Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron.
Metalen borden en schalen zijn niet geschikt voor magnetrons, omdat het metaal de microgolven reflecteert en het voedsel daardoor niet gekookt wordt. Het metaal veroorzaakt bovendien vonken, waardoor uw apparaat beschadigd kan raken.
Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht.
Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen. Ook plastic bakjes van piepschuim uit de supermarkt of de verpakking van een kant-en-klare soep kunnen niet in de magnetron.
1/ Rijst opwarmen
Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven. Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt.
Warm geen vork op
Wanneer je je restje macaroni opwarmt met een lepel, ontstaat er geen vlam in je magnetron. Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen.
Het verwarmen van aluminium bakjes in de magnetron is mogelijk! Het gebruik van aluminium wegwerpbakken in de magnetron is volkomen veilig. Van de verschillende huishoudelijke apparaten is een van de meest miskende de magnetron.
Advies van de expert: Elke pan is geschikt voor de oven, maar tot een bepaalde temperatuur. Simpel gezien kan elke pan die bestaat uit metaal zonder problemen in de oven. Een anti-aanbaklaag heeft altijd een maximum, net als handvatten van hout, siliconen of bakeliet.
Metalen roosters en/of bakplaten gaan vonken tijdens het gebruik doordat er contact wordt gemaakt met de metalen houders waar de rooster/bakplaten in geplaatst zijn. De zijrekken hangen geïsoleerd, dus die hoeven niet verwijderd te worden. Gebruik de magnetronfunctie niet als de ovenruimte leeg is.
Een combi-magnetron is in de eerste plaats ontworpen als een magnetron met extra ovenfuncties. Een combi-magnetron is dus ook een combinatie van een oven en een magnetron, maar de nadruk ligt hier ook de magnetronfuncties. De meest essentiële ovenfuncties zijn aanwezig.
Deze bakjes kunnen wél in de magnetron – De meeste glazen en aardewerk bakjes kunnen gewoon in de magnetron. Met plastic moet je echter extra goed opletten, want voor je het weet smelt het bakje en is 'ie rijp voor de vuilnisbak.
Magnetron. Een maaltijd opwarmen kost ongeveer 5 cent voor vijf minuten opwarmen op vol vermogen. Als u twee keer per week twee maaltijden opwarmt, kost dat ruim 10 euro per jaar.
Opwarmen in de magnetron
Je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken. Volgens het Voedingscentrum is koken met een magnetron gezond: veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken.
In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken. Aan onderstaande symbolen kun je zien of iets in de magnetron kan. Het symbool links betekent dat je servies in de magnetron kan. Het rechter symbool betekent dat dit niet mag.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
De microgolven verhitten het water heel snel, maar van buiten zie je dat niet. Het water gaat niet borrelen zoals wanneer je het op het fornuis zou verwarmen. Dat komt omdat het water sneller tot het kookpunt is gebracht dan dat er stoom kan vormen (de bubbels bij kokend water). Het water is 'oververhit'.
Welke groente niet 2x opwarmen? Bladgroenten – Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
Wel invriezen, maar liever daarna niet opwarmen
Crème fraîche kun je wel invriezen. Maar als je het in een gerecht verwerkt hebt, kun je dat gerecht beter niet invriezen. Je loopt dan een redelijke kans dat het gaat schiften als je het opnieuw opwarmt. Maak het gerecht dan zonder de crème fraîche en vries het in.
Kenmerken ✔ Teflon bakmat geschikt voor multifunctioneel gebruik - in de oven, magnetron of op de BBQ!
Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”. Sommige aardewerk keramiek (waarvan de klei speciaal is ontworpen voor een lage absorptie op lagere temperatuur) kan dat ook zijn, maar dat komt minder vaak voor.