Het is een feit dat cafeïne de spieren in het verteringssysteem kan stimuleren die instaan voor het samentrekken en dus voor de stoelgang. Toch wordt koffie niet voorgeschreven om constipatie aan te pakken. Koffie kan de stoelgang namelijk net harder maken omdat het vocht uit de uitwerpselen trekt.
Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Te veel cafeïne kan niet alleen de kans op hoge bloeddruk verhogen, maar kan ook leiden tot verstijving van de aderen, beide niet gunstig als het op de gezondheid van het hart aankomt.
Overgevoelig voor cafeïne
Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag. Als je te veel koffie drinkt per dag kun je last krijgen van slapeloosheid, prikkelbaarheid, stress, overmatig zweten, concentratieverlies, nervositeit of hoofdpijn.
Je hoeft geen koffie te drinken voor een goede gezondheid. Maar 1 tot 4 koppen zwarte, ongezoete filterkoffie (tot 400 miligram cafeïne in totaal) passen in een gezond eetpatroon.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
3. let op met cafeïne. Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden.
Een signaal naar je darmen
Cafeïne zorgt ervoor dat het proces van verwerken nóg sneller verloopt. Daarnaast gaan je spieren van je dikke darmen zich ontspannen door het drinken van dit goedje, waardoor je dus ineens de neiging krijgt om je grote behoefte te gaan doen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Natuurlijk zijn er nog foods die je beter niet kunt eten als je last hebt van constipatie. Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping.
Koffie kan de stoelgang namelijk net harder maken omdat het vocht uit de uitwerpselen trekt. Wie geconstipeerd is, kan koffie dan ook maar beter vermijden, net als alcohol, cola en thee met cafeïne.
Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Onoplosbare vezels eten
Zij houden vocht vast in de darm en zorgen ervoor dat hij beter beweegt, zodat de ontlasting zachter wordt. Je vindt onoplosbare vezels in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen. Dertig gram vezels per dag is een haalbare richtlijn.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
Veel drinken en lichaamsbeweging stimuleren de darmwerking. Het is ook van belang naar het toilet te gaan als er aandrang is en de ontlasting niet op te houden. Het is verstandig een arts te raadplegen bij obstipatie die langer dan drie weken duurt.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers. "Ook thee heeft dezelfde positieve effecten", zegt cardioloog Ernst Rietzschel van het UZ Gent.
Is koffie slecht voor je maag? Hoewel bovenstaande informatie misschien in eerste instantie anders doet vermoeden, is koffie niet slecht voor je maag. Ja, het verhoogt de zuurgraad in de maag en daardoor kunnen mensen die last hebben van brandend maagzuur eerder maagpijn krijgen. Maar schadelijk is het niet.
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.