Ja, je kunt genezen van parodontitis door zelf te zorgen voor een goede mondhygiëne en door een professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist. Wel is het zo dat verloren kaakbot niet meer terug komt. Je kunt zelf tandplak verwijderen door te poetsen en ragers en/of stokers te gebruiken.
Afhankelijk van het geval duurt het schoonmaken van de tandvleespockets ongeveer 1,5 tot 2,5 uur. De nazorg duurt ongeveer 30 minuten. Parodontitis zelf kan niet worden genezen, maar de genezing duurt ongeveer een maand na de behandeling.
Parodontitis is het vergevorderde stadium van gingivitis dat niet op tijd is behandeld. Hoewel parodontitis onomkeerbaar is, is het wel mogelijk om de ontwikkeling ervan te stoppen door een geschikte behandeling en goede mondgewoonten aan te nemen.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar. Een tijdige behandeling van parodontitis door een mondhygiënist is daarom absoluut noodzakelijk!
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er een relatie is tussen vitamine C en parodontitis. Vitamine C is als antioxidant belangrijk voor onze afweer en heeft indirect effect op het mondweefsel. Deskundigen adviseren dagelijks 200 mg vitamine te consumeren om een optimale bloedwaarde te bereiken.
Wat kan ik zelf doen tegen parodontitis? Laat uw gebit 2x per jaar controleren door de tandarts en reinigen door de mondhygiënist. Daarnaast kunt u goed opletten wat u aan voeding binnenkrijgt. Veel suikers en koolhydraten worden in combinatie met speeksel omgezet in tandplak, wat kan leiden tot een ontsteking.
De prevalentie van parodontitis neemt toe met de leeftijd en heeft een piek tussen 50 en 60 jaar. Parodontitis is de reden voor ongeveer 35 van de tandextracties.
Helaas kan teruggetrokken tandvlees niet meer vanzelf terugkomen. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien. Het is erg belangrijk om uw gebit goed schoon te houden. Tandhalzen komen bloot te liggen door terugtrekkend tandvlees.
Parodontitis (tandvleesontsteking) doet geen pijn en hindert je niet in het dagelijks leven. Maar de bacteriën die erbij betrokken zijn, kunnen nare en zelfs levensbedreigende chronische ziekten veroorzaken. Microbiologen in het UMCG doen er onderzoek naar.
Sensodyne Rapid Relief
Sensodyne is gespecialiseerd in tandpasta's voor gevoelige tanden. De pasta helt om gevoelige tanden te verlichten én voorkomt dat de pijn terug komt. De prijs is hoger dan de meeste tubes tandpasta, maar Sensodyne Rapid Relief maakt de belofte van minder gevoelig tandvlees zeker waar!
Is een parodontale behandeling pijnlijk? Ja, parodontale behandeling is pijnlijk. Het doel van parodontale behandeling is om de ontsteking in de weefsels en het bot rond de tanden te verminderen. Dit kan worden bereikt met scaling en root planing, of andere methoden.
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Ongeveer 50% van alle mensen kan parodontitis krijgen. Dit heeft te maken met individuele vatbaarheid en mondhygiëne. Er bestaan echter verschillende soorten en gradaties.
Parodontitis is een ontsteking die verder gaat dan het tandvlees: de bacteriën groeien in de ruimte onder het tandvlees en verspreiden zich zo in de weefsels die de tanden binden aan het kaakbot. Een chronische ontsteking kan leiden tot afbraak van het steunweefsel, waardoor de tanden kunnen loskomen.
Parodontitis zelf is niet besmettelijk, maar omdat het wordt veroorzaakt door een overgroei van bacteriën, waarvan sommige van buiten het lichaam kunnen komen, kan het worden overgedragen via speeksel, bijvoorbeeld door hetzelfde bestek of dezelfde tandenborstel met anderen te delen.
U kunt kiezen uit behandelingen voor reductie of regeneratie van de parodontale pocket voor het vormen van bot en tandvlees. Bij deze behandelingen worden bacteriën verwijderd en wordt de diepte van de pocket chirurgisch verminderd zodat er minder bacteriën kunnen groeien.
Niet alleen de hoeveelheid plaque speelt een rol, ook de samenstelling van de tandplaque speelt een grote rol. In bepaalde families komt vaker parodontitis voor. Het wordt steeds duidelijker dat erfelijke aanleg hierbij een rol speelt.
Afhankelijk van de wens en mogelijkheden van uw tandarts kan de nazorg worden uitgevoerd binnen het Centrum voor Parodontologie Tilburg of bij uw eigen tandarts en/of mondhygiëniste. De frequentie kan om de 3 tot 6 maanden zijn. De behandeling wordt uitgevoerd door de mondhygiëniste en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
De tandarts onderzoekt het gebit, let op afwijkingen en ziektes, stelt een diagnose en behandelt. Dat zijn de algemene taken van een tandarts. De parodontoloog verricht ook onderzoek en voert een behandeling uit, maar is meer gespecialiseerd in parodontologie.
Na de tandvleestransplantatie
De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Het kan voorkomen dat u dan wat pijn ervaart, welke goed te bestrijden is met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Daarnaast kan er wat zwelling optreden.
Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten.
Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen.
Als u een mondwater wilt gebruiken, dan adviseren veel tandartsen een mondwater die geen alcohol bevat en werkt tegen een slechte adem. Dit zijn bijvoorbeeld OxyFresh en Oxyd8. Deze mondwaters bevatten actieve zuurstof die bacteriën doodt. Dit zorgt dat een slechte adem wordt geneutraliseerd.