Voor B-vakken mag je enkele onvoldoendes hebben. We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben.
Bij heel wat studenten doet het gerucht de ronde dat je maar een beperkt aantal keren examen kan doen voor een vak. Dit is niet juist. Het aantal examenpogingen voor een vak wordt niet door het examenreglement beperkt.
Bij de Examencommissie heb je recht op drie examenkansen per jaar. Na een buis op je eerste examen kan je dus gewoon een herexamen maken. Als het nodig is, heb je zelfs nog recht op een tweede herexamen. Aan het begin van een nieuw jaar, op 1 januari, krijg je sowieso drie nieuwe examenkansen.
Normaal wel, ze kijken naar je jaartotaal (dus van al je examens engels dit jaar) en als dat over de 50 is, heb je zeker a attest, maar een b attest geven ze ook pas als je gebuisd bent voor je hoofdvakken. Als je maar een lichte buis hebt gaan je ze wel delibereren.
Vanaf 1 buis kunnen de leerkrachten op de klassenraad discussieren over een b-attest. Natuurlijk als je de richting wiskunde kiest dan zullen ze je wel aanraden om een andere richting te doen. Als je enkel 1 buis hebt is de kans klein dat je blijft zitten.
U bent geslaagd als u 50% hebt behaald op het examen of de indicator geslaagd hebt gekregen.. Als u een examen meerdere keren aflegt (bv. als u nog eens wilt deelnemen in de hoop een betere score te behalen) behoudt u het hoogste resultaat, ook als u bij een volgende poging slechter scoort.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken. Daarnaast mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
In de CE-regel komt zo'n eis niet voor. Het gemiddelde CE-cijfer moet minimaal 5,5 zijn. Ook met een 3 als CE-resultaat is dat in principe haalbaar. Er zijn echter ook vakken die alleen met een CE worden afgerond, bijvoorbeeld het beroepsgerichte vak, als de school daarvoor heeft gekozen.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers gemiddeld 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één 5 hebben als al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
Op een extra examenvak kun je niet zakken. Wanneer je een onvoldoende hebt gehaald voor het extra vak, kun je dit vak laten vallen. Als je het vak wilt laten vallen, moet je dit aangeven bij je school.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
Weigering tot herinschrijving na te vaak niet slagen voor eenzelfde opleidingsonderdeel. Afhankelijk van je situatie mag je eenzelfde opleidingsonderdeel maximum twee of drie keer opnieuw opnemen in je Individueel Studieprogramma (ISP), je hebt dus maximaal twee of drie inschrijvingskansen.
Alle studenten die een tentamen uit hun vereisten met een onvoldoende hebben afgerond, worden automatisch ingeschreven voor de eerstvolgende herkansing. Als je een voldoende wilt herkansen, kun je net als de reguliere herkansers de herkansingsgroep opzoeken en je in het aangegeven lokaal melden.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Voor havo en vwo geldt voor elke uitslag vanaf schooljaar 2012-2013 de kernvakkenregel: Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag niet meer dan één eindcijfer vijf gehaald worden. Om te kunnen slagen moet de examenkandidaat voor deze drie vakken halen: Één 5 en verder 6 of hoger of; Alles 6 of hoger.
De eisen voor havo/vwo
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
Als er bij jou thuis grote spanningen zijn, bijvoorbeeld door ziekte, het overlijden van een familielid of door andere ingrijpende omstandigheden, wordt sterk aangeraden om dit vooraf aan te geven aan de school en te overleggen met de directeur of het verstandig is om het examen op dat moment te maken.
Hoeveel toetsen mag ik maximaal per week maken? Er zijn in Nederland geen landelijke regels die vaststellen hoeveel toetsen je mag maken per week. Wel hebben veel scholen hierover regels opgesteld in het schoolreglement de schoolgids, het examenreglement of het Programma voor Toetsing en Afsluiting.
Een proefwerk, ook repetitie genoemd, is een meestal schriftelijke toets waarmee wordt beoordeeld of een leerling de leerstof beheerst. Een toets die kleiner is dan een proefwerk en die minder zwaar meetelt voor het rapport, wordt wel een schriftelijke overhoring genoemd.
De meeste leerlingen die gezakt zijn, doen het examenjaar opnieuw. Dat betekent dat je kind alle vakken uit het schooljaar opnieuw doet. Dus ook de vakken die je kind wel gehaald had. Kijk altijd in de schoolgids voor de schoolregels over zittenblijven in het examenjaar.
Dit betekent een langere wachtperiode voor je weer examen kunt doen. Vanwege de achterstand, heeft het CBR een nieuwe maatregel omtrent het zakken voor je rijexamen. Normaal gesproken mag je, als je niet in 1 keer slaagt voor je examen, je meteen weer inschrijven voor een herkansing.
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen. Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil. Maar bij 1000 examens zakken er 30 vrouwen meer dan mannen.