Een huisdier kan wel zeker een soort verdriet voelen bij het verlies van hun baasje of van een mede-huisdier. Hoe een dier daarmee omgaat hangt natuurlijk af van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op.
Zo zouden tuimelaars, orka's en grienden vaker dode kalveren dragen en proberen ze boven water te houden en naar boten te duwen. Dit moet een soort van rouwen zijn.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Wetenschappers weten al jaren dat zoogdieren met grote breinen rouwen wanneer een familielid of goede vriend sterft. Maar na twee jaar onderzoek, ontdekte King iets onverwachts: rouw komt nog meer voor bij dieren dan de wetenschap tot nu toe heeft erkend, uit te breiden tot paarden, katten, honden, konijnen en vogels.
Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen. Ze zijn van groot belang voor een goed gezichtsvermogen. Nu blijkt uit nieuw onderzoek waarover onlangs een artikel verscheen in Frontiers in Veterinary Science dat de tranen van dieren nauwelijks verschillen van die van ons.
Onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen mensen maar ook dieren een hoog oxytocine-niveau hebben. Dat wil zeggen dat huisdieren zich waarschijnlijk ook hechten en liefde voelen, net zoals mensen dat doen.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
Condors, sneeuwpanters, poema's, luipaarden, ijsberen, jaguars, grote wurgslangen en de meeste uilen en arenden stellen gezelschap van soortgenoten allerminst op prijs. Ze hebben de bescherming van een groep niet nodig en zitten evenmin te wachten op voedselconcurrenten.
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat honden onze emoties kunnen herkennen en per emotie anders reageren. Onderzoekers stelde vast dat honden eerder een huilend persoon benaderen dan iemand die gewoon praat of neuriet.
Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger. Maar zoals eerder gezegd, kan teruggetrokkenheid ook een teken zijn van een onderliggende ziekte.
Hoe kunt u uw hond het beste troosten: Routine, wees lief en geduldig. Houd uw eigen verdriet bij de hond weg, probeer kalm te blijven. Zorg voor de nodige afleiding: veel aandacht geven, veel bewegen, structuur en leiding.
Schaamte en schuldgevoel vereisen zelfbewustzijn
Complexere emoties, zoals schuldgevoel en schaamte, zijn gevoelens die waarschijnlijk alleen wij mensen kennen. Ze vereisen een mate van zelfbewustzijn, die dieren niet lijken te hebben. Al weten we dat niet honderd procent zeker.
Dieren hebben verstand. Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt."
Een lijk begint grofweg na 48 uur te ontbinden en dan begint het een lucht af te geven. Het gaat pas echt stinken als er na een paar dagen vochtblaren zijn ontstaan die dan knappen.
Mensen gaan er vaak vanuit dat luiaards de meest slaperige dieren zijn, toch betekent hun langzame manier van bewegen niet dat ze ook meer slapen. Gemiddeld slapen luiaards pakweg veertien uur per dag, dat komt overeen met hoeveel honden gemiddeld slapen.
Doorgaans gaat die stress na een tijd wel over, maar als een huisdier te lang in een stresssituatie zit, gaat die bepaalde neurotransmitters opgebruiken. Daardoor kan een depressie uitgelokt worden.
Dieren kunnen zich inleven in de gevoelens van een soortgenoot. Apen vlooien een ander bijvoorbeeld als die net een gevecht verloren heeft. Empathie komt ook voor bij onder meer muizen, varkens, eksters, kippen en olifanten.
Dieren gebruiken van alles om een boodschap over te brengen: geuren, geluiden, lichaamshouding, gebaren, gelaatsuitdrukking, aanraking en smaakzin. Partners, soortgenoten, en roof- en prooidieren kunnen elkaar op die manier wel vaak verstaan.
Onderzoek heeft in het verleden al aangetoond dat beesten, net als mensen, (primaire) emoties vertonen zoals angst en blijdschap. Studies die verschillende wetenschappers, zoals gedragsbioloog Jonathan Balcombe, doen geloven dat dieren ook over een gevoel voor humor beschikken.
Er zijn vissen zonder ogen. Neem de grottenvis. Die hebben in aanleg nog wel degelijk ogen, maar zijn niet uitontwikkeld.