-klare soep) komen schadelijke stoffen vrij als je het verwarmt.
Broodtrommel met vakjes
De bentobakjes in de Take a Break lunchbox sluiten lekdicht af, mogen (zonder deksel) in de magnetron en stellen je in staat om restjes van gisteren én boterhammen van vandaag mee te nemen in één trommel.
Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Metalen roosters en/of bakplaten gaan vonken tijdens het gebruik doordat er contact wordt gemaakt met de metalen houders waar de rooster/bakplaten in geplaatst zijn. De zijrekken hangen geïsoleerd, dus die hoeven niet verwijderd te worden. Gebruik de magnetronfunctie niet als de ovenruimte leeg is.
Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden. Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden.