Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Een vitaminetekort is één van de mogelijke redenen voor een metaalsmaak in je mond. Een ernstig tekort aan vitamine B-12 kan het centrale zenuwstelsel aantasten, waardoor de manier waarop je smaak waarneemt verandert en je een vreemde metaalsmaak kunt hebben.
Verkoudheid, sinusitis, griep en oorontsteking kunnen een droge mond en slechte smaak veroorzaken. Doordat je neus verstopt raakt met slijm en bacteriën ben je minder goed in staat om te ruiken. Dit heeft gevolgen voor je smaakervaring.
De meest voorkomende oorzaak voor een bittere of vieze smaak in de mond is een slechte mondhygiëne. Dagelijks komen er via verschillende wegen bacteriën terecht in uw mond. Denk aan wat u eet en drinkt, maar ook de lucht die u inademt of de bacteriën op uw handen.
Soms verdwijnt de vieze smaak even door iets te eten wat de vieze smaak overheerst, zoals een pepermuntje, kauwgom, een zuurtje, of een sinaasappel. Friszure voedingsmiddelen, zoals fruit, yoghurt, komkommer, een salade, maar ook haring zijn vaak aantrekkelijk qua smaak.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Een keelontsteking of ontstoken amandelen kunnen ook een vieze adem veroorzaken. Een vieze adem kan ook afkomstig zijn van je tong. Op het achterste, ruwe gedeelte van de tong kan een witgele aanslag zitten.
De meeste mensen ruiken en proeven na een tijd weer goed. Bij 9 van de 10 mensen is dat binnen 1 maand. Blijf genoeg en gezond eten en drinken. Probeer uit welke smaken lekker zijn.
Daarnaast is makkelijk te onthouden dat zo'n beetje alle geneesmiddelen met 'anti' in de naam monddroogte als bijwerking hebben, zoals antidepressiva, antihypertensiva, antipsychotica en antihystaminica. Daarnaast kun je van andere medicijnen last hebben van (het gevoel van) een droge mond.
De meest simpele en tijdelijke oorzaak van een metalige smaak is een bloeding in je mond. Bloed bevat ijzer en smaakt daar ook naar. Een wond aan de binnenkant van je wang of op je tong, bijvoorbeeld als je er per ongeluk op gebeten hebt, kan heel plotseling een metalige smaak veroorzaken.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Schraap je tong met een lepel of tongschraper en ruik
Bacteriën die een vieze geur uit je mond veroorzaken, zitten vaak op het achterste deel van je tong. Om erachter te komen of de bacteriën op dat deel van je tong stinken, moet je dus een beetje tongschraapsel van de achterkant gebruiken.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Zelfs als u een dergelijke tunnel niet ziet, merkt u het toch op door de vieze smaak die u in uw mond krijgt, veroorzaakt door het afvloeien van de pus. Het lijkt een beetje op een ontstoken puistje.
Wanneer tandvleesontsteking (gingivitis) langdurig aanwezig is kunnen er holtes (pockets) tussen tandvlees en tand ontstaan, waarbij ook het kaakbot wordt aangetast. Dit heet parodontitis. Voedselresten en bacteriën hopen zich op in de pockets, wat aanleiding geeft tot een onaangename ademgeur.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
Ontstoken tand of tandvlees
Vaak is een ontstoken tand of ontstoken tandvlees de oorzaak van een slechte adem. De ontstekingsbacteriën produceren een onaangename zwavelgeur.
Bittere smaak in mond kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Een bittere smaak in je mond kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je door bijvoorbeeld griep, verkoudheid of een amandelontsteking een bittere smaak in je mond krijgen.
Grondslag van de smaak
De zure smaak ontstaat wanneer waterstof zich in de vorm van positief geladen ionen losmaakt uit een zuur; De zuurgraad is een maat voor de hoeveelheid werkzame ionen, en wordt uitgedrukt in de pH. Hoe lager de pH, des te sterker het zuur. pH=7 is neutraal, bijvoorbeeld drinkwater en eieren.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.