Door middel van doppleronderzoek kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten en evalueren hoe ernstig die is. Om verstopping of slecht functionerende kleppen in de diepe aders van de benen vast te stellen, wordt doppleronderzoek vaak uitgevoerd in combinatie met een echografie.
Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Geleidelijke verstopping (chronische ischemie)
Slagaderverkalking wordt veroorzaakt door vetafzetting (plaques) en verkalking van de bloedvatwand (atherosclerose). Daardoor stroomt er minder bloed door de slagader en krijgen je spieren te weinig zuurstof. Dat gebrek aan zuurstof doet je spieren verzuren.
Bij vernauwingen in de beenslagaders krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Daardoor verzuren en verkrampen de spieren. Lopen gaat dan bijna niet meer door de pijn in de spieren van de kuit, het bovenbeen of de bil.
Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij we uw bloedvaten zichtbaar maken. Zo kunnen we zien of er een afwijking in uw bloedvaten zit, bijvoorbeeld een vernauwing of een verwijding van de slagaders. Op gewone röntgenfoto's zijn bloedvaten niet te zien. Die zien we alleen door contrastmiddel te gebruiken.
Klachten / symptomen vaatvernauwing benen of armen
Als u een paar honderd meter loopt krijgt u veel pijn in uw benen, na even stilstaan verdwijnt de pijn (etalagebenen). De pijn voelt aan als kramp. U heeft koude voeten. U heeft een zwaar en vermoeid gevoel in uw benen.
Wat merkt u van vernauwde bloedvaten? De beenspieren hebben bij inspanning (lopen, rennen, traplopen) meer bloed en zuurstof nodig dan in rust. Bij een gebrek aan zuurstof ontstaat verzuring van de spieren. Het gevolg hiervan is dat u na een stukje lopen pijn krijgt in uw bil, bovenbeen en/of kuit.
De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen.
Eet meer vis
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
U kunt de doorbloeding in uw been verbeteren met: niet roken, veel bewegen en gezond eten. Bij etalagebenen helpt looptraining bij een fysiotherapeut goed. Ook krijgt u medicijnen. Bij een ernstige vernauwing of afsluiting van een beenslagader is dotteren, een stent of een operatie nodig.
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Het dichtslibben van de aderen gebeurd niet van het ene op het andere moment. Het is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk wordt de binnenbekleding van de bloedvaten, het endotheel, aangetast.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp. Dit heet angina pectoris. Vaak komt dit doordat de kransslagader nauwer is geworden.
Bij een aderontsteking ziet u een soort dikke, harde kabel op uw been (of arm). Eromheen is het dik, rood en pijnlijk. De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf.
Symptomen. De ziekteverschijnselen hangen af van het type bloedvat dat ontstoken is en de mate waarin de organen zijn aangetast. Symptomen vroeg in de ziekte zijn koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies, spierpijn, gewrichtspijn en nachtzweten.
Rekanalisatie is het openmaken van een bloedvat via een katheter. Er zijn verschillende redenen om een rekanalisatie uit te voeren, bijvoorbeeld een bloedvat dat afgesloten is als gevolg van aderverkalking, bloedklonters of compressie (door bijvoorbeeld een tumor of littekenweefsel).
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Dat groene thee zo goed is voor je hart en bloedvaten, komt waarschijnlijk doordat groene thee boordevol antioxidanten zit. In je bloed zitten namelijk verschillende cholesteroldeeltjes. Sommige van deze deeltjes oxideren snel, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziektes.
Eet gezond, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en stop met roken. Een gezonde leefstijl is belangrijk om de kans op vernauwin- gen in de bloedvaten te verkleinen.
Als die kleppen kapot zijn, stroomt het bloed terug in uw benen in plaats van naar uw hart. Hierdoor komt er meer en meer vocht in de benen. De huid op de benen komt dan te strak te staan, waardoor de huid makkelijk stuk gaat en er wonden ontstaan die moeilijk willen genezen.
Bij ischemisch vaatlijden, zullen afhankelijk van de ernst van de vernauwing van de slagaders verschillende symptomen optreden. In het begin ervaren patiënten pijn en vermoeidheid, stijfheid, krampen en koudegevoel ter hoogte van de ledematen. Deze gevoelens ontstaan bij lopen en verdwijnen bij stilstaan.
Gemiddeld ligt de leeftijd dat men er last van begint te krijgen rond het 75e levensjaar. Vrouwen krijgen gemiddeld op een latere leeftijd klachten. Geslacht: Mannen krijgen gemiddeld iets eerder slagaderverkalking. Bij mannen stijgt het risico na 35 jaar, bij vrouwen pas na de menopauze.
Heeft u een slechte bloedsomloop? De leeftijd, de voeding, de levenswijze, hoge temperaturen en gebrek aan beweging kunnen uw bloedsomloop aantasten. Dit kan zich vertalen in pijn in benen en voeten, gezwollen voeten en enkels en kramp.
Door kransslagadervernauwing stroomt er minder bloed naar het hart. Het hart krijgt dan niet genoeg zuurstof. Kransslagadervernauwing kan zorgen voor een hartinfarct of angina pectoris.