De Griekse godin Hera (
Net als Zeus heeft de godin controle over de lucht en de atmosfeer. Zo kan ze bijvoorbeeld allerlei weersverschijnselen, zoals donder en bliksem over de aarde, over de aarde te laten neerdalen. Als vrouw van Zeus geniet Hera in het godenrijk veel aanzien. Ze wordt ook wel de koningin van de Griekse goden genoemd.
Hera is de speciale beschermgodin van het huwelijk en als vruchtbaarheids godin begeleidt zij de geboorte van een kind. Hera is de beschermgodin van de vrouw, beschermster van de echtelijke trouw. Hera was erg jaloers en wraakzuchtig, niet alleen tegenover haar rivalen, maar ze verhaalde haar wrok ook op hun kinderen.
Zeus legde zijn zoon Herakles eens aan de borst van de slapende Hera om hem onsterfelijk te maken, maar zij stootte het kind van zich af, waarbij zij druppels melk verloor.
In het Olympisch pantheon was Hera oudere zus en vrouw van Zeus. Ze werd hier afgebeeld zittend op de troon, terwijl Zeus aan haar zijde staat. Vaak heeft ze opgeheven armen, terwijl Zeus de karakteristieke houding heeft van zoon-minnaar. Een andere karakteristiek beeld is dat van Zeus met de hand op de borst van Hera.
Hera was als vrouw van Zeus ook een machtig heerseres over de lucht en de atmosfeer. Zij kon het, net zoals haar echtgenoot, laten donderen en bliksemen. Hera wordt vaak afgebeeld in haar strijd om de titel 'de mooiste godin' (het oordeel van Paris). Zij verloor echter van de godin Aphrodite.
Zeus was de machtigste Olympische god. Hij was een succesvol heerser, goed in strategieën en het sluiten van bondgenootschappen en hij kon zijn wil uitstekend aan anderen opleggen.
Hera en andere geliefden
Zeus' gemalin was zijn zus de godin Hera, de oudste dochter van Kronos. Tot haar grote woede en verdriet werd Zeus echter dikwijls getroffen door de pijlen van de god van de eeuwige liefde Eros, en kon hij de liefde voor andere vrouwen niet weerstaan.
Voor zijn huwelijk met Hera was hij eerst getrouwd met Metis, daarna met Themis. Hij was geïnteresseerd in Demeter, maar op een keer na bood zij weerstand aan hem. Zijn derde vrouw was Mnemosyne. Hij had een affaire met Leto kort voor zijn huwelijk met Hera.
Hera was zeer jaloers en trachtte op allerlei manieren Zeus van zijn amoureuze escapades te weerhouden, maar vaak tevergeefs: hij had ten minste negen relaties met godinnen en veertien met sterfelijke vrouwen uit de mensen. Hij verwekte bij hen tientallen kinderen.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
De oude Grieken hadden de aarde eveneens aan een godheid opgedragen: de godin Taia (Gaia). Zo bezien zijn Gaia (Terra/ Tellus) en Venus dan de enige "vrouwen" te midden van de zeven "mannen" in ons Zonnestelsel. In de mythologie werd Gaia geboren uit Chaos. Zij was zowel de moeder als de vrouw van Uranus.
Hera (Ἥρα, Ἥρη), belangrijke griekse godin, in de mythologie dochter van Cronus en diens zuster Rhea. Evenals vier andere kinderen uit deze verbintenis werd ook H. door haar vader opgeslokt.
God van oorlog en geweld
Ares was de god van de oorlog en het geweld. Hij was een zoon van Zeus en Hera. Bijna altijd was hij op stap met Eris, zijn zus en godin van de tweedracht.
Griekse naam: Hera Romeinse naam: Juno Familiebanden: Dochter van Kronos en Theia. Zus en vrouw van Zeus Omschrijving: Hemelvorstin en godin van het huwelijk, achtervolgt minnaressen en hun nageslacht van Zeus, a.k vermoord ze Te herkennen aan: Kraai, pauw met veel ogen om Zeus in de gaten te houden en granaatappel.
Net zoals de oppergodin, stond ook Freya voor vruchtbaarheid. Daarnaast was ze de godin van de passie en de liefde. Niet voor niets stond Freya bekend als de mooiste van alle Noordse godinnen. In de sagen gold Freya echter niet alleen als een begeerlijke vrouw, maar ook als een gastvrouw van de doden.
Uit metingen van een ruimtesonde blijkt dat Titan een oceaan van vloeibaar water onder de ijskorst heeft. Titan is de zesde en grootste maan van Saturnus en is vernoemd naar de Titanen, de vijanden van de Griekse goden.
Gedurende haar gevangenschap wordt echter Danaë bevrucht door de oppergod Zeus, die in de gedaante van een gouden regen door het tralievenster de toren binnendringt. Er wordt een jongen geboren: Perseus.
Poseidon was getrouwd met de waternimf Amphitrite. Uit hun huwelijk werd onder anderen Triton geboren. Poseidon had ook vele buitenechtelijke kinderen. Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen.
Het begin. Uit de grote Chaos ontstonden Gaea (aarde) en Uranus (hemel) die haar omringde. Toen de aarde (Gaea) zich verenigde met de hemel (Uranus) vormden zij het eerste godenpaar.
Zeus is de Griekse oppergod, heerser over hemel en aarde.
Hij was de God van het licht en de donder en bliksem en hij toonde die macht met zijn karakteristieke attributen: de bliksemschicht, de scepter, de adelaar en de Aegis; het vel van de geit Amalthea, een ondoordringbaar schild.
Volgens de overlevering zou Z. geboren zijn op Creta als zoon van Cronus en Rhea, waar hij verborgen werd in een grot om te verhinderen dat zijn vader hem zou inslikken, zoals hij met al Z. ' broers en zusters had gedaan. De Nimfen en Cureten beschermden hem, terwijl hij door dieren (o.a. de geit Amalthea) werd gevoed.
God van de dood in de Griekse mythologie: Thanatus. Zoon van Nyx (godin van de nacht) en Erebus (god van het duister). Thanatus heeft een tweelingbroer: Hypnos (god van de slaap).
Hades – god van de dood.
Eros werd beschouwd als de mooiste god, omdat hij bij de mens de mooiste gevoelens liet ontstaan. Eros verzachtte sinds onheuglijke tijden de meest ongenaakbare karakters, maakte het leven mooier en gaf er zin aan.