Als het ruggenmerg beschadigd is, kunnen de zenuwbanen die door het beschadigde gebied lopen aangetast zijn. In het daarmee overeenkomende gebied van het lichaam kunnen hierdoor verlammingen of gevoelsstoornissen ontstaan, onder het niveau van de beschadiging.
Aangezien er momenteel geen behandeling bestaat om beschadigde zenuwbanen in het ruggenmerg te herstellen, leven er - alleen al in de EU - zo'n 200.000 mensen met de zware gevolgen van een ruggenmergletsel.
In het kort. U heeft een ruggenmergaandoening als uw ruggenmerg is beschadigd. Dit kan bijvoorbeeld door een ongeval of door een andere aandoening komen. Symptomen van ruggenmergaandoeningen zijn gevoelloosheid, zwakte, verlies van zintuiglijke waarneming, verlies van darm- en blaascontrole, verlamming en rugpijn.
Bij een ruggenmerginfarct is een bloedvat in het ruggenmerg afgesloten door bijvoorbeeld een stolsel of een stukje kraakbenig materiaal. Een deel van het ruggenmerg krijgt dan geen bloed meer, wat leidt tot verlammingsverschijnselen.
Bij infecties ter hoogte van het ruggenmerg zijn in het begin dikwijls alleen algemene klachten aanwezig zoals koorts, hoofdpijn en slechte eetlust. Zonder behandeling ontstaan geleidelijk aan tekens van beschadiging van het ruggenmerg, zoals spierzwakte en verlamming, en vermindering of wegvallen van het gevoel.
De hersenstam is een onderdeel van de hersenen en zit onderaan de schedel, in het verlengde van het ruggenmerg. Het verbindt de grote hersenen met de kleine hersenen (die achter de hersenstam liggen) en het ruggenmerg.
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
Sarcoïdose is een auto-immuunziekte waarbij de eigen immuniteit het lichaam aanvalt met granulomateuze ontstekingen op een of meerdere plaatsen in het lichaam (ogen, huid, longen, hart...). De ontstekingen kunnen ook in het zenuwstelsel ontstaan en neurologische complicaties veroorzaken.
Welke behandelingen zijn er? Wanneer de spierzwakte komt door verminderd gebruik van die spieren, kan krachttraining effectief zijn. Een fysiotherapeut kan een programma adviseren dat past bij je mogelijkheden. Wanneer de spierzwakte komt door schade aan de zenuwcellen, is krachttraining niet effectief.
Als u uw lichaam weer rustig gaat belasten en bewegen, is dit goed voor de wondgenezing. De totale wondgenezing duurt zo'n zes weken. Het herstel van het zenuwweefsel kan veel langer duren (tot enige maanden). Rugklachten kunnen ook na de operatie blijven bestaan, want daarop heeft de operatie geen invloed.
MRI beelden van het ruggenmerg bevatten belangrijke informatie over de diagnose en prognose van mensen met MS. Zo geeft de aanwezigheid van zenuwontstekingen (ook wel laesies genoemd) informatie over gevoels- en bewegingsklachten.
De belangrijkste functie van het ruggenmerg is het doorgeven van berichten uit je lichaam naar je hersenen en van je hersenen naar je lichaam. Deze berichten gaan door de witte stof in het ruggenmerg. Net als bij liften, hebben de banen ieder een eigen pad en bestemming.
De wervelkolom (1) vormt de rug en nek en beschermt het ruggenmerg (2). De wervelkolom bestaat uit wervels (3). Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven (4). Het ruggenmerg vormt samen met de hersenen (5) het centrale zenuwstelsel.
Zenuwletsel veroorzaakt veelal uitval van de functie die deze zenuw aanstuurt, als ook gevoelsverlies en pijn. Afhankelijk van de locatie van het letsel kunnen arm- of beenfuncties uitvallen.
Aan de binnenzijde van de holle wervelkolom zit het ruggenmerg (medulla spinalis). De wervelkolom beschermt het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg komen de zenuwwortels die naar de armen, borstkas en benen lopen.
Er is geen specifieke bloedtest waarmee sarcoïdose kan worden aangetoond. Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben.
Er kan kortademigheid optreden, er kunnen hoestklachten optreden. Tevens kan er pijn op de borst ontstaan en een strak gevoel rondom de borstkast. Dit zijn de meest voorkomende verschijnselen bij sarcoïdose.
Gewrichtsklachten komen bij sarcoïdose veelvuldig voor en kunnen zeer pijnlijk en mobiliteitsremmend zijn. Zowel acute als chronische gewrichtsklachten kunnen voorkomen.
De diagnose van spierziekten wordt gesteld op basis van de symptomen en lichamelijk onderzoek. Daarnaast vinden vaak aanvullende onderzoeken plaats, zoals bloedonderzoek, spierbiopsie, DNA-onderzoek en een spier- en zenuwonderzoek (EMG).
De B-vitamines zorgen voor een goede werking van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Deze vitamines zitten onder andere in yoghurt, noten en granen. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, wordt niet in het lichaam gemaakt. Om die reden is het nodig de vitamine met de voeding binnen te krijgen.