Zij kunnen jouw e-mail gebruiken om wachtwoorden van andere accounts opnieuw in te stellen, toegang te krijgen tot kredietinformatie, of zelfs accounts te verwijderen. Zij kunnen de informatie die zij achterhalen gebruiken om geld te stelen of persoonsgegevens te verkrijgen, die zij op het dark web kunnen verkopen.
E-mail beschikt standaard niet over een goede beveiliging. Hierdoor is het voor cybercriminelen eenvoudig om een bestaand e-mailadres te vervalsen.” Bijvoorbeeld het e-mailadres van iemand waar je regelmatig zaken mee doet. Criminelen gebruiken illegale tools om de header van een e-mail aan te passen.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daar zit het gevaar.
Je ontvangt spam als je e-mailadres openbaar op het internet staat. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld je e-mailadres achterlaat op een forum of op sociale media. Als je meedoet met een misleidende winactie kun je ook rekenen op meer ongewenste berichten dan je voorheen kreeg.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Vaag of onduidelijk e-mailadres
Een nepmail heeft misschien nog wel een normaal ogende afzender zoals de naam van de webwinkel of je bank onderaan in de tekst staan, maar vaak wel een onduidelijk e-mailadres als afzender. Bijvoorbeeld een afgeleide versie van de echte bedrijfsnaam of instantie.
De beste manier om uw telefoon te controleren op malware is het gebruik van een mobiele beveiligings-app zoals de gratis AVG Antivirus voor Android. Voer een scan uit.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Computersystemen kunnen op verschillende manieren worden gehackt, zoals via virussen en andere malware. Als u dus naar gecompromitteerde websites gaat of onbeveiligde wifi-netwerken gebruikt, met name zonder sterke antivirussoftware, is het risico dat u gehackt wordt erg groot.
De nieuwe telecomwet werd eind 2021 gestemd met in artikel 167 het meenemen van je e-mailadres onbeperkt in de tijd. Ondertussen heeft telecomwaakhond BIPT de regels duidelijk gemaakt en is het in gesprek met de telecomproviders over de praktische invulling.
We spreken van spoofing wanneer iemand anders (meestal een oplichter) diens echte telefoonnummer verbergt achter het nummer van iemand anders zodat het lijkt alsof het gesprek afkomstig is van die persoon. Spoofers proberen meestal toegang te krijgen tot persoonlijke informatie of een overbodige dienst aan te bieden.
Met behulp van de toets combinatie alt⌥ + delete kun je namelijk een email verwijderen zonder dat de opvolgende email automatisch wordt geopend. De email blijft ongelezen en in plaats van de opvolgende e-mail wordt er een leeg berichten venster getoond.
Meld het bericht bij Safeonweb
Stuur een (vermoedelijk) vals bericht via e-mail door naar [email protected](opent in uw e-mail applicatie). U loopt geen gevaar als u een verdacht bericht doorstuurt. Safeonweb.be scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud (bv. poging tot fraude of een virus).
Controleren. Controleer op het volgende: ziet u dat er is ingelogd bij een organisatie (bijvoorbeeld de Belastingdienst) op een datum en tijd waarop u niet heeft ingelogd? Dan is het mogelijk dat iemand anders zaken heeft aangevraagd of gewijzigd uit uw naam.
Een phishing-aanval wordt vaak uitgevoerd per e-mail waarbij het slachtoffer naar een nepwebsite wordt geleid. Maar phishing kan ook plaatsvinden via WhatsApp, sociaalmedia of sms. Vaak gaat het dan om een bericht waarbij de oplichter zich voordoet als een vriend, familielid of andere bekende.
Controleer datalekken.
Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld. Uw werkgever of afnemers kunnen worden benaderd om een 'wijziging' van uw bankrekeningnummer door te geven. Zo verdwijnt uw inkomen naar criminelen.