Het vaak dragen van een te strakke bh oefent teveel druk uit op je ribben en kan zo naast pijnlijke borsten ook lage rugpijn veroorzaken. Daar tegenover staat een te losse bh die ook soortgelijke klachten kan veroorzaken.
Ja, de meesten hebben er twee. Maar wanneer je een te kleine cupmaat draagt, kunnen je borsten boven je beha wat gaan 'opbollen', waardoor het lijkt alsof je borsten beiden uit twee delen bestaan. Deze minder charmante variant van een push-up voorkom je door je cupmaat met één letter te vergroten.
Het dragen van een te kleine of slecht zittende beha kan leiden tot pijn in de schouders en armen, spanning in het schouderbereik, hoofdpijn, halswervelklachten maar ook rugpijn in de dieper gelegen wervelkolom. Smalle, insnijdende en slecht verlopende schouderbandjes kunnen spieren en schouders belasten en irriteren.
Als u een beugelbeha draagt en de beugel de borsten niet scheidt maar in plaats daarvan ”bovenop” de buste ligt, is de cup te klein en te ondiep. De borst wordt dan in het midden samengedrukt en drukt de beha van het lichaam af. De beugel moet de borsten altijd scheiden en vlak tegen het borstbeen liggen.
De band moet zo strak zitten dat deze niet wegglijdt, ook niet tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld als de armen omhoog gaan. Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot.
Rode merktekens op de borsten
Vrouwen dragen vaker een te kleine cup dan een te grote. Als de beugel in de zijkant van de borst drukt of als u rode merktekens op de borsten hebt als u 's avonds uw beha uittrekt, is dat een duidelijk teken dat de cup te klein is.
D-cups gaan wereldwijd het vaakst over de toonbank, in Nederland en Duitsland worden er veel E-cups verkocht. In de Verenigde Staten is de gemiddelde bh-maat een F-cup.
Of een BH met of zonder beugel beter is, hangt eigenlijk vooral af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden dat beugelbeha's meer steun en comfort bieden, en anderen vinden juist dat beha's zonder beugels meer bewegingsgemak en comfort geven.
Een BH van goede kwaliteit gaat gemiddeld 90 draagdagen mee. Dit betekent dat je met vier BH's een heel jaar vooruit kan.
Oplossing: Als de achterkant van de BH omhoog kruipt, dan is de omvangmaat te groot. Neem een omvangmaat kleiner en een cupmaat groter. Heb je bijvoorbeeld nu een 80E, dan kun je beter een 75F nemen. Probleem: De bandjes snijden in de schouders.
Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
De oorzaak is vaak dat je bh te groot is (soms zelfs twee maten) of de stretch er helemaal uit is. Het rugpand zit zowat tussen je schouderbladen of bijna in je nek. Het beste is dan ook om je bh's om de twaalf maanden te vernieuwen.
Kijk uit voor te strakke slips en te krappe bh's. Een te kleine cup kan ook weer voor ontsierende rolletjes zorgen. Een grotere maat voorkomt dat je ondergoed op bepaalde plekken gaat knellen. Hierdoor tekent de stof die je erboven draagt ook minder, wat voor een mooier silhouet zorgt.
In je borst lopen ligamenten die ook wel de ligamenten van Cooper worden genoemd. Dit is bindweefsel wat helpt om je borsten in vorm en op hun plek te houden. Geen beha dragen zou ervoor zorgen dat deze ligamenten minder sterk worden, waardoor je borsten zouden gaan hangen en hun vorm zouden verliezen.
Maat 75C wordt 75B. - De omvang is te klein en de cup is te klein: Kies de omvang 1 maat groter, de cupmaat blijft gelijk! Maat 75C wordt 80C. - De omvang is te groot en de cup is te groot: Kies de omvang 1 maat kleiner, de cupmaat blijft gelijk!
De cups zijn te klein en snijden in de boezem. De cups zijn te groot en sluiten niet aan of er zitten plooien in. Uw bh moet achteraan en vooraan op dezelfde hoogte zitten, mag bij het dragen niet verschuiven en nergens snijden of duwen. Een optimale ondersteuning van de borsten is belangrijk.
Volgens Henriëtte heeft een vrouw minimaal vier bh's nodig. “Een bh draag je, een andere mag in de was zitten, eentje hangt te drogen en tenslotte heb je nog een bh die je voor speciale gelegenheden draagt.
Het verschilt per persoon maar gemiddeld moet een bh na 4 keer dragen gewassen worden. Let wel, als je wat sneller transpireert is het aan te raden je bh eerder te wassen.
De levensduur van een beha hangt vooral af van hoeveel beha's je hebt en hoeveel je ze draagt. Een beha kan makkelijk 2 jaar meegaan als je regelmatig afwisselt. Draag je hem zeer veel dan zal deze na een jaar zijn steun verloren zijn en vervang je die beter.
Is het slecht om elke dageen sportbeha te dragen? Als we Guster moeten geloven is het niet erg om elke dag een sportbeha te dragen, mits deze goed past. “Uiteindelijk komt het eigenlijk neer op persoonlijke voorkeur als het gaat om comfort en ondersteuning.
Door de vulling onderin de cup worden de borsten naar het midden en naar boven geduwd. Door deze vulling ontstaat er een mooi, vol decolleté! De push-up BH heeft vrijwel altijd een beugel, zodat het gewenste effect gecreëerd kan worden. In sommige gevallen is het mogelijk de vulling uit de BH te halen.
Als je een beha draagt met een te kleine cupmaat of omtrek wordt de beha-band te strak rondom het lichaam gespannen en wordt de beugel in een andere vorm gedwongen. Door deze spanning zal de beugel vervormen waardoor hij in het ergste geval stuk kan gaan.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
De kleinste cup is AA, waarop (in continentaal Europa) de maten A, B, C, D, E, ... volgen; elders hanteert men licht verschillende standaarden. Veel merken bieden 36 verschillende maatcombinaties aan. Niet alle beha's worden volgens dit maatsysteem geproduceerd.
In werkelijkheid heeft 1 op de 6 vrouwen cupmaat E of groter en bijna net zoveel vrouwen cup A.