Belangrijkste redenen (voor corona) om toch vanuit huis te werken zijn overwerk en beter kunnen concentreren en/of efficiënter kunnen werken. Slechts 11 procent werkt thuis om de reistijd te verminderen en 8 procent noemt het combineren van zorg en werk als reden om thuis te werken.
Thuiswerken: is dat een recht? Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot 'aanpassing van de arbeidsplaats' in te dienen. Het verzoek kan wel afgewezen worden.
Het antwoord is ja. Een werkgever kan op grond van de wet aan zijn werknemers vragen om weer op het werk te komen. Er gelden grofweg twee uitgangspunten. Enerzijds bestaat er geen wettelijk recht op thuiswerken zodat een werkgever het verzoek om thuis te mogen werken eenvoudig kan afwijzen.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Je ontwerpt, controleert, coacht, bewaakt financiën en timing, bedenkt oplossingen voor problemen. Dat kan je in veel gevallen allemaal doen vanop afstand.
Thuiswerken blijvertje
Het Sociaal en Cultureel Planbureau deed ook onderzoek naar thuiswerken. Als het aan werknemers ligt, wordt de combinatie van thuis en op kantoor werken gebruikelijker dan voor corona. Vooral dat je zelf je werktijden kunt indelen, wordt als positief ervaren.
Uit enquêtegegevens van het LISS- panel1 blijkt dat werkenden verwachten dat ze ook na de coronacrisis gemiddeld meer thuiswerken. Voor de uitbraak van corona werd gemiddeld bijna 4 uur per week thuisgewerkt. De verwachting is dat dit na de coronacrisis 8 uur per week wordt.
Is thuiswerken productiever? Ja, dat is het. Uit het onderzoek 'We Werken Thuis' blijkt dat zo'n 55% van de thuiswerkers zijn of haar productiviteit als beter ervaart bij thuiswerken dan bij werken op kantoor. Overigens komt uit een eerder onderzoek van Intermediair zelfs een nog hoger percentage: 70%.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
6. ... je hebt een allergische reactie en je hele lichaam zit onder de rode bultjes. 7. ... je hebt een voedselvergiftiging. 8. ... je zit op het politiebureau, want je bent net getuige geweest van een ongeluk. 9. ... je bent gebeten door een vleermuis en moet gecontroleerd worden op ziektes.
Energietransitie, bouw
En de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat stuwen de vraag naar personeel in verschillende sectoren naar meer. Zo is er veel vraag naar mensen die bijdragen aan de energietransitie, zoals monteurs van zonnepanelen en duurzaamheidsadviseurs.
Er is al langere tijd veel vraag naar hoveniers en boomverzorgers. Ook is er vraag naar technische medewerkers, die met verschillende machines kunnen werken. Voor loonbedrijven is het lastig om tractorchauffeurs en landbouwmachinisten te vinden. Doordat er veel vraag is naar technisch opgeleid personeel.
Er zullen met name tekorten zijn in de zorg, het onderwijs, de techniek, ICT en beroepen die nodig zijn voor de klimaattransitie. Dit vraagt blijvende inzet van het kabinet, werkgevers en werknemers. Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
De gemiddelde kosten om thuis te werken bedragen ongeveer € 3 per werkdag per persoon. Dat is € 1 meer dan het advies dat we hebben gegeven in het rapport van juli 2021.
Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.
Ja, dat mag. Maar alleen als uw werkgever een goede reden heeft om de gegevens te verwerken die over u op internet staan. In de privacywet, de AVG, heet zo'n reden een grondslag. Uw werkgever moet dus een grondslag hebben.